Jak działa płyta indukcyjna?
Kuchnie wolnostojące coraz mocniej wypierają płyty indukcyjne. Pomimo ich rosnącej popularności, nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak działa płyta indukcyjna. Wbrew pozorom, ich zasada działania jest bardzo prosta.
Spis treści:
- Płyta indukcyjna – dlaczego warto się nią zainteresować?
- Płyta indukcyjna – zalety
- Jak działa płyta indukcyjna?
- Płyta indukcyjna do kuchni – jaką wybrać?
Płyta indukcyjna – dlaczego warto się nią zainteresować?
Planujesz nową kuchnię? A może czas na remont? Urządzanie kuchni to nie tylko zestawianie kolorów szafek i blatów. To także wybieranie odpowiednich urządzeń AGD. W dobrze zorganizowanej kuchni powinny znaleźć się nowoczesne sprzęty, dzięki którym gotowanie stanie się przyjemnością. Płyta indukcyjna to właśnie jedno z takich urządzeń. Dlaczego? Dlatego, że jest niezwykle praktyczna, a do tego bardzo estetyczna. Swoim wyglądem przyciąga uwagę i stanowi znakomite dopełnienie nowoczesnej kuchni.
Płyta indukcyjna zajmuje mało miejsca, co pozwala umieścić pod nią dodatkową przestrzeń na naczynia. Indukcja jest przejawem wykorzystania w kuchni wysokiej jakości technologii, która przekłada się na komfort użytkowania. Zróżnicowania wielkość pól grzewczych pozwala na niej zarówno ugotować kilka jajek w małym garnku, jak i przygotować azjatyckie danie dla całej rodziny.
Przed zakupem płyty indukcyjnej wiele osób ma obawy, czy będzie ona dla nich odpowiednia. Korzystanie z kuchenki gazowej jest ich zbyt silnym przyzwyczajeniem i nie wiedzą, jak działa kuchenka indukcyjna. Jesteś jedną z tych osób? Zapoznaj się z poniższymi informacjami, a Twoje wątpliwości zostaną rozwiane.
Płyta indukcyjna – zalety
Kuchenki indukcyjne cieszą się coraz większą popularnością nie bez przyczyny. Użytkownicy cenią sobie m.in. prostotę użytkowania oraz łatwość utrzymania czystości. Jakie zalety posiada płyta indukcyjna?
Mniejsze koszty eksploatacji
Stosunkowo wysoki koszt nabycia produktu zwraca się bardzo szybko, ponieważ płyty indukcyjne oszczędnie wykorzystują energię potrzebną do pracy. Przestrzeń grzewcza jest dobrze wykorzystana, co pozwala obniżyć straty ciepła, a co za tym idzie zaoszczędzić. Już w kilka sekund od uruchomienia, płyty indukcyjne są w trybie gotowości. Znacznie lepiej od płyt żeliwnych i ceramicznych nagrzewają naczynia, dzięki czemu można sprawniej przygotować posiłek.
Łatwa w utrzymaniu czystości
Kuchnia jest miejscem, w którym przygotowuje się jedzenie, więc niezbędne jest zachowanie elementarnych zasad porządku. To trudne, zwłaszcza gdy trzeba przyszykować obiad dla całej rodziny. Przypalony tłuszcz potrafi dać się we znaki. Bywa bardzo uporczywy i niepotrzebnie wydłuża czas sprzątania.
W odróżnieniu od kuchenek gazowych, płyta indukcyjna ma gładką powierzchnię i nie posiada dodatkowych zagłębień. Nie trzeba zatem docierać do trudno dostępnych miejsc, aby wyczyścić uciążliwe zabrudzenia. Płyta grzewcza jest także odporna na zarysowania, w których mogą gromadzić się zanieczyszczenia i resztki przygotowywanych potraw.
Bezpieczna w użyciu
Tradycyjne kuchenki gazowe muszą być regularnie sprawdzane pod kątem szczelności instalacji. Ulatniający się powoli gaz jest trudny do wykrycia. Odkręcony kurek może doprowadzić do wybuchu i być przyczyną tragicznych wypadków nawet dla całego bloku lub kamienicy. Zamontowanie płyty indukcyjnej zmniejsza ryzyko do zera.
Na uwagę zasługuje także inny aspekt bezpieczeństwa. Podczas użytkowania kuchenki indukcyjnej podgrzewa się wyłącznie dno naczynia na polu grzewczym. Informuje o tym specjalne podświetlenie, które dodatkowo zapobiega nieuważnemu przesunięciu ręką po gorącym miejscu.
Elegancki wygląd
Gdy płyta indukcyjna jest dobrze wyczyszczona, jej powierzchnia aż lśni. Na czarnej powłoce grzewczej wyświetlają się komunikaty na cyfrowym wyświetlaczu. Całość wygląda bardzo profesjonalnie, niemal jak w kuchni szefa restauracji w Nowym Jorku. Przyrządzanie posiłków na stylowej kuchence indukcyjnej jest znacznie przyjemniejsze.
Płyta indukcyjna świetnie pasuje do nowoczesnych, minimalistycznych kuchni. Sama w sobie odznacza się prostotą, więc dobrze komponuje się na przykład ze śnieżnobiałymi frontami szafek i blatów. Jej nowoczesny wygląd sprawia, że jest chętnie montowana w loftach i innych eleganckich apartamentach.
Łatwa obsługa
Wystarczy krótkie zapoznanie się z instrukcją dołączoną do zestawu. Początkowe trudności sprawia poznanie wszystkich możliwości, jakie oferuje kuchenka indukcyjna. Dzięki mnogości funkcji, można znacznie dokładniej regulować temperaturę lub zmieniać obszar pola grzewczego. Na szczęście technologia pozwala korzystać z nich intuicyjnie.
Na plus można zaliczyć także fakt, że na cyfrowym wyświetlaczu pokazują się oznaczenia sygnalizujące o rodzaju błędu w przypadku pojawienia się awarii. Wówczas łatwo odpowiednio zareagować, nawet bez konieczności wzywania profesjonalnych techników. Wystarczy zajrzeć na stronę producenta, znaleźć kod błędu i krok po kroku postępować zgodnie z rekomendowaną instrukcją naprawy. Chcesz dowiedzieć się, jak działa indukcja? Czytaj dalej.
Jak działa płyta indukcyjna?
Już wiesz, jakie zalety ma płyta indukcyjna. Zasada działania tego urządzenia jest bardzo prosta. Wystarczy odrobina skupienia i uważnego czytania. Wówczas wszystkie pozornie trudne pojęcia będą łatwe do przyswojenia. Dzięki temu uda się w końcu uzyskać klarowną odpowiedź na pytanie, dlaczego zakup kuchenek indukcyjnych wymaga także inwestycji w nowe naczynia.
Zastanawiasz się, na czym polega indukcja? Warto zacząć od szczegółowego przybliżenia budowy, aby dowiedzieć się, co to kuchenka indukcyjna, jak działa i do czego służy. Pod gładką, czarną powierzchnią kryją się spiralne zwoje miedzianego drutu. Przepływający przez nie prąd zmienny zamienia się w pole magnetyczne o niskiej częstotliwości 25 kHz, a jego strumień ogrzewa podstawę garnka. Zastosowanie znajdują tutaj dwie zasady znane z lekcji fizyki.
Pierwszą z nich jest prawo opracowane przez Michaela Faradaya. Wedle jego udowodnionej koncepcji, strumień pola magnetycznego wywołuje powstawanie prądów wirowych w kontakcie z metalem. Właśnie dlatego dno garnków powinno być nim pokryte. Z kolei James Joule udowodnił, że wygenerowane prądy wirowe połączone z metalem wydzielają ciepło. W ten właśnie sposób, płyta indukcyjna wypełnia swoją podstawowe zadanie.
Jak już wiesz, powłoka dna musi być wykonana z metalu. Najlepiej, gdy wykazuje właściwości ferromagnetyczne. Oznacza to, że zmienny prąd płycej wnika do przewodnika. Dzięki temu ma większy opór i generuje więcej ciepła, które jest dodatkowo efektywniej rozprowadzane. Skąd zatem nazwa płyty? Tym określeniem nazywa się zjawisko zmiany, jaka zachodzi w przewodniku z pola magnetycznego na prądy wirowe.
Wszystkie korzyści z zastosowanego rozwiązania poszłyby na marne, gdyby nie materiał, z jakiego wyprodukowana jest płyta indukcyjna. Zasada działania jest bardzo prosta, a właściwości fizyczne okazują się przydatne, gdy blat wykonano z tworzywa szklano-ceramicznego.
Posiada on niski współczynnik przewodności cieplnej, więc nie doprowadza do nadmiernego nagrzewania płyty. Maksymalna wysokość temperatury to 100 stopni Celsjusza. Sos, który skapnie z patelni na rozgrzaną powierzchnię nie przywiera tak szybko i mocno do kuchenki indukcyjnej.
Płyta indukcyjna do kuchni – jaką wybrać?
Wiesz już dokładnie, co to jest kuchenka indukcyjna, jak działa i do czego służy. Przed wymianą sprzętu AGD należy poznać nie tylko jej zalety, ale także być świadomym wad. Podstawowym zarzutem stawianym przeciwko kuchenkom wykorzystującym zjawisko indukcji jest konieczność zakupu specjalnie dostosowanych naczyń.
Jak już wiesz, garnki i patelnie powinny być wykonane z metali ferromagnetycznych. Jako dobry przewodnik dodatkowo wykorzystują straty energii. Może się to wydawać dziwne, ale nieustanne przemagnesowywanie przez zmienne pole zwiększa ilość wytwarzanego ciepła.
Wykorzystanie garnków wykonanych z metali niemagnetycznych jest możliwe, ale tylko w teorii. Niezbędne byłoby dostarczenie energii elektrycznej o większej częstotliwości. Tylko wtedy udałoby się zwiększyć tzw. efekt naskórkowy, czyli zjawisko występujące w obwodach prądu przemiennego.
Przy zakupie naczyń należy zwrócić uwagę, aby miały one płaską podstawę. Wynika to z faktu, że wytwarzane przez kuchenkę indukcyjną pole magnetyczne traci swoje właściwości wraz z wysokością. Dlatego trzeba zainwestować w garnki, które jak najefektywniej rozprowadzają ciepło po powierzchni dna. Cena nowego zestawu przyzwoitej jakości powinna kosztować nie więcej niż kilkaset złotych.
To tylko jeden z aspektów, który należy uwzględnić przed decyzją o zakupie płyty indukcyjnej. Istotną kwestią jest także rozważenie nabycia płyty osobno lub razem z piekarnikiem. W wielu domach jest on niezbędny, gdy planuje się przyrządzanie w kuchni bardziej skomplikowanych potraw np. przed wigilijną wieczerzą. Lubisz piec? Zainwestuj w płytę z piekarnikiem.
Komplet takiego sprzętu potrafi kosztować znacznie mniej i łatwiej znaleźć promocję na dwa produkty razem. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby w mieszkaniu był dostęp do napięcia 400 V. W starym budownictwie zainstalowanie płyty indukcyjnej z piekarnikiem jest zatem mocno utrudnione.
Przy wyborze odpowiedniej płyty indukcyjnej liczy się oczywiście rozmiar, a co za tym idzie – liczba pól grzewczych. Na rynku dostępne są nawet płyty tylko z jednym polem. Największe kuchnie indukcyjne dostosowane do pracy w małej gastronomii posiadają ponad pięć pól o różnych rozmiarach. Ciekawym rozwiązaniem jest tzw. pole booster, które umożliwia błyskawiczne podgrzanie na przykład wody w czajniku.
Coraz częściej można spotkać modele z ruchomym i podwójnym polem grzewczym czy regulacją szybkości reakcji. Liczba dostępnych funkcji stale rośnie. Planując remont kuchni, warto także poznać inne rodzaje płyt kuchennych. Wówczas wybór będzie gruntownie przemyślany, a kuchnia okaże się dostosowana do osobistych preferencji przyszłych domorosłych kucharzy.
Już wiesz, jak działa kuchenka indukcyjna, i dlaczego jest tak bardzo popularna. Chcesz ją zamontować w swojej nowej kuchni? Dowiedz się, jak zaplanować kuchnię krok po kroku.
Data publikacji: 26.03.2019
Data aktualizacji: 19.06.2024