Uprawa i pielęgnacja malin i jeżyn
Maliny to jedne z najpopularniejszych owoców, które sadzimy na swoich działkach czy w ogrodach. Nieco mniej popularne, ale nie mniej smaczne są jeżyny – krzewy owocowe zbliżone wyglądem i warunkami uprawy do malin. O czym należy pamiętać, decydując się na uprawę tych owoców?
Maliny i jeżyny to krzewy owocowe wywodzące się z jednej rodziny i mające bardzo zbliżone upodobania co do warunków uprawy. Przy spełnieniu określonych warunków wydają zdrowe i smaczne owoce, które nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i na rozmaite przetwory.
Krzewy malin i jeżyn nie mają szczególnych wymagań co do rodzaju gleby, w której rosną. Jednak ze względu na ich płytki system korzeniowy należy unikać podłoża piaszczystego i suchego, a także zbyt wilgotnego i podmokłego, które sprzyja z kolei rozwojowi chorób.
Najlepszym czasem na posadzenie krzewów malin i jeżyn jest wczesna wiosna albo późna jesień. Wiosna to jednak pora bardziej odpowiednia, albowiem pozwala uniknąć przymrozków i ograniczyć ryzyko przemarznięcia młodych sadzonek. Jeżeli jednak decydujemy się na zasadzenie roślin jesienią, pamiętajmy, by obsypać je kopczykami ziemi, które pozwolą ochronić system korzeniowy przed przemarznięciem.
Krzewy umieszczamy płytko w glebie, na głębokość ok. 2 cm, a następnie podlewamy, ubijamy ziemię dookoła i przycinamy na wysokość 10-15 cm. Dzięki temu rośliny łatwiej się ukorzenią i rozrosną, co z kolei wpłynie na większy plon w kolejnych latach.
Zarówno maliny, jak i jeżyny wymagają regularnego przycinania. Są to krzewy, które owocują na pędach dwuletnich (poza odmianami wydającymi plon na pędach jednorocznych) – wszystkie pędy, na których w danym sezonie pojawiły się owoce, należy następnie przyciąć tuż przy ziemi. Jeżeli nasza odmiana powtarza owocowanie, przycinamy je dopiero po drugim zbiorze – inne tuż po zakończeniu owocowania, gdy są jeszcze zielone i świeże. Skracanie ma również inne znaczenie – należy bowiem unikać zbytniego zagęszczenia rozłogów. Dlatego każdego roku usuwamy także część pędów jednorocznych, pozostawiając jedynie te najsilniejsze. Właściwe i regularne podcinanie wpływa na ograniczenie rozwoju chorób, a także skutkuje obfitym owocowaniem.
Powinniśmy także pamiętać, by chronić krzewy malin i jeżyn przed szkodnikami. Są one atakowane przez klistnika malinowca – jego niewielkie, czarne larwy zauważyć możemy w owocach. Aby uniknąć jego obecności, maliny i jeżyny należy opryskiwać odpowiednimi preparatami, zanim jeszcze zakwitną. Poza tym malinom i jeżynom zagrażają także choroby wirusowe, które rozpoznamy po kurczeniu się i fałdowaniu liści i pojawiających się na nich jaśniejszych plamach. Krzewy, które zostały zainfekowane wirusem, należy w całości usunąć. Jeszcze jednym zagrożeniem jest choroba grzybiczna, tzw. zamieranie pędów. Objawia się ona plamami w kolorze szarofioletowym, które pojawiają się na dolnych fragmentach pędów tegorocznych. Jeśli dostrzeżemy je na naszych krzewach, porażone części roślin usuwamy i zakopujemy bądź palimy.