Malowanie ścian w kuchni – jaką farbę wybrać i jak malować?
Wiele osób decyduje się na wykończenie kuchennych ścian farbą. Podpowiadamy, na co należy zwrócić uwagę, gdyż nie każda farba jest odpowiednia do zastosowania w kuchni.
Spis treści:
Krok 1 – wybór farby
Farba do kuchni powinna być odporna na działanie wilgoci, ścieranie i powstawanie pleśni. W praktyce oznacza to, że będziemy wybierać produkt spośród farb dyspersyjnych (wodorozcieńczalnych), różniących się spoiwem:
farba lateksowa – w składzie farby są syntetyczne żywice akrylowe, dzięki temu jest odporna na działanie wilgoci i promieni słonecznych (pod ich wpływem kolor farby się nie zmieni). Zaletą tych farb jest to, że można je stosować nie tylko na nowej powierzchni, ale także na starej farbie. Charakteryzują się krótkim czasem schnięcia (do dwóch godzin).
farba akrylowa – wykonana jest na bazie żywic akrylowych. Jest odporna na działanie wilgoci, zabrudzenia, czyszczenie (również środkami chemicznymi). Farba ma właściwości paroprzepuszczalne – wilgoć nie jest zatrzymywana w ścianie, dodatkowo można kupić farbę z jonami srebra (działają bakteriobójczo).
Farby dyspersyjne dzielą się na klasy, które informują o odporności na tarcie i wilgoć:
- klasa 1 – wysoka odporność mechaniczna, można je czyścić na mokro i szorować,
- klasa 2 – odporność na czyszczenie na mokro,
- klasa 3 – odporność na czyszczenie na sucho.
Do malowania ścian w kuchni zaleca się farby klasy 1.
Farby dyspersyjne występują jako farby matowe, półmatowe i błyszczące. Największą odpornością na szorowanie charakteryzują się farby błyszczące. Musimy jednak pamiętać, że błyszcząca farba (zwłaszcza akrylowa) wyeksponuje wszystkie nierówności ściany. Farby półmatowe i matowe mają mniejszą odporność mechaniczną, jednak zdecydowanie lepiej wyglądają na nierównych powierzchniach.
Krok 2 – przygotowanie podłoża do malowania
Nowe powierzchnie, które nigdy nie były malowane, należy koniecznie zagruntować. Zwiększa to przyczepność, niweluje pylenie, ogranicza zużycie farby i ujednolica chłonność. Powierzchnie wcześniej malowane, które wymagają reperacji, naprawiamy, a następnie czyścimy wodą z dodatkiem mydła malarskiego. Po wyschnięciu nanosimy grunt pędzlem lub wałkiem malarskim (wystarczy zagruntować tylko te miejsca, które były szpachlowane).
Krok 3 – malowanie ścian w kuchni
Potrzebne narzędzia:
- wałek lub pędzel
- kuweta malarska
- maskująca taśma malarska
- folia malarska
- poziomica i kątownik (jeśli musimy oddzielić malowany fragment od reszty pomieszczenia, np. ścianę od sufitu)
- drabina (opcjonalnie)
Prace malarskie należy wykonywać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i najlepiej przy naturalnym oświetleniu (przy sztucznym świetle możemy przeoczyć smugi i niedomalowane miejsca). Jeśli nie będziemy malować całego pomieszczenia jednym kolorem lub gdy nie chcemy malować sufitu, przed przystąpieniem do właściwej pracy trzeba zabezpieczyć te miejsca taśmą malarską (warto również zabezpieczyć listwy przypodłogowe). Trzeba pamiętać o usunięciu taśmy po pierwszym malowaniu, przed drugim malowaniem naklejamy nową warstwę (należy ją usunąć przed wyschnięciem farby). Na podłodze warto rozłożyć folię malarską.
Przed przystąpieniem do malowania powinniśmy dokładnie wymieszać farbę, po czym przelać ją do kuwety malarskiej. Farbę rozprowadzamy przy użyciu wałka lub pędzla z góry do dołu ściany (nawet jeśli pierwszą warstwę nałożymy inaczej, to druga warstwa farby powinna być już nakładana z góry do dołu ściany). Dla uzyskania optymalnego efektu zaleca się nałożenie dwóch warstw farby (może być konieczne użycie drabiny). Po pierwszym malowaniu ściany należy zaczekać, aż naniesiona warstwa wyschnie całkowicie – czas schnięcia powinien być podany na opakowaniu farby. Do czasu nakładania drugiej warstwy farby trzeba zabezpieczyć przybory malarskie (w tym celu wałek lub pędzel szczelnie owijamy folią spożywczą, wsadzamy do foliowej torebki śniadaniowej lub myjemy). Jeśli zaschną na nich resztki farby, nie będą się nadawać do powtórnego użycia.
Data aktualizacji: 21.06.2024