Koniec z mitami – co naprawdę dają nam filtry do wody?

O filtrowaniu wody mówi się w zasadzie bez przerwy, wokół tematu narosło zatem tyle mitów i półprawd, że czasami trudno zorientować się co jest faktem, a co kłamstwem powtórzonym tyle razy, że stało się prawdą. Dlatego też wcale nie jest łatwo podjąć w tej kwestii przemyślaną i wiążącą decyzję. Postarajmy się zatem usystematyzować wiedzę i ocenić, czy filtry do wody faktycznie spełniają swoją rolę, czy są zupełnie zbędne.

filtr

Spis treści:

Dobierz odpowiedni filtr do rodzaju zanieczyszczeń

Kupić filtr nie jest sztuką – sztuką jest wybrać taki, który zredukuje zawartość tych środków i drobnoustrojów w wodzie, na zlikwidowaniu których zależy nam najbardziej:

1. Jeśli w wodzie jest zbyt dużo żelaza, warto zdecydować się na wkłady odżelaziające. Niestety to, czy będą w pełni skuteczne, zależeć będzie również od innych cech wody, niemniej jednak tę inwestycję z pewnością warto poczynić. Dzięki temu wodę możemy pozbawić metalicznego posmaku.

2. Jeśli w wodzie mamy za dużo chloru, przez co woda pachnie mało przyjemnie, rozwiązaniem będą filtry z wkładami węglowymi.

3. Kiedy zależy nam na maksymalnym oczyszczeniu wody ze wszystkich zarazków, wykorzystać możemy technikę znaną pod nazwą „odwróconej osmozy’”. Co się za nią kryje? To półprzepuszczalna błona, która zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia o wymiarach do 0,001 mikrometra. Problemem jest jednak to, że wraz z nimi blokowane są sole mineralne oraz inne, ważne dla organizmu pierwiastki. Tutaj możemy się wspomóc dodatkowym modułem w postaci mineralizatora, które wodę w brakujące składniki uzupełni.

Zobacz też: Domowe sposoby na zatkany zlew

filtr

Filtry do wody i korzyści płynące z ich stosowania

Ujmując temat nieco bardziej ogólnie, możemy wymienić co najmniej kilka korzyści, które da nam filtr:

- Woda filtrowana nie ma nieprzyjemnego, czasami trudnego do zdefiniowania posmaku, o wiele lepiej też pachnie;

- Woda filtrowana jest o wiele bardziej miękka niż ta, której nie poddamy takiemu działaniu; powoduje to, że napoje gorące przygotowywane na jej bazie lepiej się zaparzą, a w herbacie nie będziemy mieli do czynienia z oleistym osadem;

- Warzywa gotowane w wodzie filtrowanej wyglądają o wiele lepiej;

- Korzystanie z wody filtrowanej do przygotowywania napojów zamiast wody mineralnej jest o wiele tańsze, zatem koszt inwestycji w filtr zwraca się relatywnie szybko;

Niektóre filtry dzbankowe, dzięki obecnym w nich jonom srebra, chronią wodę przez rozwojem bakterii do 48 godzin.

Data aktualizacji: 18.06.2024