Rodzaje płyt kuchennych - przegląd najpopularniejszych rozwiązań
Płyty grzewcze, nazywane również kuchennymi, są kluczowym elementem każdej domowej kuchni. Dzięki wciąż rozwijającej się technologii mamy dziś do czynienia z kilkoma rodzajami płyt – co je charakteryzuje?
Spis treści:
- Płyty gazowe
- Płyty elektryczne
- Płyty ceramiczne
- Płyty indukcyjne
- O czym jeszcze warto pamiętać przy zakupie?
Płyty gazowe
To najbardziej tradycyjne pośród wszystkich obecnie dostępnych na rynku płyt grzewczych. Mimo iż mamy do wyboru bardziej nowoczesne opcje, wciąż chętnie stawiamy na to rozwiązanie – ich popularność zależy w dużej mierze od stosunkowo niskich kosztów eksploatacji. Takie rodzaje płyt wyposażone są w najczęściej w cztery palniki gazowe, różniące się od siebie rozmiarem i siłą grzania – niektórzy producenci oferują nam też modele dwu- i trzypalnikowe lub powiększone do pięciu powierzchni grzewczych. Płyty gazowe mimo swojego tradycyjnego charakteru są bardzo atrakcyjne pod względem estetycznym. Powinniśmy pamiętać jednak o tym, że takie rozwiązanie wymaga podłączenia specjalnej wentylacji z tego względu, że spaliny są emitowane bezpośrednio do otoczenia.
Płyty elektryczne
Są świetnym rozwiązaniem, kiedy nie możemy sobie pozwolić na zainstalowanie w naszej kuchni płyt gazowych. Podobnie jak one, płyty elektryczne nie są zbyt wymagające pod względem kosztów eksploatacji. Posiadają one palniki elektryczne w postaci żeliwnych płytek grzejnych o zróżnicowanej średnicy. Ich dużą zaletą jest bardzo prosta obsługa – sterujemy nimi za pomocą tradycyjnych pokręteł. Z drugiej strony nie możemy jednak mówić o rozbudowanych funkcjach w postaci różnego rodzaju programatorów i zabezpieczeń. Na minus zaliczymy też z pewnością dość trudne czyszczenie.
Płyty ceramiczne
Niezwykle wygodne, równie proste w obsłudze co elektryczne, a przy tym bardziej zaawansowane technologicznie. Od płyt elektrycznych różnią się przede wszystkim tym, że posiadają odporną i płaską szklano-ceramiczną płytę, która nie dość że jest bardzo atrakcyjna wizualnie, to także łatwo się czyści. Pod płytą znajdują się spirale elektryczne lub lampy halogenowe, które są elementami grzejnymi – sterujemy nimi w bardzo prosty sposób dzięki przyciskom dotykowym umieszczonym na bezpiecznym panelu z wieloma przydatnymi funkcjami, takimi jak czasomierz czy czujnik smażenia. Zakup bardziej rozbudowanych modeli płyt ceramicznych wiąże się jednak ze sporym wydatkiem.
Płyty indukcyjne
Wyglądem przypominają płyty ceramiczne, a różnią się od nich przede wszystkim sposobem grzania, w którym wykorzystywane jest zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Dzięki wykorzystaniu tej technologii płyty indukcyjne gwarantują nam niskie zużycie energii elektrycznej. Do ich zalet należy również szybsze gotowanie w porównaniu do innych rodzajów płyt, łatwe czyszczenie i bezpieczeństwo. Wybierając płyty indukcyjne, wybieramy urządzenia dające nam wygodę i dużą swobodę w kontrolowaniu każdego procesu gotowania, np. przez dostosowanie mocy grzania do konkretnej temperatury.
O czym jeszcze warto pamiętać przy zakupie?
Przy wybieraniu odpowiedniej płyty grzewczej do naszej kuchni powinniśmy pamiętać również o jej rozmiarze i kształcie, który musi odpowiadać miejscu jej planowanego zabudowania. Niezwykle ważną kwestią jest też ilość, wielkość i rozmieszczenie palników, które należy dostosować do swoich indywidualnych potrzeb mając na uwadze częstotliwość i formę przyrządzania potraw w domowej kuchni.
Data publikacji: 07.11.2014
Data aktualizacji: 19.06.2024