Funkcjonalna kuchnia – podział na strefy
Podział kuchni na strefy to taki rodzaj aranżacji przestrzeni, który czyni ją bardziej funkcjonalną. Dzięki przeorganizowaniu kuchni bądź wprowadzeniu drobnych poprawek, czynności będziemy wykonywać szybciej, a nasze ruchy pełną płynniejsze. W jaki sposób prawidłowo wydziela się strefy w tym właśnie wnętrzu?
Spis treści:
Plan kuchni – jak go ustalić?
Podział kuchni na strefy w dużej mierze zależny jest od tego, jaki kształt ma pomieszczenie. Przed przystąpieniem do przestawiania mebli i sprzętów musimy więc wyznaczyć plan kuchni. Możemy mieć do czynienia z następującymi układami:
-
jednorzędowym, czyli najprostszym z układów. Wymiennie nazywa się go klasycznym. Tu meble kuchenne oraz sprzęt AGD ułożone są w jednej linii, ponieważ pomieszczenie jest duże i pozwala na szeroki rozstaw. Niestety nie sprzyja to funkcjonalności. Dotarcie z jednej do drugiej strefy zabiera sporo czasu, a trzymanie w ręce brudnych naczyń i akcesoriów do gotowania przyczynia się do powstawania dodatkowych zabrudzeń i przedłużenia czasu poświęcanego na sprzątanie,
-
dwurzędowym, który występuje w nieco krótszych, ale wciąż dość dużych kuchniach. Korzyścią tego planu jest znaczne skrócenie odległości stref, dzięki czemu wyjmowanie i chowanie naczyń jest szybsze, a ruchy rzeczywiście mogą być płynne,
-
przypominającym literę „L”, gdzie główna linia mebli zakrzywia się i zachodzi na prostopadłą ścianę. To rozwiązanie często stosowane w małych przestrzeniach i ma pozytywny wpływ na funkcjonalność kuchni. Przemieszczanie się między strefami zajmuje jeszcze mniej czasu niż w układzie dwurzędowym – nie wymaga odwracania się,
- przypominającym literę „U”, równie korzystnym co poprzedni, odpowiadający literze „L”. Sprawdza się w większych kuchniach, gdzie można pozwolić sobie na zagospodarowanie aż trzech ścian. Bliskość stref maksymalnie skraca czas wykonywania prac w kuchni, a co za tym idzie – ułatwia je.
Czy wiesz, że… Jeśli kuchnia jest na tyle duża, że pozwala na ustawienie mebli także na czwartej ścianie, korzystny do zastosowania jest układ G. Ponadto w pomieszczeniach połączonych z salonem bądź jadalnią element przejściowy może stanowić wyspa kuchenna – to także rozwiązanie przysługujące się funkcjonalności. Wyspę warto uwzględnić już podczas projektowania kuchni. |
Strefy kuchenne – charakterystyka
Podczas organizowania przestrzeni i urządzania kuchni powinniśmy wydzielić w niej 5 wyraźnych i funkcjonalnych stref. Służą kolejno:
-
Przechowywaniu żywności. Tu znajdują się zapasy produktów różnego rodzaju: świeżych, suchych, w puszkach, mrożonych. W strefie występują spiżarka, lodówka, zamrażarka, chłodziarka i tym podobne meble kuchenne oraz sprzęty do przechowywania żywności.
-
Przechowywaniu wyposażenia kuchennego. W skład strefy wchodzą przede wszystkim obszerne meble stojące – w nich schowamy garnki i patelnie, ale także wiszące – to miejsce na naczynia i akcesoria pierwszej potrzeby.
- Zmywaniu naczyń i czyszczeniu kuchni. Tu pojawia się zlewozmywak, ale także szafka z detergentami, pojemnik ze ściereczkami, kosz na śmieci. Jeśli posiadamy zmywarkę i suszarkę, to miejsce idealne dla nich.
-
Wstępnemu przygotowywaniu posiłków. Pierwszoplanową rolę odgrywa tu blat kuchenny, na którym kroimy i obrabiamy produkty spożywcze. Ta strefa powinna stanowić centrum, ponieważ jest najważniejsza. Przejście z niej do innych stref musi zajmować w miarę możliwości tyle samo czasu. Ważne również, by w strefie pojawiły się kontakty elektryczne i dodatkowe światło – możemy zamontować wygodne oświetlenie podszafkowe.
-
Właściwemu przygotowywaniu posiłków. W ostatniej, lecz nie najmniej ważnej strefie kuchennej następuje proces obróbki produktów spożywczych – gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. Tu umieszcza się kuchenkę czy mikrofalówkę. Wybrane elementy, np. piekarnik, można zabudować – to pozwoli zachować spójność aranżacyjną. W szafkach występujących w tej części kuchni trzyma się najczęściej używane garnki i formy do pieczenia.
Do osiągnięcia efektu w postaci dobrze wyposażonej i funkcjonalnej kuchni nie potrzebujemy dużych powierzchni oraz radykalnych zmian. Wystarczy umiejętne wprowadzenie podziału na strefy oraz kilka drobnych poprawek w aranżacji kuchni. W efekcie czas spędzany na codziennym gotowaniu będzie nie tylko maksymalnie skrócony, ale również przyjemny.
Data aktualizacji: 25.06.2024