Rodzaje filtrów do okapów
Okap jest niezbędnym urządzeniem w każdej kuchni, które odprowadza wszelkie opary powstające w podczas gotowania. Sam okap byłby jednak bezużyteczny, gdyby nie dodatkowe komponenty, którymi są filtry. Okap kuchenny może spełniać role wyciągu lub pochłaniacza. W pierwszym przypadku powietrze z kuchni wciągane jest przez okap, a następnie odprowadzane do kanału wentylacyjnego. Okap-pochłaniacz działa natomiast w obiegu zamkniętym – powietrze po oczyszczeniu przez filtry wraca z powrotem do pomieszczenia. W tym wypadku, poza filtrem tłuszczowym, który niezbędny jest w każdym okapie bez względu na jego tryb pracy, potrzebny jest także aktywny filtr węglowy.
Spis treści:
Filtry przeciwtłuszczowe
Filtry przeciwtłuszczowe, jak sama nazwa wskazuje, oczyszczają powietrze w kuchni ze wszelkich drobinek tłuszczu, które dostają się do niego podczas smażenia, pieczenia czy gotowania. Dzielimy je na:
- jednorazowe – czyli włókiennicze, np. flizelinowe, które wymagają wymiany co ok. 2-3 miesiące i zatrzymują tłuszcz oraz inne zabrudzenia. Do jednorazowych należą też filtry przeciwtłuszczowe wykonane ze specjalnego papieru, podlegające wymianie z taką samą częstotliwością. Znajdziemy także filtry akrylowe, które wykonane są z włókien syntetycznych i które wychwytują cząsteczki tłuszczów oraz innych zabrudzeń. Odznaczają się wyjątkowo dużą chłonnością wilgoci oraz oparów, a należy wymieniać je co około 3-4 miesiące.
- wielokrotnego użytku – wykonane są z metalu (a dokładniej z gęstej siatki metalowej) i jedyne, czego wymagają, to regularne czyszczenie. Wiele z nich można myć w zmywarce do naczyń, nie należy jednak tego robić z innymi naczyniami, bowiem powierzchnia filtrów pokryta jest brudnym tłuszczem. Element ten możemy umyć także własnoręcznie pod bieżącą, gorącą wodą, korzystając choćby z płynu do naczyń. Filtr taki, jeśli regularnie z niego korzystamy, wymaga odświeżenia co ok 8 tygodni. Jeżeli jednak uruchamiamy go sporadycznie, wystarczy wyczyścić go raz na pół roku.
Aktywne filtry węglowe
Filtry tego typu w większości nie stanowią wyposażenia okapu, dlatego musimy dokupić je osobno. Odpowiadają one za oczyszczenie w kuchni powietrza, które następnie z powrotem do niej wraca. Pochłaniają także zapachy wydobywające się podczas gotowania, co stanowi ich główne zadanie. Filtry węglowe posiadają właściwości chemiczne, które uniemożliwiają ich czyszczenie. Należy więc co jakiś czas je wymieniać – średnio 2 razy w roku, choć zależy to w dużej mierze od częstotliwości korzystania z okapu.
Data aktualizacji: 19.06.2024
Data aktualizacji: 17.08.2024