Płyta gazowa, indukcyjna czy elektryczna – którą wybrać?
Podczas urządzania kuchni pojawia się kilka ważnych decyzji i istotnych dylematów - wśród nich z pewnością jest wybór płyty grzewczej. Jest ona właściwie niezbędnym elementem każdej kuchni, bez którego przygotowanie większości potraw jest niemożliwe. Stąd tak ważne jest, aby cechowała się ona znakomitą wydajnością, była praktyczna, a przy tym ekonomiczna. Jaka zatem płyta grzewcza do kuchni będzie najlepszym wyborem?
Spis treści:
- Jakie płyta grzewcza do kuchni - dostępne rodzaje
- Płyty gazowe – do jakich kuchni?
- Płyty elektryczne (ceramiczne)
- Płyty indukcyjne
- Jaka płyta grzewcza do kuchni będzie najlepsza?
Jakie płyta grzewcza do kuchni - dostępne rodzaje
Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów płyt grzewczych. Można wśród nich znaleźć:
-
płyty ceramiczne (płyty elektryczne),
Każda z powyższych opcji sprzętu AGD ma swoje zalety i wady, które sprawiają, że wybór uzależniony jest od osobistych preferencji użytkownika, możliwości instalacyjnych, częstotliwości gotowania itp. Przed zakupem warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób dotychczas użytkowało się kuchnię i jak ma to wyglądać w przyszłości. Sporą popularnością cieszą się także rozwiązania modułowe, które pozwalają na łączenie w jednej kuchni na przykład płyty gazowej z indukcyjną, gdzie każda z nich ma własny panel sterowania.
Płyty gazowe – do jakich kuchni?
Gotowanie na płycie gazowej to najpopularniejszy obecnie sposób przyrządzania posiłków. Wiele osób jako przyczynę popularności tego rozwiązania wskazuje na niski koszt zakupu i eksploatacji, ale w porównaniu do innych metod kluczowe są tutaj również przyzwyczajenia. Korzystając z kuchenek gazowych nie ma konieczności nabywania specjalnych garnków, patelni itp. Przeciwnicy tego rozwiązania wskazują na zagrożenia, wynikające z użytkowania gazu, możliwość jego ulatniania czy fakt, że w pomieszczeniu używa się otwartego ognia, co powoduje większe zagrożenie pożarowe.
Okazuje się także, że gotowanie na gazie jest stosunkowo mało wydajne, gdyż 50% ciepła rozchodzi się wokół kuchenki, co wydłuża czas przyrządzania potraw i stanowi tak naprawdę marnowanie energii. Nagrzewanie pomieszczeń podczas gotowania jest także kłopotliwe latem.
Zalety płyt gazowych:
-
szeroki wybór modeli,
-
niski koszt zakupu i eksploatacji,
-
łatwiejsze korzystanie z akcesoriów kuchennych (większa uniwersalność).
Wady płyt gazowych:
-
niska wydajność w porównaniu do pozostałych rodzajów płyt,
-
można je stosować tylko w budynkach, gdzie istnieje instalacja gazowa,
-
ryzyko wynikające z korzystania z gazu i z otwartego ognia.
Płyty elektryczne (ceramiczne)
Coraz częściej nowoczesne budownictwo jest pozbawione gazu i w takich sytuacjach najprostszym wyjściem wydają się być płyty elektryczne. Okazuje się jednak, że ten sposób gotowania jest nie tylko „wyjściem awaryjnym” w przypadku braku gazu. Obecnie takie płyty zaczynają stanowić przewagę w kuchniach, a ich zalety docenia się nie tylko przez pryzmat braku gazu (zresztą wielu użytkowników wręcz cieszy się z faktu, że w ich budownictwie nie ma instalacji gazowej, która niesie pewne ryzyko). Są one bardzo estetyczne i posiadają dodatkowe funkcje, takie jak przykładowo timer, pomagający w gotowaniu.
W zaletach i wadach nie została zawarta kwestia czyszczenia takiego sprzętu, gdyż właściwie z jednej strony konstrukcja płyty ceramicznej daje przewagę względem gazowej, z drugiej może być wadą. Otóż brak dodatkowych zakamarków i elementów konstrukcyjnych sprawia, że zdecydowanie łatwiej jest ją utrzymać w czystości, jednakże w przypadku skapnięcia potraw na rozgrzaną płytę może dochodzić do przypaleń i trudnych w usunięciu plam (potrzebne mogą być specjalne środki chemiczne).
Zalety płyt ceramicznych:
-
niski koszt eksploatacji (choć wyższy niż w przypadku płyt gazowych),
-
dodatkowe funkcje takie jak np. timer,
-
elegancki wygląd.
Wady płyt elektrycznych:
-
większa podatność na awarię,
-
możliwość poparzenia się o nagrzaną płytę,
-
uzależnienie od przerw w dostawie prądu.
Płyty indukcyjne
To najszybszy sposób gotowania posiłków. Ciepło powstaje poprzez indukcję przy ustawieniu na polu magnetycznym garnka ze stali ferromagnetycznej (oznacza to więc konieczność zakupu specjalnych akcesoriów kuchennych). Takie rozwiązanie cechuje się wysokim poziomem bezpieczeństwa - nie ma ryzyka poparzenia się. Koszty użytkowania takiej płyty indukcyjnej zbliżone są do gotowania za pomocą kuchenki gazowej. Niemniej sam zakup płyty indukcyjnej będzie wymagał sporo wyższego budżetu.
Zalety płyty indukcyjnej:
-
bezpieczeństwo gotowania (brak możliwości poparzenia),
-
niski koszt użytkowania,
-
dodatkowe funkcje takie jak przykładowo timer,
-
estetyczny wygląd.
Wady płyty indukcyjnej:
-
wysoki koszt zakupu,
-
konieczność stosowania specjalnych garnków i innych akcesoriów kuchennych.
Jaka płyta grzewcza do kuchni będzie najlepsza?
Podsumowując powyższe rozważania, najlepszym wyborem byłaby teoretycznie płyta indukcyjna. Tutaj jednak istnieje wysoki koszt zakupu i dodatkowe koszta, wynikające z konieczności wyposażenia się w dodatkowe akcesoria kuchenne. W zamian jednak ma się pełne bezpieczeństwo w kuchni. Alternatywnym wyborem jest płyta elektryczna, która umożliwia użytkowanie tradycyjnych garnków i patelni, a jednocześnie zwalnia z konieczności stosowania w budynku instalacji gazowej. Obecnie takie płyty są na tyle wydajne, że zyskują coraz większą popularność i prawdopodobnie z czasem wyprą „gazówki”. Niemniej płyty gazowe wciąż cieszą się największą popularnością i zapewniają najniższy koszt gotowania.
Data aktualizacji: 26.06.2024