Drewniany blat w kuchni – czy warto?
Kuchnia to serce domu, a jej miejscem centralnym jest blat. To powierzchnia robocza szczególnie narażona na ryzyko zabrudzeń czy zarysowań. Jak wybrać taki, który doda charakteru naszej kuchennej przestrzeni, a przy tym będzie funkcjonalny? Czy sprawdzi się tu opcja drewniana?
Spis treści:
- Mocne i słabe strony blatów drewnianych
- Jaki musi być idealny blat drewniany?
- Sposób wykończenia drewna
Mocne i słabe strony blatów drewnianych
Zalety drewna:
- jest łatwe w obróbce – można je dowolnie wycinać i dopasowywać do projektu kuchni,
- można je wielokrotnie odnawiać – zniszczony fragment powierzchni wystarczy usunąć, używając szlifierki albo papieru ściernego, a następnie zaimpregnować,
- jest materiałem naturalnym i przyjaznym środowisku,
- dodaje ciepła pomieszczeniom,
- jest uniwersalne i komponuje się z wieloma innymi materiałami np. szkłem, stalą czy kamieniem,
- drewniane meble są utożsamiane z prestiżem.
Wady drewna:
- nie każdy rodzaj drewna jest odporny na wysokie temperatury,
- drewno jest materiałem palnym.
Jaki musi być idealny blat drewniany?
Blat powinien być odporny na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, wilgoć i parę wodną. Aby drewno spełniało te warunki, musi być dobrej jakości, a przy tym odpowiednio twarde. Wykorzystywane do tego krajowe gatunki to np. dąb, buk czy jesion. Solidne okażą się też gatunki egzotyczne – ze względu na strefę klimatyczną, z której pochodzą lepiej znoszą wilgoć i temperatury – mahoń, ipe, iroko, jatoba, teat czy merbau. Blaty wykonane z tego rodzaju drewna nie będą się kurczyć ani rozsychać. Blat może powstać z drewna litego lub klejonego warstwowo. Jeśli chcemy utrzymać kuchnię w rustykalnym charakterze, wybierzemy wersję z drewna litego. Jest ono dobrze usłojone, a jego drobne nierówności nadadzą przestrzeni charakter. Jeśli zależy nam na trwałości wykonania, wybierzemy blaty klejone.
Sposób wykończenia drewna
Drewno możemy nabyć w formie impregnowanej lub surowej. W przypadku tej drugiej należy je dodatkowo zabezpieczyć. Zrobimy to na dwa sposoby: poprzez lakierowanie lub olejowanie.
Powierzchnia lakierowana – jest gładka i łatwo się ją czyści. Sam lakier uwypukla i podkreśla walory drewna, chroni go przed wilgocią. Jednak dosyć szybko się przeciera i nie najlepiej znosi wysokie temperatury.
Powierzchnia olejowana – olej wnika w głąb drewna, dlatego doskonale je zabezpiecza. W tej sposób nasz blat staje się odporny na wilgoć i temperatury. Olej nie niszczy naturalnej struktury drewna, jednak z czasem nasz blat może nieznacznie ściemnieć.
Jak dbać o drewno?
Aby przedłużyć trwałość drewnianego blatu:
- stosujmy podkładki po ciepłe garnki,
- korzystajmy z desek do krojenia,
- stosujmy środki pielęgnacyjne, sprawdzając, czy nadają się do stosowania w kontakcie z żywnością,
- na co dzień używajmy wilgotnej bawełnianej szmatki i zawsze wycierajmy blat do sucha,
- pleśni pozbywajmy się za pomocą nafty przy użyciu patyczka higienicznego lub wacika. Pamiętajmy przy tym, że nadmiar nafty sprawi, że nasz blat zmatowieje,
- jeśli rozlejemy alkohol wiedzmy, że najlepiej usunąć go wacikiem nasączonym olejem lnianym.
Data aktualizacji: 24.06.2024
Data aktualizacji: 17.08.2024