Przejdź do głównej treści

Na czym polega pasteryzacja w piekarniku? Wyjaśniamy!

Zastanawiasz się, czy pasteryzacja w piekarniku to dobry pomysł? W naszym artykule rozwiejemy wszystkie Twoje wątpliwości! Zdradzimy sekrety udanej pasteryzacji i wyjaśnimy, jak długo trwa ten proces.

Pasteryzacja w piekarniku

Spis treści:

Pasteryzacja słoików – na czym polega?

Pasteryzacja to proces podgrzewania żywności w zamkniętych słoikach do odpowiedniej temperatury. Pozwala to zniszczyć drobnoustroje i enzymy powodujące psucie się produktów. Dzięki temu można przedłużyć trwałość przetworów i zachować ich wartości odżywcze oraz smak. W ten sposób zabezpieczysz żywność przed zepsuciem bez stosowania konserwantów chemicznych. 

Pasteryzacja przetworów w domowych warunkach może odbywać się przez podgrzanie w wodzie albo przy wykorzystaniu piekarnika. Przykładami produktów, które pasteryzujemy, są domowe przetwory takie jak:

  • dżemy,
  • soki owocowe,
  • ogórki kiszone,
  • kompoty,
  • przeciery warzywne. 

Pasteryzacja papryki sprawia, że zachowuje ona swoją chrupkość, intensywny smak oraz wartości odżywcze. Natomiast pasteryzacja grzybów pozwala na ich bezpieczne przechowywanie przez dłuższy czas.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Poradnik krok po kroku

Robienie przetworów to idealny sposób na to, by smaki lata zachować na zimowe miesiące. Aby „słoiki” szybko się nie zepsuły, muszą zostać odpowiednia zapasteryzowane, czyli łagodnie podgrzewane w średniej temperaturze.

Dowiedz się, jak wygląda pasteryzacja w piekarniku i ciesz się pysznymi przetworami.

Krok 1: Przygotowanie przetworów

Na początek przygotuj ulubione przetwory, korzystając ze sprawdzonych przepisów. Pasteryzować możesz owoce, surówki, kompoty, powidła, soki, a nawet mięso, grzyby czy zupy. Dzięki obróbce termicznej nawet na długie miesiące zachowają smak i aromat.

Krok 2: Włożenie żywności do słoików

Gdy przetwory są gotowe, podziel je na porcje i włóż do wcześniej przygotowanych, suchych oraz czystych słoików (przed użyciem najlepiej je wyparzyć). Pasteryzacja w piekarniku najbardziej „polubi się” ze zakręcanymi słoikami typu twist-off. 

Pamiętaj, aby nie wypełniać słoików aż po brzegi – zostaw około 2-3 cm wolnego miejsca. Następnie dokładnie zakręć każdy słoik.

Krok 3: Nagrzanie piekarnika

Czas na zadbanie o odpowiednią temperaturę. Gdy przetwory są ostudzone, włóż je do chłodnego piekarnika i włącz ogrzewanie. Pamiętaj, że bezpieczniej jest wstawić słoiki do zimnego piekarnika. Dlaczego? Ponieważ w przypadku nagrzanego piekarnika, szklane słoiki mogą pęknąć. Mogłoby się tak zdarzyć, także, gdyby słoiki dotykały ścianek piekarnika. Jeśli zawartość słoików jest ciepła lub letnia, ustaw piekarnik na około 120-130 stopni Celsjusza (grzanie góra i dół). W czasie, gdy urządzenie będzie się nagrzewać, przejdź do kolejnych kroków. 

Krok 4: Przygotowanie do pasteryzacji

Gdy piekarnik nabiera odpowiedniej temperatury, zajmij się przygotowaniem słoików. Na dużej blaszce ułóż papier do pieczenia. Na takiej tacy zacznij układać słoiki do góry dnem. Pamiętaj, aby zachować między nimi odpowiedni odstęp – nie mogą stykać się ze sobą ani dotykać ścianek piekarnika.

Krok 5: Pasteryzacja w piekarniku

Piekarnik już nagrzany, a słoiki stoją równo ułożone na blaszce? Czas na wekowanie w piekarniku!

Blachę ostrożnie włóż do piekarnika i ustaw na środkowym ruszcie. Dokładnie zamknij drzwiczki piekarnika. Jak długo pasteryzować słoiki w ten sposób? Pozostaw je w środku przez około 30 minut.

Krok 6: Studzenie słoików

Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik. Jednak nie wyjmuj jeszcze przetworów! Pozostaw słoiki w piecu przez około 30-45 minut.

Krok 7: Znajdź odpowiednie miejsce dla Twoich przetworów

Po upływie wskazanego czasu ostrożnie wyjmij słoiki z piekarnika. Następnie dokładnie dokręć zakrętki, a słoje ustaw do góry dnem

Pasteryzacja w piekarniku skończona! Teraz czas schować przetwory. Najlepiej przechowywać je w chłodnym i zaciemnionym miejscu, np. w piwnicy czy spiżarni. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule: Gdzie i jak przechowywać przetwory?.

Piekarnik

Pasteryzacja w piekarniku – o tym musisz pamiętać!

Już wiesz, jak pasteryzować słoiki w piekarniku, jednak mamy dla Ciebie kilka dodatkowych rad!

W przypadku pasteryzacji kluczową rolę odgrywają słoiki. Zrezygnuj ze starych i uszkodzonych, ponieważ wysoka temperatura może sprawić, że popękają. Słoiki powinny być także dokładnie wyparzone – wraz z pokrywkami włóż je do garnka z zimną wodą, doprowadź ją do wrzenia, a następnie gotuj przez około 5 minut. Dzięki wyparzaniu z wnętrza słoików zostaną usunięte drobnoustroje, przez które ich zawartość mogłaby się szybciej popsuć. 

Zwróć też uwagę na zakrętki. Jak wspominaliśmy, wybierz te twist-off. Dlaczego nie te z gumą? Tworzywa sztuczne pod wpływem wysokiej temperatury mogłyby się zniszczyć, a wekowanie słoików okazać porażką. 

Pasteryzacja słoików w piekarniku– jak długo trwa?

Sama pasteryzacja przetworów w piekarniku elektrycznym nie jest czasochłonnym zadaniem – tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Ci przygotowanie warzyw lub owoców. Zwłaszcza ich pokrojenie czy duszenie.

Przełożenie żywności do słoików nie potrwa zbyt długo, około minutę na słoik. Jak długo pasteryzować słoiki? Jeśli zaś chodzi o nagrzewanie w piekarniku, to słoiki trzymaj w urządzeniu około 30 minut. Po tym czasie wyłącz piecyk, uchyl drzwiczki i studź przetwory przez kolejne 30-45 minut. I gotowe!

Wekowanie w piekarniku – zalety

Zastanawiasz się, czy pasteryzowanie słoików w piekarniku to gra warta świeczki? Przekonamy Cię, że tak!

Przede wszystkim dzięki wekowaniu wysoka temperatura niszczy drobnoustroje i bakterie, przez które żywność szybko się psuje. Proces pasteryzacji jest w pełni naturalny i sprawia, że przetwory w spiżarni bez dodatku konserwantów przetrwają miesiące, a nawet… lata! Gdy odkręcisz słoik i spróbujesz jego zawartości, szybko zauważysz, że smak i aromat są takie same, a nawet bardziej wyraziste niż bezpośrednio po przygotowaniu. Dzięki wekowaniu o każdej porze roku można zajadać się sezonowymi owocami czy pić herbatę z pysznym sokiem malinowym!

Dlaczego do pasteryzacji słoików warto wykorzystać akurat piekarnik? To szybki sposób na wekowanie – musisz tylko przygotować blachę, nagrzać urządzenie do odpowiedniej temperatury i po upływie wskazanego czasu wyjąć. Skoro już napracujesz się przy przygotowaniu przetworów, nie dokładaj sobie pracy z ich pasteryzacją i wybierz piekarnik. 

Sprawdź również: Jak stworzyć odpowiednie warunki składowania żywności

Na czym polega pasteryzacja w piekarniku

Pasteryzacja w piekarniku– szybko, pysznie i zdrowo!

Pasteryzowanie słoików w piekarniku to niezwykle łatwe zadanie – potrzebujesz tylko pysznych przetworów, słoików, blachy i oczywiście piekarnika. W szybkim czasie zapewnisz swoją piwnicę smakowitymi sokami, konfiturami, kompotami czy surówkami.

A jeśli szukasz akcesoriów do przetwórstwa, odwiedź Castoramę. W naszym sklepie znajdziesz nie tylko słoje o różnej pojemności, ale i butle do wina, aby przygotować domowe trunki alkoholowe. A gdy Twój piekarnik odmówi posłuszeństwa, to urządzenie także kupisz w naszym sklepie – zarówno tym online, jak i jednym ze sklepów stacjonarnych.

Data publikacji: 04.10.2022

Data aktualizacji: 09.10.2024