Jaki blat do kuchni wybrać? Podpowiadamy!
Wybór blatu kuchennego powinien opierać się na ocenie oczekiwań dotyczących jego funkcjonalności, wyglądu czy konserwacji. Dobry blat jest trwały, praktyczny i dopasowany do wyglądu kuchni. W artykule przedstawimy rodzaje blatów kuchennych i kilka wskazówek, które pomogą Ci podjąć ostateczną decyzję.
Spis treści:
- Które blaty są najpopularniejsze?
- Poznaj rodzaje blatów kuchennych
- Jaki blat do kuchni wybrać? Najważniejsze parametry
- Dobierz blat do koloru… kuchni!
- Blaty kuchenne GoodHome - praktyczne rozwiązanie do Twojej kuchni
W sprzedaży dostępne są rozmaite rodzaje blatów przystosowanych do montażu w kuchniach domowych. Wszystkie zastosowane do ich produkcji materiały mają swoje wady i zalety. Od Twoich potrzeb jako użytkownika zależy, na który z dostępnych blatów się zdecydujesz. Najważniejsza jest ocena tego, czy bardziej zależy Ci na funkcjonalności, estetyce, czy może łatwej konserwacji. Pamiętaj, że im wyższe oczekiwania, tym wyższa będzie też cena blatu.
Które blaty są najpopularniejsze?
Choć wybór blatów jest obecnie bardzo szeroki, do najpopularniejszych należą blaty laminowane. Są one korzystne pod kątem finansowym, a jednocześnie niezwykle trwałe. Dobrze znoszą kontakt z gorącymi substancjami, nie ulegają łatwo uszkodzeniom, zwłaszcza mechanicznym. Możesz czyścić je z użyciem chemii gospodarczej, bez żadnego ubytku na ich jakości czy wyglądzie.
Blaty laminowane są lekkie, dlatego pasują na wszystkie meble kuchenne. Gama ich wzorów i kolorów jest bardzo szeroka, co ułatwia dopasowanie idealnego odcienia albo modelu do tego, co Cię interesuje. Jedynym minusem jest fakt, że są to zazwyczaj blaty gotowe, a więc przy większej powierzchni roboczej musisz połączyć je ze sobą w taki sposób, aby w szparze nie gromadziła się woda. W innym przypadku blat szybko przestanie być estetyczny.
Poznaj rodzaje blatów kuchennych
Blaty kuchenne najczęściej dobiera się pod kątem materiału, z którego są wykonane. To, jaki blat do kuchni wybierzesz zależy w dużej mierze od solidności mebli, które będą go utrzymywać, oczekiwań co do konserwacji, a nawet tego, jak często chcesz wymieniać ten element. Należy wziąć pod uwagę, że niektóre rodzaje blatów wymagają impregnacji, podczas gdy inne dobrze zniosą kontakt nawet z silną chemią. Wszystko zależy więc od tego, jak często użytkujesz kuchnię i czy ważniejsza jest dla Ciebie funkcjonalność, czy raczej estetyka rozwiązania. Oto kilka najczęściej spotykanych rodzajów blatów.
Blat laminowany
Jedne z najcieńszych, stosunkowo lekkich, a przy okazji również opłacalnych finansowo blatów. Tego rodzaju produkty wykonane są z płyty wiórowej oraz powleczone warstwą laminatu, który gwarantuje im trwałość i odporność na wysokie temperatury. Blaty laminowane mogą wymagać częstszej wymiany, jako że najszybciej mogą się zniszczyć. Są do pewnego stopnia odporne na wysokie temperatury czy uszkodzenia mechaniczne, ale raczej nie poleca się kroić składników na obiad bezpośrednio na nich. Ich zaletami są łatwość czyszczenia, bogaty wybór wzorów oraz kolorów, a także niska cena.
Blat z konglomeratu
To rodzaj blatu wykonany z kamienia syntetycznego. Z powodzeniem imituje blaty z kamienia naturalnego, ale jest od nich o wiele lżejszy. Dzięki temu nie wymaga solidnego wsparcia, więc pasuje do praktycznie wszystkich rodzajów szafek. Jest odporny na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne, a także dostępny w bogatej gamie wzorów i kolorów. Jest ciepły w dotyku. Jednocześnie jego zakup to spory koszt, zwłaszcza w porównaniu z blatami laminowanymi.
Blat z kamienia naturalnego
Najbardziej szlachetny, zimny w dotyku. Jego odporność na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury jest duża, o ile blat jest odpowiednio konserwowany. Szczególnie dobrze sprawdza się granit; marmur może okazać się zbyt miękki. Każdy blat kamienny wymaga impregnacji, aby zachował swoje właściwości i atrakcyjny wygląd. Zabieg ten zapobiega również matowieniu powierzchni roboczej. Zaletą jest fakt, że blaty z kamienia wykonuje się w jednym kawałku, dlatego nie ma szczelin, w które mogłaby wlać się woda. Jest on stosunkowo drogi, podobnie jak wykonanie stelaża czy mebli na zamówienie, które utrzymują jego ciężar.
Blat metalowy
Doskonały jako blat roboczy w kuchni, często wykorzystywany w profesjonalnych kuchniach hotelowych czy restauracyjnych, a rzadziej spotykany w domach. Bardzo wytrzymały, odporny na wszelkie uszkodzenia, wysokie temperatury czy kontakt z różnymi substancjami. Wymaga wycierania do sucha po użyciu, aby nie pozostawały na nim ślady. Jest higieniczny i łatwy w dezynfekcji - nie będzie niszczył się od środków odkażających czy czyszczących. Zazwyczaj ma formę blachy stalowej przymocowanej do płyty wiórowej.
Blat szklany
Bardzo elegancki, idealny do nowoczesnej kuchni. Zwykle wykonuje się go ze szkła hartowanego klejonego z dwóch warstw, dzięki czemu w razie pęknięcia jest trwały. Jednocześnie, z uwagi na właściwości szkła hartowanego, jest odporny na rozbicie, uszkodzenia mechaniczne, ale również wysokie temperatury. Minusem jest cena - trzeba wykonywać go na zamówienie i wymiar. To sprawia jednak, że zdobiący go wzór jest dosłownie dowolny.
Blat drewniany
Mowa tutaj o blacie z drewna litego lub klejonego, zazwyczaj wykonywanym na zamówienie i w konkretnym rozmiarze. Szczególnie polecane są droższe drewna egzotyczne, które same z siebie wykazują odporność na działanie czynników szkodliwych, na przykład wody. Jednocześnie blat drewniany, mimo oczywistych zalet pod względem wyglądu, jest dość kłopotliwy w użytkowaniu. Źle znosi kontakt z gorącymi naczyniami, a na jego powierzchni pozostaną ślady po nożu użytym podczas krojenia.
Jaki blat do kuchni wybrać? Najważniejsze parametry
Co należy wziąć pod uwagę podczas rozważań, z czego blat kuchenny powinien być wykonany i jakie właściwości wykazywać? Istnieje kilka czynników, na które warto zwrócić uwagę, aby wytypować te materiały, które faktycznie mogą sprawdzić się najlepiej. Oto one:
wygląd blatu - inny blat będzie pasował do kuchni nowoczesnej, a inny do klasycznej. Warto też zwrócić uwagę na to, jaki rodzaj materiału pasuje pod kątem estetycznym do reszty kuchni, bo niektóre materiały dają szeroki wybór, podczas gdy inne raczej go zawężają. Musisz też wiedzieć, jaki blat do kuchni - jasny czy ciemny - będzie dla Ciebie lepszym rozwiązaniem. O doborze pod względem koloru i estetyki przeczytasz poniżej;
środki finansowe - zależnie od tego, jakimi środkami dysponujesz, możesz wybierać spośród wszystkich materiałów albo raczej tych tańszych. Do najdroższych blatów należą te wykonywane na zamówienie, czyli szklane, kamienne i drewniane. Dla tych drugich znajdziesz tańszą alternatywę w formie konglomeratu;
częstotliwość użytkowania - jeżeli kuchnia służy Ci wyłącznie do odgrzewania kupionych na wynos, gotowych potraw, to możesz zainwestować w blat, który będzie bardziej wymagający, a jednocześnie mniej funkcjonalny, na przykład drewniany. Jeżeli jednak wolisz coś bardziej praktycznego, bo lubisz gotować i masz na przykład dzieci, które nie dbają o wycieranie blatu po każdym użyciu, zainwestuj w coś trwalszego, co faktycznie sprawdzi się na co dzień. Zależnie od przeznaczonych na ten cel środków możesz zdecydować się na kosztowny blat kamienny albo raczej tańszą alternatywę w formie blatu laminowanego, który co kilka lat wymienisz. W ten sposób odmienisz też przy okazji wygląd kuchni!
wymiary powierzchni roboczej - standardowe blaty mają głębokość 60 cm i jest to rozmiar idealny do codziennego gotowania. Jeżeli Twoje wymagania są jednak inne, musisz pamiętać, że nie każdy blat będzie dostępny w dowolnym rozmiarze. Zazwyczaj blaty gotowe, na przykład laminowane czy z konglomeratu albo metalu, dostępne są w kilku standardowych wymiarach. Jeżeli zależy Ci na czymś nietypowym, musisz celować w produkty robione na zamówienie, na przykład kamienne, szklane czy drewniane;
funkcjonalność - w połączeniu z częstotliwością użytkowania blatu jest jednym z kluczowych czynników jego wyboru. Jeżeli lubisz gotować, ale nie przepadasz za czyszczeniem blatu i dbaniem o jego kondycję, zrezygnuj z materiałów wymagających impregnacji. Na dużych powierzchniach z kolei wybieraj raczej te blaty, które są dostępne w całości w takim wymiarze. Zapobiegnie to obecności szczelin na łączeniach, w które mogłaby wlecieć woda, powodując sporo szkód. Oceń też, na ile ważna jest dla Ciebie możliwość stawiania bezpośrednio na powierzchni roboczej blatu gorących naczyń.
Dobierz blat do koloru… kuchni!
Z uwagi na to, że blat stanowi integralną, bardzo dobrze widoczną część mebli kuchennych, powinien być do nich odpowiednio dopasowany. Zastanawiasz się, jak uzupełniona o blat powinna być beżowa kuchnia? Jaki blat będzie pasował tam najlepiej? Zasady są proste:
nie wybieraj blatów w identycznym odcieniu jak reszta mebli - będzie to prezentowało się dość mdło, przez co kuchnia zleje się w całość. Lepiej wybierz blat kontrastowy albo w nieco innym odcieniu, nadal utrzymany w kolorystyce całego pomieszczenia;
do białych mebli pasują właściwie wszystkie rodzaje blatów prócz tych całkowicie białych;
czarny blat stanowi dobry wybór, jako że odbija światło, przez co sam w sobie staje się jedynie tłem dla innych rzeczy; wymaga jednak ograniczenia produktów, które na nim stoją, bo na pewno będzie je eksponował;
blaty drewniane i drewnopodobne wprowadzają do wnętrza atmosferę przytulności, zaś blaty kamienne i imitujące kamień - wrażenie świeżości i chłodu.
Do mebli w jasnych odcieniach warto wybierać blaty ciemniejsze albo w barwie kontrastowej, która potem będzie powtórzona w detalach. Warto mieć na uwadze, że blat w wyróżniającym się kolorze będzie przyciągał spojrzenie. Jeżeli stoi na nim zbyt wiele produktów, będzie sprawiał wrażenie zaśmieconego, co nigdy nie jest korzystne dla pomieszczenia.
W przypadku, gdy w Twojej kuchni wstawione są meble z drewna, zwłaszcza w klasycznym stylu, najlepszym rozwiązaniem będzie blat z kamienia naturalnego lub konglomeratu. Tańszym odpowiednikiem może być praktyczny blat laminowany, który będzie strukturą imitował wygląd kamienia. W ten sposób kuchnia stanie się elegancka, nieco lżejsza w odbiorze, a przy okazji nabierze połysku typowego dla takich właśnie powierzchni.
Blaty kuchenne GoodHome - praktyczne rozwiązanie do Twojej kuchni
W ofercie sklepu Castorama znajdziesz praktyczne blaty kuchenne GoodHome, które dopasujesz do każdej kuchni. W asortymencie znajdują się zarówno blaty laminowane w wielu różnych wersjach kolorystycznych, w tym oferujących imitację kamieni naturalnych, jak i produkty wykonane z drewna.
Blaty drewniane GoodHome
Drewniane blaty kuchenne GoodHome to produkty przygotowane z myślą o samodzielnym dopasowaniu ich do potrzebnych wymiarów. Dobrze poddają się cięciu, dlatego można przygotować je również do kuchni, w których na przykład wymagany jest otwór na rury biegnące przy kuchennej ścianie. Każdy drewniany blat został zaolejowany, co gwarantuje mu odporność na wilgoć. Tego rodzaju produkty są dostępne w naturalnych kolorach, z widocznym rysunkiem drewna.
Z uwagi na estetyczny wygląd blat drewniany to doskonały wybór, jeśli zastanawiasz się, jaki blat do białych mebli będzie pasował najlepiej. Blaty te sprawiają, że wnętrze staje się bardziej przytulne i ciepłe w odbiorze. Są praktyczne, dobrze komponują się z jasnymi wnętrzami. Z uwagi na ich naturalny wygląd warto zadbać o to, aby nie były zastawione naczyniami; lepiej będą na nich wyglądać doniczki z ziołami. Sprawdza się zwłaszcza jako jedna z powierzchni roboczych w kuchni.
Blaty laminowane GoodHome
Atrakcyjnym wyborem mogą być blaty laminowane. Ich zaletą jest przede wszystkim bogaty wybór wzorów i kolorów. Możesz zdecydować, jaki blat do brązowej kuchni będzie pasował najlepiej, bo w ramach oferty znajdziesz wiele atrakcyjnych odcieni. Wszystkie oferowane blaty zostały wykończone w taki sposób, który ułatwia ich czyszczenie i zapobiega dostosowaniu się wody czy zabrudzeń w trudno dostępne miejsca.
Wszystkie blaty laminowane stanowią bardzo praktyczne rozwiązania do montażu w kuchniach. Są trwałe, przez co dobrze znoszą kontakt z chemią gospodarczą i mogą być regularnie czyszczone przeznaczonymi do tego celu środkami. Nie wpływa to na ich wygląd czy kondycję. Jednocześnie blaty są również odporne na działanie wysokich temperatur i wilgoci. Dobrze znoszą kontakt z gorącymi naczyniami i nie wchodzą w reakcję z substancjami stosowanymi w kuchniach.
Dlaczego jeszcze warto wybrać blaty laminowane? Są one dostępne w gotowych wymiarach, dopasowanych do większości zabudowy i mebli kuchennych dostępnych w sklepach. Z uwagi na materiał, z którego zostały wykonane, blaty takie są dostatecznie lekkie, aby bazować na zwyczajnych meblach. Nie trzeba ich, w odróżnieniu od blatów kamiennych, wspierać dodatkowymi, solidnymi szkieletami meblowymi. Dzięki temu też o wiele łatwiej jest je wymienić, gdy znudzi Ci się ich wygląd albo po prostu przestaną być funkcjonalne.
Zależnie od tego, jakie są Twoje potrzeby, będziesz mógł zdecydować, jaki blat do kuchni sprawdzi się najlepiej. Produkty tego rodzaju dostępne są w bogatej ofercie zarówno jeśli chodzi o kolory i wzory, jak i funkcjonalności. Praktyczny, estetyczny blat w kuchni stanowi niezbędną powierzchnię roboczą, która umożliwia przygotowanie posiłków nawet dla licznej rodziny.
Data publikacji: 31.08.2020
Data aktualizacji: 19.06.2024