Przejdź do głównej treści

Beton w kuchni – wady i zalety rozwiązania

Stosowanie betonu w aranżacji wnętrz to rozwiązanie nowoczesne i modne. Pomieszczenia stają się przez to ascetyczne, minimalistyczne i eleganckie. Najczęściej spotykamy beton w salonie. Czy w kuchni sprawdzi się równie dobrze?

beton-w-kuchni-wady-i-zalety-rozwiazania

Spis treści:

Modne wnętrza betonowe

Beton w aranżacji wnętrz zyskał popularność, ponieważ jest nietypowy. Przez lata kojarzył się ze stawianiem budynków, fundamentami, fasadą. Wciąż wiele osób właśnie tak myśli o betonie. Sprawia wrażenie surowca zimnego, surowego i zbyt ekstrawaganckiego, by stosować go wewnątrz jako ozdobę.

Tymczasem beton architektoniczny to materiał idealnie wpisujący się w style: minimalistyczny, industrialny, modernistyczny, a nawet futurystyczny. Jest prostą mieszanką cementu, kruszywa i wody. Sprawia, że wnętrze nabiera oryginalnego charakteru.

Beton architektoniczny sprawdza się jako wykończenie ścian, ale również posadzek i stropów. Tworzy się z niego pojedyncze elementy wyposażenia wnętrz, np. donice czy stoły. Połączenie z innymi materiałami w obrębie pokoju zmniejsza, a czasem niweluje jego surowy charakter. Coraz popularniejsze zestawienie to beton i drewno.

Czy wiesz, że...?

Efekt betonowych wnętrz możemy osiągnąć przy pomocy innych materiałów imitujących ten nowoczesny kompozyt. Popularne są płytki gresowe w kolorze betonu i o szorstkiej fakturze. Alternatywę stanowią farba do ścian, tynk dekoracyjny, a nawet odpowiednio dobrana tapeta. Z kolei jeśli beton ma stanowić tylko jeden z elementów przestrzennych, potraktujmy go jako modny narożnik. Do tego przydadzą się nam odlewane płyty o określonym kształcie i rozmiarze.

Zalety betonu w kuchni

W kuchni beton architektoniczny może sprawdzić się równie dobrze, co w innych pomieszczeniach. Jest materiałem trwałym i mocnym, ponieważ wykazuje odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jeśli na betonową podłogę spadnie garnek, nie powstaną odpryski, tak jak choćby na płytkach podłogowych. Ponadto jest odporny na wysoką temperaturę oraz wodę. W kuchni oba te parametry są szczególnie ważne. Z racji częstego gotowania wytwarza się ciepło. Para wodna z kolei wpływa na wilgoć panującą w kuchni. Istnieje niewielkie ryzyko, że odpowiednio eksploatowane betonowe wnętrze pokryje się grzybem lub pleśnią.

Płyty betonowe izolują akustycznie, co może mieć znaczenie w kuchniach położonych blisko innych pokojów, a więc w małych mieszkaniach. Choć klasyczny beton jest szary, nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć kolorową aranżację kuchni w betonie. Na tym modnym kompozycie można uzyskać dowolny wzór oraz nadać mu wybraną fakturę.

W kuchni beton świetnie sprawdza się jako trwałe elementy aranżacji, np. blat kuchenny.

beton-w-kuchni-wady-i-zalety-rozwiazania

Beton w kuchni – wady

Odpowiednio traktowany beton jest materiałem wdzięcznym. Dla amatorów może być jednak trudny. Zbyt wielka ilość betonu architektonicznego zabije rodzinny i ciepły charakter kuchni. Przytłoczy ją i upodobni do bunkra. Jeśli więc marzy nam się kuchnia w betonie, powinniśmy poprosić o radę specjalistę bądź zatrudnić architekta wnętrz. Istnieje też wiele darmowych porad dedykowanych ocieplaniu betonowych wnętrz.

Inną wadę korzystania z płyt betonowych w kuchni stanowi ich waga – sięga nawet kilkudziesięciu kilogramów. By zastosować płyty na ścianie bądź podłodze, uprzednio konieczne jest wzmocnienie ich.

W kuchni konieczne jest zabezpieczenie betonu właściwym środkiem do impregnacji betonu. Choć nie chłonie wody, powstające podczas smażenia tłuste plamy mogą w niego wnikać. Nie jest łatwo je usunąć.

Data publikacji: 01.06.2018

Data aktualizacji: 18.06.2024