Jak dobrać wymiary blatów kuchennych?
Kuchnia to jedno z najczęściej użytkowanych pomieszczeń w każdym domu. Aby korzystanie z niej było maksymalnie komfortowe, powinniśmy odpowiednio zadbać między innymi o właściwy dobór wymiarów blatów kuchennych. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Spis treści:
Szerokość, długość i grubość
To podstawowe parametry, o jakich powinniśmy zadecydować podczas planowania strefy roboczej w kuchni oraz wyboru odpowiedniego blatu. Zależne są przede wszystkim od metrażu danego pomieszczenia kuchennego, lecz możemy mówić tutaj o pewnych standardach – chociażby w przypadku szerokości, która najczęściej wynosi 60 centymetrów. Jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca, żeby tego dokonać, blat możemy poszerzyć do około 80 centymetrów – takie rozwiązanie będzie funkcjonalne chociażby podczas umieszczenia tuż nad blatem szafek wiszących, które odbierają część przestrzeni roboczej. W przypadku długości mamy znacznie większe pole manewru – tutaj należy wziąć pod uwagę przede wszystkim liczbę mieszkańców korzystających z kuchni i wspólne użytkowanie blatu w jednym czasie. Jeśli chodzi zaś o grubość powierzchni, tutaj również mamy do czynienia z pewnymi standardami – mieszczą się one w przedziale od 2,8 do 4 centymetrów – głównie ze względu na to, iż właśnie do takich grubości dostosowane są standardowe zaczepy zlewozmywaków.
Wysokość blatu roboczego
W tym przypadku standardowy przedział wynosi 85-90 centymetrów – w takiej odległości od podłogi najczęściej umieszczane są blaty robocze. Powinniśmy pamiętać o tym, że wysokość 85 centymetrów jest jednak dostosowana do osób o stosunkowo niskim wzroście. 90 centymetrów to opcja, którą warto rozważyć, jeśli najczęściej korzystający z kuchni użytkownik ma około 180 centymetrów wzrostu. Analogicznie, dla jeszcze wyższych osób blat powinien być umieszczany jeszcze wyżej, co pozwoli uniknąć dyskomfortowego korzystania z kuchni, zwłaszcza przy długotrwałej pracy. Aby właściwie dobrać wysokość, należy kierować się prostą zasadą – kiedy stoimy w pozycji wyprostowanej ze zgiętym łokciem i przedramieniem równoległym do podłogi, odległość pomiędzy blatem a naszym łokciem powinna mieścić się w przedziale od 15 do 20 centymetrów.
Wysokość pozostałych blatów
Jeśli pozwala nam na to metraż pomieszczenia kuchennego, najczęściej decydujemy się umieszczenie w nim większej ilości blatów. Oprócz podstawowego, roboczego, montujemy też osobny z płytą grzewczą, blat ze zlewozmywakiem czy też osobny barek. Zróżnicowanie ich poziomów znacząco ułatwia nam wykonywanie wielu odrębnych czynności kuchennych. Z tego względu blat z płytą grzewczą umieszcza się około 15 centymetrów niżej niż blat roboczy, co wynika głównie z wysokości, jaką mają garnki. Podobne rozwiązanie stosuje się przy osobnym blacie służącym między innymi do wyrabiania ciasta, który należy umieścić około 10 centymetrów niżej. Powierzchnia ze zlewozmywakiem, którego dno znajduje się poniżej poziomu strefy roboczej, powinna być z kolei umieszczona około 15 centymetrów wyżej w stosunku do blatu roboczego, aby czynności związane z myciem i płukaniem nie wymagały od nas uciążliwego schylania się. Jeśli zaś tworzymy odrębną strefę na barek, usytuujmy go około 15-20 centymetrów wyżej, pamiętając o dopasowaniu do niego odpowiednio wysokich krzeseł.
Data publikacji: 01.06.2024
Data aktualizacji: 18.06.2024
Data aktualizacji: 17.08.2024