Przejdź do głównej treści

Piekarnik elektryczny czy gazowy?

Piekarnik to jeden z najważniejszych sprzętów kuchennych, bez którego przygotowanie wielu potraw byłoby niemożliwe. Pieczenie potraw jest znacznie zdrowsze niż smażenie, a dodatkowo taki piec umożliwia łatwe odgrzewanie potraw, a więc zmniejsza koszty gospodarstwa domowego. Jednakże każdy wyposażający kuchnię stanie przed pytaniem - jaki piekarnik wybrać? Gazowy czy elektryczny?

piekarnik

Spis treści:

Kiedy lepiej sprawdza się piekarnik gazowy? 

Tradycyjnie piekarniki wykorzystywały do ogrzewania jedzenia gaz. Aby jednak móc z niego skorzystać konieczne jest posiadanie w domu instalacji gazowej. Jeśli takowej nie ma, do grzania wykorzystuje się butlę gazową. Dzięki zastosowaniu tego surowca sprzęt nie jest uzależniony od przerw w dostawie prądu. Stając przed wyborem, piekarnik gazowy czy elektryczny z pewnością kluczowy będzie fakt, że ten pierwszy zapewnia niższe koszty eksploatacji. Co więcej, sam sprzęt do pieczenia będzie stosunkowo tańszy od tego elektrycznego. 

Wśród wad tradycyjnych piekarników gazowych należy wymienić między innymi mniej precyzyjne dystrybuowanie energii, co sprawia, że czasami nieco trudniejsze jest odgrzewanie delikatnych potraw lub głęboko zamrożonych. Wadą piekarników gazowych jest również fakt, że korzystają z instalacji gazowej, która sama w sobie niesie pewne ryzyko użytkowania, wynikające z powstawania ewentualnych nieszczelności czy nawet wybuchów. W przypadku stosowania piekarnika gazowego konieczne są także okresowe kontrole jego stanu technicznego. 

Stając przed wyborem, wyposażenia kuchni warto podsumować zalety i wady piekarnika gazowego:

Zalety: 

  • niższy koszt pieczenia,

  • niższy koszt samego urządzenia, 

  • brak uzależnienia od przerw w dostawach prądu.

Wady:

  • większe ryzyko użytkowania wynikające z korzystania z gazu,

  • mniejsza kontrola nad procesem pieczenia.

Piekarnik

Dlaczego warto wybrać piekarnik elektryczny? 

Biorąc pod uwagę zalety i wady piekarnika gazowego nie dziwi fakt, że obecnie najpopularniejszym typem pieców do kuchni są te elektryczne. Oferują one więcej funkcji, a jedzenie przygotowuje się w nich szybciej i łatwiej. Są też przede wszystkim bardziej bezpieczne, gdyż pozwalają na zrezygnowanie z gazu. W budynkach pozbawionych instalacji gazowej zastosowanie piekarnika elektrycznego staje się koniecznością. Piekarniki elektryczne łatwiej jest także stosować w zabudowach. 

Ważną funkcją piekarników elektrycznych jest termoobieg, który gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła w jego wnętrzu. To pomaga na jednoczesne grzanie kilku potraw rozmieszczonych na różnych piętrach piekarnika elektrycznego. Warto jednak pamiętać, że tego typu sprzęt jest nieco droższy, a jego użytkowanie także bardziej obciąża budżet. W porównaniu do piekarnika na gaz częściej może dojść także do awarii, które będą bardziej kosztochłonne bądź będą wykluczały sprzęt z dalszej eksploatacji, zmuszając do zakupu nowego egzemplarza. Na szczęście z nowoczesnymi urządzeniami koszta nie są przesadnie wysokie, a korzyści, jakie z tego płyną, przesądzają, że najczęściej w kuchniach stosuje się właśnie tego typu piekarniki. 

Piekarnik elektryczny wydaje się być więc niemal idealnym kandydatem na pomocnika kuchennego. W szczególności jest polecany tym, którzy rzeczywiście dużo gotują w domu. 

Sprawdźmy zatem, jakie są wady i zalety piekarnika elektrycznego.

Zalety:

  • większa funkcjonalność,

  • łatwiejsza instalacja i wdrożenie w projekt kuchni,  

  • nowocześniejsze rozwiązania, które lepiej prezentują się we współczesnych kuchniach, 

  • bardziej precyzyjne pieczenie, 

  • brak ryzyka wynikającego z korzystania z gazu,

  • możliwość używania w budynkach pozbawionych instalacji gazowej,

  • brak konieczności przeprowadzania okresowych kontroli.

Wady:

  • stosunkowo wyższy koszt zakupu, eksploatacji i ew. naprawy.

piekarnik

Jakie wybrać akcesoria do piekarników?

Niezależnie od tego czy wybierze się piekarnik gazowy czy elektryczny, warto wyposażyć się w kilka prostych akcesoriów, które ułatwią gotowanie. Należą do nich przykładowo termometr do piekarnika czy grilla. Mimo że współczesne piekarniki mają precyzyjne termostaty, to jednak bardziej zaawansowani i świadomi kucharze chcą mieć pełną wiedzę na temat tego, co dzieje się wewnątrz pieca w zakresie temperatury. 
Aby zadbać o czystość piekarnika, a tym samym o dłuższą w pełni wydajną i niezawodną pracę, warto nabyć także odpowiednie preparaty czyszczące. Skutecznie działające płyny do czyszczenia przypieczonego jedzenia czy innych plam będą działały silnie, ale jednocześnie bezpieczne dla elementów piekarnika. 

Data aktualizacji: 26.06.2024