Zlewozmywak - jedno-, półtora- czy dwukomorowy?

Nie ma zlewozmywaka idealnie pasującego do wszystkich kuchni. Każdy musi sam wybrać odpowiedni model, dostosowany do potrzeb, możliwości finansowych i stylu urządzenia kuchni. Wtedy przygotowywanie posiłków stanie się przyjemnością, a przestrzeń blatu będzie optymalnie wykorzystana. Współczesne zlewozmywaki nie służą już tylko do mycia naczyń. Można na nich kroić żywność, płukać ją, odsączać, rozmrażać, obierać produkty i usuwać odpadki. Dobrze dobrany zlewozmywak powinien być wygodnym przedłużeniem kuchennej przestrzeni roboczej, przystosowanej do kontaktu z wodą lepiej niż niektóre blaty. Najpopularniejszymi materiałami do produkcji zlewozmywaków są: stal szlachetna, kompozyty i ceramika. Mniej typowe zlewozmywaki są wykonywane na zamówienie razem z blatem i tworzą z nimi integralną całość. Wytwarza się je z blachy stalowej i kompozytów, na przykład corianu, staronu czy sil granitu.

zlewozmywakzlewozmywakzlewozmywakzlewozmywak

Spis treści:

Liczba komór 

Przed wyborem zlewozmywaka trzeba się zastanowić, jak duży będzie potrzebny. Warto wziąć wówczas pod uwagę to, czy dużo gotujemy, jak liczna jest rodzina, czy mamy zmywarkę (lub chcemy ją kupić) i ile miejsca mamy na blacie. Szerokość zlewozmywaka powinna być węższa o 5 cm niż szerokość szafki kuchennej, w której zostanie on zamontowany.

Jednokomorowy

Wystarcza do mycia niewielkiej ilości naczyń i płukania produktów, gdy mamy w kuchni zmywarkę. Wersja z ociekaczem sprawdzi się zwłaszcza w niedużej kuchni, w której nie ma już miejsca na dodatkową półkę z suszarką. 

zlewozmywakzlewozmywakzlewozmywakzlewozmywak

Półtorakomorowy

To dobre rozwiązanie dla osób ceniących wygodę i wielofunkcyjność sprzętu. Dodatkowe pół komory może się przydać do wielu czynności, choćby płukania obranych ziemniaków czy rozmrażania mięsa. 

Dwukomorowy

Jest niezbędny dla tych, którzy zmywają naczynia ręcznie oraz w kuchni, w której blat ma dużą powierzchnię.

zlewozmywakizlewozmywakizlewozmywakizlewozmywaki

Dodatkowe wyposażenie

Wiele modeli zlewozmywaków wyposażonych jest seryjnie w automatyczny korek, wkładkę do odsączania, koszyk lub sito. Do pozostałych akcesoria te można kupić osobno. Oprócz tego niektóre zlewozmywaki można wyposażyć w deskę do krojenia, suszarki do naczyń, dozowniki do detergentów, a także młynek. Ten ostatni element rozdrabnia organiczne odpadki żywnościowe (na przykład obierki, skorupki jaj) i następnie razem z wodą są one spłukiwane do kanalizacji.

Data aktualizacji: 25.06.2024

Data aktualizacji: 17.08.2024