Przejdź do głównej treści

Jak walczyć ze zgorzelą siewek

Zgorzel siewek, zwana inaczej czarną nóżką, to choroba grzybowa siewek wywoływana przez liczne patogeny. Spotykamy się z nią często i łatwo rozpoznamy – jej objawem jest zamieranie niewielkich roślinek, które postępuje od korzeni i wzdłuż łodyżki, a dochodzi nierzadko do samych listków. Jak walczyć z tą chorobą?

Jak walczyć ze zgorzelą siewek

Dwie postacie zgorzeli siewek

Zgorzej siewek może atakować rośliny w dwóch momentach:

- zanim jeszcze zdołają wykiełkować – jest to tzw. zgorzel przedwschodowa,

- po wykiełkowaniu, gdy dostrzec można zamieranie rośliny – tzw. zgorzel powschodowa.

W pierwszym przypadku obecność choroby zwiastuje brak wschodów lub zdecydowanie mniej pojawiających się roślin, niż powinno to wynikać z liczby umieszczonych w glebie nasion. W drugim przypadku zauważalnym objawem choroby jest delikatna nóżka siewki – od korzenia zaczyna się ona robić czarna i coraz cieńsza, co w końcu prowadzi do przewrócenia się siewki i szybkiego jej rozłożenia. Zgorzel siewek jest przyczyną obniżenia plonów z upraw, co wynika z osłabienia roślin i mniejszej ich liczby.

Warunki sprzyjające zgorzeli siewek

Do warunków, które uznaje się za sprzyjające występowaniu choroby, uznaje się zbyt dużą wilgotność podłoża, nadmierne zagęszczenie roślin, za małą ilość światła, zbyt głęboki wysiew nasion do gleby, użycie nasion zakażonych patogenami lub zasianie zdrowych do zarażonej gleby.

Jak walczyć ze zgorzelą siewek

Jak więc wałczyć ze zgorzelą siewek?

Pojawieniu się zgorzeli siewek możemy przeciwdziałać. Jednym ze sposobów ochrony roślin przed zakażeniem grzybami jest zaprawianie ich. Możemy robić to samodzielnie lub kupować nasiona zaprawione już wcześniej przez producenta. Należy jednak pamiętać, że tego typu ochrona nasion nie gwarantuje im pełnego bezpieczeństwa, gdyż efektywność substancji wchodzących w skład zapraw w dużej mierze zależy od warunków pogodowych panujących w danym okresie.

Ważne jest również przestrzeganie zaleceń związanych z głębokością i sposobem wysiewu nasion, a także stosowanie gleby o odpowiednich właściwościach – powinna więc być przepuszczalna zarówno dla wody, jak i powietrza. Pamiętajmy również o tym, by zachować właściwą gęstość siewu i przerywać pojawiające się sadzonki.

Ograniczenie ryzyka pojawienia się zgorzeli siewek osiągniemy także dzięki regularnemu usuwaniu chwastów rozwijających się na grządkach. Rośliny te często stanowią siedlisko patogenów zagrażających naszym uprawom w ich najwcześniejszym stadium rozwoju.

Nasze siewki wymagają także odpowiedniej ilości światła słonecznego, dlatego należy zapewnić im stanowisko, na którym będą miały go pod dostatkiem.

Ponieważ rośliny mogą zostać zainfekowane przez patogeny, które znajdują się w glebie lub pojemnikach, ważne jest odpowiednie ich przygotowanie. Zarówno glebę, jak i skrzynki czy doniczki należy odkazić. Pojemniki umyjmy więc dokładnie mydłem ogrodniczym, pozbywając się wszelkich pozostałości po dawnych uprawach. Ziemię z kolei – szczególnie jeśli bierzemy ją z własnego ogrodu – pozbawimy wszelkich patogenów, jeżeli umieścimy ją w nagrzanym do minimum 100 stopni Celsjusza piekarniku. Pozostawiamy ją na 30-60 minut, po czym wyjmujemy.

Warto także zastosować specjalną ziemię przeznaczoną do rozsad – powinna być ona wolna od wszelkich powodujących zgorzel mikroorganizmów.

W ramach ochrony nasion i roślin przed chorobą, po wysiewie do gleby możemy także podlewać je preparatem Grevit 200 SL 0,2%. Wzmacniająco na siewki działa także wyciąg ze skrzypu bądź z rumianku, którym możemy podlewać małe roślinyMiksturę sporządzimy z 1 litra wody i jednej torebki herbaty z powyżej wymienionych. Możemy wykorzystać ten sposób również wtedy, gdy siewki zostały już zaatakowane przez zgorzel.