Przejdź do głównej treści

Jak wybrać zlewozmywak?

Zlewozmywak to bardzo istotny element w każdej kuchni, a wybierając odpowiedni model, można znacznie podnieść komfort wykonywanych prac kuchennych. Na co zwrócić uwagę, wybierając zlewozmywak?

Podział zlewozmywaków

Spis treści:

1. Podział zlewozmywaków ze względu na montaż

Zlewozmywak możemy umieścić przy ścianie, w narożniku, ale także np. na kuchennej wyspie. Warto umieszczać zlew w centralnym punkcie kuchni, najlepiej na linii między lodówką a kuchenką. Zlewozmywaki różnią się sposobem montażu, oto główne typy.

Zlewozmywak nakładany, wykonywany najczęściej ze stali (nierdzewnej lub emaliowanej) o kształcie zbliżonym do prostokąta, dopasowanym do szafek.

- Zalety: najprostszy w montażu, umieszczany bezpośrednio na górze szafki.

- Wady: mogą powstawać nieszczelności między szafką a zlewem.

Zlewozmywak wbudowany w blat (wpuszczany) wymaga wykonania otworu w blacie.

- Zalety: tworzy jednolitą powierzchnię, daje duże możliwości wyboru wielkości i kształtu zlewozmywaka, producent dołącza zwykle schemat wycięcia otworu blatu.

- Wady: konieczne jest precyzyjne wycięcie, dobre uszczelnienie np. silikonem.

Odmianą zlewozmywaka wbudowanego jest tzw. zlewozmywak zintegrowany, który stanowi całość z blatem. Wykonywany bywa zwykle na zamówienie ze stali lub kompozytów, jest poniekąd zlewem wyprofilowanym w blacie i wymaga większych nakładów finansowych.

Zlewozmywak podwieszany (lub tzw. do podbudowy), montowany od dołu.

- Zalety: sami wybieramy kształt i wielkość, decydujemy o ilości montowanych komór, ich rozstawie, sposobie umieszczenia w blacie. To rozwiązanie dające wiele możliwości aranżacyjnych, a do tego estetyczne i trwałe.

- Wady: dość skomplikowana instalacja, blat powinien być wykonany z trwałego materiału np. kamienia, konglomeratu. Jest to także rozwiązanie dość kosztowne.

Zlewozmywaki narożne, zwykle mają kształt litery L.

- Zalety: oszczędność miejsca, dopasowanie do kształtu nawet małej kuchni.

-Wady: niezbyt łatwy montaż, często zindywidualizowane wymiary.

2. Kształt i rozmiar zlewozmywaka

Oto najistotniejsze parametry podczas wybory zlewozmywaka.

- Szerokość zlewozmywaka – ta powinna być odpowiednio dopasowana do wymiarów (istniejącej lub planowanej) zabudowy kuchennej. Standardowe szerokości szafek kuchennych to 30, 40, 45, 50, 60, 80, 100 i 120 cm; do nich dopasowane są wymiary typowych zlewozmywaków. 

- Głębokość typowego zlewozmywaka wynosi zwykle nie więcej niż 50 cm, a głębokość samej komory zmywania – około 15 – 20 cm. W przypadku zlewów narożnych wymiary bywają bardziej niestandardowe.

- Istnieje możliwość zrealizowania zamówienia indywidualnego, według własnych wymagań i potrzeb, zarówno co do wielkości, jak i kształtu, koloru czy innych cech. Jest to zwykle tylko kwestią ceny, jaka gotowi jesteśmy za to zapłacić.

zlew

3. Dobór zlewozmywaka ze względu na funkcje

Warto uwzględnić takie elementy, jak:

- liczba osób, które korzystają z kuchni,
- to czy dysponujemy lub planujemy zakup zmywarki do naczyń,
- czy potrzebujemy dużego zlewozmywaka, np. z wieloma komorami, ociekaczem,
- czy chcemy innych, dodatkowych ułatwień i akcesoriów,
- czy jesteśmy prawo- czy leworęczni.

Odpowiadając na te pytania ustalimy, jaki rodzaj i wielkość zlewu będą najstosowniejsze. Zwykle wielkość i liczba komór ograniczona jest dopuszczalną szerokością zlewozmywaka. Może on składać się z tzw. komór głównych, a także dodatkowych. W skład kompletu ze zlewozmywakiem mogą wchodzić także ociekacze, zawory z sitkiem, wiele z nich posiada także praktyczne korki automatyczne. Na rynku dostępne są rożne kombinacje zlewozmywakowe, a do najczęściej stosowanych należą:

Zlewozmywaki jednokomorowe, przydatne zwłaszcza w małych kuchniach i dla niewielkich rodzin (np. dwuosobowych), a także dla liczniejszych, ale przy częstym korzystaniu ze zmywarki. Warto wówczas pomyśleć o jednokomorowym zlewie, ale wzbogaconym chociażby o ociekacz (który może być zamontowany na powierzchni blatu nad zmywarką).

Zlewozmywaki półtorakomorowe, które poza główną komorą posiadają dodatkową mniejszą, pozwalającą na mycie np. sztućców, opłukiwanie kieliszków, warzyw czy owoców. W póltorakomorowym zlewie zyskujemy już możliwość zainstalowania dodatkowych akcesoriów. Zlewozmywaki dwukomorowe sprawdzą się w większych kuchniach, przy dużych blatach. Gwarantują wygodę, szczególnie w liczniejszych gospodarstwach domowych, częstym korzystaniu z kuchni oraz jednoczesnym braku zmywarki. Zlewozmywaki dwuipółkomorowe nadają się do sporych kuchni, także pensjonatowych, potrafią komfortowo obsłużyć liczną rodzinę, także przy dużej liczbie przygotowywanych posiłków.

4. Materiał, z jakiego będzie wykonany zlewozmywak

Zlewozmywaki stalowe – należą do najpopularniejszych, są produkowane z wysokiej jakości szlachetnej stali nierdzewnej chromowo-niklowej. Powierzchnie są w rożny sposób wykańczane, np. fakturą gładką, satynową, polerowaną (tzw. jedwab) lub chropowatą (tzw. len). Bywają także stalowe emaliowane, zwykle wykończone w białym kolorze. Ich zaletą jest niska cena, a wadą to, że bywają podatne na zarysowania, matowienie i odpryski.

- Zalety – łatwość utrzymania w czystości, zróżnicowane estetyczne i nowoczesne wzory, praktyczne faktury maskujące zacieki i krople, długa żywotność, wytrzymałość, odporność na skrajne temperatury, chemikalia, barwniki. Przystępnie ceny, już od około 80 zł.

- Wady – potrzeba cyklicznego zmywania z użyciem octu, z uwagi na możliwość osadzania się kamienia. Wrażliwość na niektóre ostre wybielacze i silne detergenty, zaleca się unikanie używania noży, tłuczków oraz innych twardych i ostrych narzędzi bezpośrednio na powierzchni zlewozmywaka. Odgłosy obijania naczyń czy sztućców o stalowy zlew mogą być drażniące.

Zlewozmywaki kompozytowe – wykonywane z mieszanek mineralno-żywicznych, z zastosowaniem wysokogatunkowych żywic syntetycznych (np. poliestrowych) z dodatkiem mielonych minerałów, np. granitu, kwarcu lub krzemu, przy dodatkowym wzmocnieniu konstrukcji włóknami szklanymi. Są stosunkowo nowymi produktami, pojawiły się na rynku dopiero w latach dziewięćdziesiatych XX wieku.

- Zalety – są lekkie, wytrzymałe, łatwe do zmywania, odporne na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, występują w szerokiej gamie kolorystycznej. Wyglądem mogą przypominać naturalny kamień, w dotyku są jednak znacznie cieplejsze. Przybierać mogą bardzo różnorodne kształty, są odporne na wysokie temperatury, zarysowania i zaplamienia.

- Wady – niektóre, tańsze odmiany mogą być bardziej podatne na odbarwienia czy uszkodzenia mechaniczne. Cena – zwykle kilkaset złotych (400 - 600).

Zlewozmywaki granitowe – wykonane w 80% z piasków granitowych, a 20% to żywice akrylowe. Są eleganckie i ponadczasowe.

- Zalety – bardzo wytrzymałe, odporne na zarysowania i zmiany temperatury.

- Wady – duża waga, niezbyt niska cena (od około 500 zł).

Zlewozmywaki kwarcowe – wykonane w 70 – 80% z piasków kwarcowych, a w 20 – 30% z żywic akrylowych. Ich cechy (zalety i wady) są takie same jak granitowych.

Zlewozmywaki ceramiczne – powstają ze szlachetnej kamionki lub glinki ogniotrwałej, są wypalane w temperaturze około 1300 stopni C. Dobrze pasują do kuchni urządzonych w klasycznym lub rustykalnym stylu.

- Zalety – są szlachetne, eleganckie, najbardziej odporne (ze wszystkich wymienionych materiałów) na czynniki chemiczne, a także zarysowania i wysoką temperaturę. Gładkie, przyjemne w dotyku, łatwe do utrzymania w czystości.

- Wady – dość duży ciężar, możliwe trudności z montażem i podatność na stłuczenia. Wysoka cena, od około 500 do nawet 10 000 zł (przy wyrobach markowych).

Zlewozmywaki szklane – Prezentują się bardzo elegancko, zachowując przy tym dużą odporność na zaplamienia i uszkodzenia mechaniczne lub wysoką temperaturę. Często bywa łączony ze stalą – dobrze uzupełniając minimalistyczne lub industrialne aranżacje kuchenne.

- Zalety – odporne na plamy i wysoką temperaturę, może występować w rożnych odcieniach.

- Wady – niektóre modele bywają dość drogie, a do tego aby zachowały świeży wygląd, należy regularnie je przecierać i polerować. Ceny wynoszą od około 700 zł nawet do kilku tysięcy złotych.

Zlewozmywaki z tectonite. Tworzone są w opatentowanej technologii, która łączy bardzo dużą trwałość materiału z jego lekkością i dość prostym montażem oraz gładką, jednolitą powierzchnią, przypominającą wygląd granitu.

- Zalety – duża odporność zarówno na wysoką temperaturę, odbarwienia i plamy. Niska waga i elegancki, a zarazem nowoczesny wygląd. Występuje w rożnych kolorach. Cena to zwykle od około 400 zł do 1000 złotych.

- Wady – aby zachował świeży wygląd trzeba go regularnie czyścić, a także usuwać wodę i zabrudzenia, bo z czasem mogą lekko pozostawić delikatne zabarwienie lub kamień na powierzchni.

5. Kształt, kolor i model zlewozmywaka

Jeszcze do niedawna nie było specjalnego wyboru w zakresie materiałów, kolorów, wzornictwa czy kształtów zlewozmywaków. Teraz mamy ich dużą obfitość.

Kształty zlewozmywaków ewoluowały od najpopularniejszych dawniej prostokątnych w kierunku okrągłych, półokrągłych, kwadratowych, eliptycznych, rombów, trapezów (zwłaszcza przy zlewach narożnych). Spotykamy też oryginalne modele o bardzo rożnie rozstawionych i ustawionych względem siebie komorach zarówno zasadniczych, jak i dodatkowych.

zlewozmywak

6. Dodatkowe akcesoria i funkcje

Jeśli korzystanie ze zlewozmywaka ma być komfortowe, powinno się dobrać do niego odpowiednią baterię, zapewniającą maksymalną wygodę przy wykonywaniu wszelkich czynności. Jeśli nie korzystamy ze zmywarki, bardzo funkcjonalnym dodatkiem, zwłaszcza przy małym zlewozmywaku, będą ociekacze, na których warto ustawiać suszarkę do naczyń.

Dodatkowe komory zlewozmywaka dają szanse na zainstalowanie szeregu akcesoriów. Mogą być to najprostsze wkładki, jak np. dopasowane wymiarem deski do krojenia, tarki, sita, a także inne urządzenia.

- Wiele zlewozmywaków sprzedawanych jest razem z syfonem i pełnym osprzętem montażowym – ułatwia to przeprowadzenie prac monterskich i skraca czas potrzebny na dopieranie odpowiednich akcesoriów.

- Jeśli chcemy wybrać baterię sztorcową, zwróćmy uwagę na to czy zlewozmywak posiada specjalny otwór – jeśli nie, możemy zlecić jego wykonanie.

- Dozowniki na płyn do mycia naczyń oraz płynne mydło.

- Ukryty przelew, który ułatwia dokładne czyszczenie zlewozmywaka i wpływa na jego higieniczny i estetyczny wygląd.

- Korek automatyczny, który pozwala na wygodne zablokowanie odpływu.

- Młynek do mielenia resztek, np. obierków z warzyw, żeby zapobiegać zatkaniu sitka odpływu.

- Zgniatarki odpadów, pozwalające zmniejszyć ryzyko poważnych zatorów i zatkania odpływów (zwykle wymagają specjalnego podłączenia).

- Wysuwane nakładki, które na czas pracy mogą zwiększać powierzchnię zlewu.

- Wkładki niwelujące uszkodzenie zlewu i odgłosy naczyń lub też specjalne maty wygłuszające.

Jeżeli zależy nam na specjalnej estetyce i wyrafinowanym wyglądzie kuchni, można stworzyć zlewozmywak podświetlany diodami LED-owymi. Zwłaszcza modele zlewozmywaków podwieszanych dają możliwość wmontowania akrylowej ramki z diodami, która oświetli dno zmywaka w dowolnym, wybranym kolorze. Diody zasilane są bezpiecznym niskim (24 V) napięciem, montowane są w sposób wodoszczelny (najczęściej między zlewem a blatem szafki kuchennej).

Dodatkową atrakcją może być możliwość zdalnego sterowania światłem za pomocą pilota, w tym również dokonywanie zmian kolorów światła.

Data publikacji: 28.05.2024

Data aktualizacji: 19.06.2024

Data aktualizacji: 16.08.2024