Przejdź do głównej treści

Wyposażamy kuchnię - nowoczesne piekarniki Cooke&Lewis

Najważniejszym rodzajem wyposażenia w kuchni są urządzenia przeznaczone do cieplnej obróbki żywności. Pomimo niespadającej popularności mikrofalówek oraz odchodzących do lamusa płyt gazowych, piekarnik wciąż stanowi drugi najważniejszy element. Zobaczmy, jak przedstawiają się nowoczesne modele marki Cooke&Lewis.

Wyposażenie kuchni

Spis treści:

Nowoczesne piekarniki – na gaz czy prąd?

Gazowe piekarniki są coraz mniej popularne. Przede wszystkim nie wybieramy ich ze względu na bezpieczeństwo. W nowym budownictwie niechętnie również podciągana jest do kuchni instalacja gazowa, a korzystanie z butli podnosi niebezpieczeństwo i może być uciążliwe – i nieestetyczne, i zagracające. Do największych wad piekarników gazowych należą:

- ryzyko ulatniania się gazu i niebezpieczeństwo wybuchu,

- nierównomierne podgrzewanie potraw,

- szczególne osadzanie się tłuszczu wewnątrz piekarnika i na zewnątrz – na ścianach,

- brak dodatkowych funkcji i termoobiegu,

- gdy skończy się gaz w butli lub nastąpi przerwa w dostawie, następuje przerwa w jego działaniu,

- trudne czyszczenie (o tradycyjnych metodach czyszczenia piekarników dowiemy się tutaj).

Nie ulega zatem wątpliwości, że znacznie bardziej nowoczesnym rozwiązaniem jest urządzenie elektryczne. Nowoczesne piekarniki, choćby Cooke&Lewis, nie tylko posiadają szereg dodatkowych funkcji, sprawiających że są wyjątkowo wygodne w obsłudze i efektywne, ale również odznaczają się niewysokim poborem energii elektrycznej.

Nowoczesny piekarnik

Co wyróżnia piekarniki Cooke&Lewis?

Wśród modeli marki znajdziemy urządzenia, które odznaczają się wyjątkowymi cechami. Do najbardziej nowoczesnych funkcji tych piekarników należą:

katalityczny system czyszczenia – wnętrza piekarnika są pokryte specjalną powłoką, która wyłapuje tłuszcz. Czyszczenie polega na rozgrzaniu go do 200°, ostudzenia i przetarcia powierzchni ściereczką, co 5-6 użyć;

- pyrolityczny system czyszczenia – to bardzo nowoczesny program, polegający na rozgrzaniu piekarnika do 500°, co prowadzi do spopielenia się tłuszczu i ewentualnych pozostałości. Takie wnętrze przeciera się szmatką, a czyszczenie powtarza co 1-1,5 miesiąca;

elektroniczne zabezpieczenie przed dziećmi – nie musimy bać się, że nasze dziecko będzie w stanie samo uruchomić piekarnik,

wyświetlacz LCD – duży, intuicyjny panel umożliwia łatwą kontrolę pracy piekarnika oraz ustawianie jego trybów.

Dzięki temu, że technologia produkcji piekarników Cooke&Lewis jest już bardzo zaawansowana, nie musimy bać się, że będą one pobierać dużo prądu. Nawet najbardziej nowoczesne modele, wyposażone w szereg dodatkowych funkcji, posiadają najwyższą klasę efektywności energetycznej – A. Przeciętny piekarnik marki Cooke&Lewis ma aż 9-10 różnych funkcji pieczenia. Możemy korzystać z nich również do rozmrażania pożywienia. Ich zaletą jest również to, że są do zabudowy, będą więc się estetycznie prezentować w naszej kuchni.

Porada eksperta

Wybierając piekarnik z nowoczesną funkcją czyszczenia, kierujmy się przede wszystkim naszą wygodą. To mit, że pyrolityczny sposób znacznie zwiększy nam koszty eksploatacji urządzenia. Wylicza się, że jednorazowy pobór energii koniecznej do rozgrzania piekarnika do 500° wynosi około 3 zł.

Data publikacji: 04.06.2018

Data aktualizacji: 25.06.2024