Przewodnik planowania kuchni
Poznaj zasady planowania, czego unikać oraz co wziąć pod uwagę przy planowaniu Twojej wymarzonej kuchni.
Weź pod uwagę najważniejsze czynniki
Wielkość i kształt pomieszczenia
Ilość osób korzystających z kuchni
Styl życia oraz nawyki dotyczące gotowania i jedzenia
Zastosowania kuchni (miejsce spożywania posiłków, miejsce spotkań, inne funkcje)
Ilość miejsca na przechowywanie zapasów
Wzrost domowników – czy każdy jest w stanie sięgnąć do górnej szafki?
Unikaj najczęstszych błędów
Punkt 1. Zbyt mało miejsca do przygotowywania posiłków
Wyznacz min. 90 cm blatu użytkowego.
Punkt 2. Utrudniony dostęp do naczyń i akcesoriów
Sprzęt służący do gotowania przechowuj zawsze blisko kuchenki i piekarnika, najlepiej w szufladach. W szafkach narożnych stosuj karuzele.
Punkt 3. Brak miejsca na przechowywanie
Szuflady, dają dużo miejsca na niezbędne w kuchni drobne przedmioty.
Punkt 4. Brak miejsca na spożywanie posiłków
Zaplanuj wygodną przestrzeń na stół, barek, wyspę lub wysuwany blat.
Punkt 5. Zbyt ciemne pomieszczenie
Pamiętaj o jasnym oświetleniu miejsc do przygotowania posiłków i ciepłym – do ich spożywania. Jest wiele rozwiązań: centralne sufitowe, punktowe, podszafkowe.
Punkt 6. Zabrudzone ściany między blatema szafkami
Właściwe zabezpieczenie ścian, pomoże w utrzymaniu czystości, a jednocześnie będzie ozdobą kuchni.
Punkt 7. Nieprawidłowy montaż urządzeń
Wokół płyty grzewczej, piekarnika i zlewu zostaw min. 30 cm przestrzeni użytkowej i – by jej nie ograniczać – nie montuj ich przy ścianie. Zachowaj określoną w instrukcji odległość okapu od płyty grzewczej i sprawdź, czy może być wpięty do przewodu kominowego (szczególnie jeśli korzystasz z gazu).
Punkt 8. Źle rozlokowane gniazdka
Zastanów się, czy chcesz, by gniazdka były widoczne czy ukryte pod szafkami wiszącymi lub pod blatem. Planując ich liczbę i rozmieszczenie, pomyśl gdzie będziesz używał urządzeń elektrycznych.
Punkt 1. Zbyt mało miejsca do przygotowywania posiłków
Wyznacz min. 90 cm blatu użytkowego.
Punkt 2. Utrudniony dostęp do naczyń i akcesoriów
Sprzęt służący do gotowania przechowuj zawsze blisko kuchenki i piekarnika, najlepiej w szufladach. W szafkach narożnych stosuj karuzele.
Punkt 3. Brak miejsca na przechowywanie
Szuflady, dają dużo miejsca na niezbędne w kuchni drobne przedmioty.
Punkt 4. Brak miejsca na spożywanie posiłków
Zaplanuj wygodną przestrzeń na stół, barek, wyspę lub wysuwany blat.
Punkt 5. Zbyt ciemne pomieszczenie
Pamiętaj o jasnym oświetleniu miejsc do przygotowania posiłków i ciepłym – do ich spożywania. Jest wiele rozwiązań: centralne sufitowe, punktowe, podszafkowe.
Punkt 6. Zabrudzone ściany między blatema szafkami
Właściwe zabezpieczenie ścian, pomoże w utrzymaniu czystości, a jednocześnie będzie ozdobą kuchni.
Punkt 7. Nieprawidłowy montaż urządzeń
Wokół płyty grzewczej, piekarnika i zlewu zostaw min. 30 cm przestrzeni użytkowej i – by jej nie ograniczać – nie montuj ich przy ścianie. Zachowaj określoną w instrukcji odległość okapu od płyty grzewczej i sprawdź, czy może być wpięty do przewodu kominowego (szczególnie jeśli korzystasz z gazu).
Punkt 8. Źle rozlokowane gniazdka
Zastanów się, czy chcesz, by gniazdka były widoczne czy ukryte pod szafkami wiszącymi lub pod blatem. Planując ich liczbę i rozmieszczenie, pomyśl gdzie będziesz używał urządzeń elektrycznych.
Poznaj zasady planowania i najpopularniejsze układy kuchni
Projektując kuchnię, weź pod uwagę tzw. trójkąt roboczy. To przestrzeń pomiędzy 3 najczęściej używanymi strefami w kuchni:
zlewozmywakiem
płyta grzewczą
lodówką
Układ litery L
Zlewozmywak znakomicie sprawdzi się pod oknem (w naszej ofercie znajdziesz specjalną baterię, którą można złożyć, by otworzyć jego skrzydło), a piekarnik i lodówka powinny znajdować się blisko siebie.
Zalety:
- optymalne wykorzystanie przestrzeni
- duża ilość wolnego miejsca na środku kuchni
- idealne rozwiązanie dla stołu do wspólnych posiłków
Układ jednorzędowy
Ważne, by zlew był pośrodku blatu, a lodówka i piekarnik po przeciwnych jego końcach. Jeśli ściana jest dłuższa niż 3,6 metra, dodaj po bokach wysokie szafki (tzw. kominowe) do przechowywania np. garnków lub do zabudowy piekarnika.
Zalety:
- rozwiązanie, które sprawdzi się w wąskiej kuchni
- dobrze prezentujący się, wygodny układ do otwartych przestrzeni
Układ dwurzędowy
Co najmniej jedno z urządzeń powinno znajdować się po przeciwnej stronie pomieszczenia. By uniknąć efektu korytarza, ogranicz liczbę szafek wiszących i zastosuj brak uchwytów, pastelowe kolory oraz inteligentne oświetlenie.
Zalety:
- świetnie rozwiązanie do długich, wąskich kuchni
- daje dużą ilość miejsca na szafki
- ułatwia poruszanie się pomiędzy płytą grzewczą, lodówką i zlewem
Układ litery U
Urządzenia najlepiej rozłożyć po jednym na każdej stronie układu. Trudno dostępne narożniki warto wykorzystać dzięki zastosowaniu karuzeli.
Zalety:
- układ pozwalający stworzyć idealny trójkąt roboczy
- dużo miejsca do przechowywania rzeczy
- przy większych powierzchniach możliwość umieszczenia barku do posiłków i spotkań towarzyskich
Układ z wyspą
Można na niej zamontować płytę grzewczą lub zlew i wykorzystywać jako barek do posiłków. Świetne rozwiązanie do większych pomieszczeń.
Zalety:
- wyspa tworzy dodatkową powierzchnię użytkową i magazynową
- idealnie sprawdza się przy spotkaniach towarzyskich
Przygotuj potrzebne narzędzia:
Miarka
Ołówek
Drabinka
Aparat
Punkt 1. Zrób zdjęcie całego pomieszczenia
Zrób zdjęcie całego pomieszczenia oraz poszczególnych ścian.
Punkt 2. Wykonaj rysunek pomieszczenia z góry
Ołówkiem rozrysuj jego kształt. Wykorzystaj do tego nasze szablony (Pobierz szablon)
Punkt 3. Wykonaj rysunki każdej ze ścian
Do opisów wymiarów ścian możesz użyć kolorowych długopisów lub flamastrów.
Punkt 4. Oznacz ważne punkty w kuchni
Oznacz wszystko, co może mieć wpływ na rozmieszczenie szafek w kuchni. Zasugeruj, gdzie chcesz zlokalizować piekarnik, zlew czy lodówkę.
Punkt 1. Zrób zdjęcie całego pomieszczenia
Zrób zdjęcie całego pomieszczenia oraz poszczególnych ścian.
Punkt 2. Wykonaj rysunek pomieszczenia z góry
Ołówkiem rozrysuj jego kształt. Wykorzystaj do tego nasze szablony (Pobierz szablon)
Punkt 3. Wykonaj rysunki każdej ze ścian
Do opisów wymiarów ścian możesz użyć kolorowych długopisów lub flamastrów.
Punkt 4. Oznacz ważne punkty w kuchni
Oznacz wszystko, co może mieć wpływ na rozmieszczenie szafek w kuchni. Zasugeruj, gdzie chcesz zlokalizować piekarnik, zlew czy lodówkę.
Zmierz wszystkie ściany oraz wysokość pomieszczenia
Wykonaj pomiar po podłodze i na wysokości ok. 80 cm. W przypadku skosów zmierz wysokość ścianki kolankowej i sufitu.
Podaj szczegółowe informacje
Wykonaj dodatkowe rysunki ścian pod zabudowę kuchenną. Oznacz na nich położenie grzejnika i parapetu, rozmiary okien, drzwi i wentylacji. Zaznacz, na którą stronę otwierają się okna i drzwi. Zmierz kąty wszystkich narożników oraz szerokość i wysokość cokołów/listew przypodłogowych.
Pamiętaj o położeniu najważniejszych instalacji
Bardzo ważne jest położenie instalacji wody, gazu, prądu, kanalizacji i wentylacji. Zmierz i zanotuj, na jakiej wysokość od podłogi znajdują się instalacje i jak bardzo odstają od ściany.
Pomagamy na każdym etapie
Bogata oferta usług dodatkowych będzie wsparciem na każdym etapie zakupu Twojej wymarzonej kuchni.
- Szybki czas realizacji
- Wygodna dostawa
- Montaż
- Lat gwarancji
By nasza kuchnia służyła Ci długie lata, zastosuj kilka prostych zasad:
- 1.
Powierzchnie na bieżąco wycieraj do sucha
Używaj miękkiej szmatki i nie dopuszczaj do zalegania wody w obrębie łączeń blatów, zlewów i płyt grzejnych, zapobiegając puchnięciu i uszkodzeniom blatu.
- 2.
Dbaj o powłokę mebli
Unikaj bezpośredniego działania ostrych narzędzi, rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych na powłokę mebli. Stosuj podstawki i deski do krojenia.
- 3.
Pamiętaj o impregnowaniu blatów olejem
Cykliczne olejowanie blatów drewnianych zabezpieczy ich powierzchnię i wyeksponuje walory.
- 4.
Włączaj okap kuchenny
Gotując, włączaj okap kuchenny, by para wodna nie uszkodziła szafek w jego pobliżu.
- 5.
Pamiętaj o wymianie filtrów w okapie
Regularnie wymieniaj lub czyść filtr okapu, by pochłaniał brzydkie zapachy i brudzące osady z tłuszczu.
- 6.
Dbaj o sprzęt AGD
Sprzęt AGD używaj zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta.
- 7.
Uważaj na parę wodną ze zmywarki
Zmywarkę otwieraj 10-15 min po zakończeniu cyklu myjącego, zapobiegając szkodliwemu wpływowi pary wodnej na meble.
- 8.
Ciesz się swoją kuchnią przez długie lata
Stosowanie tych kilku prostych rad pomoże Ci utrzymać Twoją kuchnię w dobrym stanie przez lata i cieszyć się jej pięknem.
Powierzchnie na bieżąco wycieraj do sucha
Używaj miękkiej szmatki i nie dopuszczaj do zalegania wody w obrębie łączeń blatów, zlewów i płyt grzejnych, zapobiegając puchnięciu i uszkodzeniom blatu.
Dbaj o powłokę mebli
Unikaj bezpośredniego działania ostrych narzędzi, rozgrzanych naczyń, wody, alkoholi oraz innych substancji chemicznych na powłokę mebli. Stosuj podstawki i deski do krojenia.
Pamiętaj o impregnowaniu blatów olejem
Cykliczne olejowanie blatów drewnianych zabezpieczy ich powierzchnię i wyeksponuje walory.
Włączaj okap kuchenny
Gotując, włączaj okap kuchenny, by para wodna nie uszkodziła szafek w jego pobliżu.
Pamiętaj o wymianie filtrów w okapie
Regularnie wymieniaj lub czyść filtr okapu, by pochłaniał brzydkie zapachy i brudzące osady z tłuszczu.
Dbaj o sprzęt AGD
Sprzęt AGD używaj zgodnie z instrukcją obsługi dołączoną przez producenta.
Uważaj na parę wodną ze zmywarki
Zmywarkę otwieraj 10-15 min po zakończeniu cyklu myjącego, zapobiegając szkodliwemu wpływowi pary wodnej na meble.
Ciesz się swoją kuchnią przez długie lata
Stosowanie tych kilku prostych rad pomoże Ci utrzymać Twoją kuchnię w dobrym stanie przez lata i cieszyć się jej pięknem.