Przejdź do głównej treści

Kiedy zdecydować się na dywan w kuchni

Dywany królują w salonach, sypialniach czy pokojach dziecięcych – czynią je bardziej przytulnymi i ciepłymi. Spełniają także inne role – tłumią odgłos kroków, zapewniają komfort chodzenia na boso, a także są ozdobą wnętrz. Czy możemy uzyskać podobny efekt również w kuchni?

Dywan – do jakiej kuchni

Dywan możemy wykorzystać w każdej kuchni. Bez względu na to, z jakiego materiału wykonana jest w niej podłoga, dywan dodatkowo ją ozdobi. Szczególnie przyda się w kuchniach, w których posadzki wykończone są kafelkami – uchroni stopy, np. podczas zmywania czy przygotowywania posiłków, przed ciągnącym od płytek chłodem. Nie ma znaczenia styl czy sposób wykończenia przestrzeni kuchennej – na dywan możemy zdecydować się w każdym wypadku. Kiedy jednak będzie on naprawdę praktycznym dodatkiem?

Materiał wykonania

Aby dywan w kuchni rzeczywiście miał rację bytu, powinien posiadać kilka cech. Przede wszystkim powinien zostać wykonany z tworzywa sztucznego. Taki materiał nie będzie pochłaniał wilgoci, której w kuchni nie brakuje, a także umożliwi łatwe wyczyszczenie podłogowej dekoracji. Wśród dywanów znajdziemy obecnie także modele plamoodporne, które idealnie sprawdzą się w kuchennych warunkach. Dodatkową zaletą dywanu, który przeznaczymy do kuchni, będzie jego niskie runo, które znacząco wpłynie na komfort i szybkość czyszczenia chodnika.

Zdecydowanie nietrafionym wyborem będą więc dywany wełniane czy długowłose typu shaggy. Utrzymanie ich w czystości będzie bardzo trudne – okruchy czy resztki jedzenia będą dostawały się pomiędzy długie i puszyste włosie, a dodatkowo deptane, przylgną do niego na dobre. Będą także wchłaniały wilgoć.

Rozmiar

Podczas wyboru dywanu do kuchni powinnyśmy kierować się również jego rozmiarem. Pamiętajmy, że powinien być na tyle niewielki, abyśmy mogli go w każdej chwili zwinąć i usunąć z podłogi. W kuchni będzie to ważne – umożliwi mycie często zanieczyszczonej posadzki, a także pranie czy trzepanie z kurzu samego dywanu. Z myślą o kuchniach powstały dywany w formie chodników – podłużne i wąskie, które idealnie nadają się do tego, by punktowo zasłonić zimną kuchenną podłogę.

dywan__w__kuchnidywan__w__kuchnidywan__w__kuchnidywan__w__kuchni

Stylistyka

Nie bez znaczenia jest również wzór naszego dywanu. Oczywiście powinien on pasować do reszty pomieszczenia, by nie zaburzać jego wystroju. Warto jednak zauważyć, że w kuchni lepiej od modelu jednolitego lepiej sprawdzi się dywan wzorzysty – na jego tle wszelkie okruszki czy drobne śmieci będą mniej widoczne. Warto także zdecydować się na ciemniejszą paletę barw, również ze względów praktycznych – na ciemniejszym dywanie wszelkie plamy będą nieco mniej widoczne.

Bezpieczeństwo użytkowania

Aby niewielki dywan nie przesuwał się po śliskiej posadzce kuchni, warto wybrać model, który od spodu wykończony został gumą lub jutą. Dzięki temu chodnik będzie stabilnie spoczywał na podłodze, nie grożąc poślizgnięciem się na nim i upadkiem. Modele z podkładem jutowym nadają się również do stosowania na podłogach, w których zamontowano ogrzewanie.  

dywan__na__podlodze__w__kuchnidywan__na__podlodze__w__kuchnidywan__na__podlodze__w__kuchnidywan__na__podlodze__w__kuchni