Tworzymy prosty warzywnik – poradnik początkującego ogrodnika
Warzywnik w ogrodzie to rzecz niebywale praktyczna. Obok tego, że daje nam on nieograniczony dostęp do żywności ekologicznej, zdrowej i pozbawionej chemii, to jeszcze sama produkcja warzyw wiążę się z niskimi kosztami wstępnymi. Od czego zacząć przygodę z warzywnikiem?
O czym pamiętać, tworząc ogród warzywny?
Po pierwsze musimy zastanowić się, jak duży ma być nasz warzywnik oraz w którym miejscu ogrodu najlepiej go postawić. Warzywa lubią światło słoneczne, ważne więc, by posadzić je od strony południowej, południowo-zachodniej lub południowo-wschodniej. Dobrze, by nie sąsiadowały z wysokimi drzewami – obok tego, że zasłonią one słońce, będą też zabierały z gleby wartości odżywcze i wodę. Po drugie musimy zastanowić się nad rozplanowaniem grządek. W systemie tradycyjnym grządki stawia się rzędowo, a każdy rząd oddziela się od pozostałych sznurkiem przywiązanym do dwóch palików. Obok tradycyjnego rozmieszczenia, nasze grządki możemy też ułożyć w formie prostokąta, kwadratu lub zagonu. Ponadto należy pamiętać o tym, by:
- gatunki najwyższe zawsze siać z tyłu – nie będą rzucały cienia na rośliny rosnące z przodu;
- nie rozmieszczać warzyw zbyt gęsto. Spowoduje to ich słabszy wzrost i narazi je na choroby. Pamiętajmy, by zawsze kierować się sugestią podaną na opakowaniu z nasionami;
- ogródek umieścić blisko ujęcia wody – na dużym terenie regularne nawadnianie może być męczące;
- do ciężkiej i zbitej gleby dodać przed sadzeniem kompost lub torf, do gleby luźnej i szybko tracącej wodę – odrobinę ciężkiej ziemi;
- systematycznie usuwać chwasty;
- przy zakładaniu ogrodu warzywnego niezbędne okażą się grabie, szpadel, motyka do spulchniania ziemi i motyka do odchwaszczania, widły oraz łopatka.
Porada eksperta: Warto skorzystać z zasady współrzędnej uprawy roślin, która polega na tym, by obok siebie sadzić te gatunki warzyw czy ziół, które dobrze na siebie oddziałują. Taki system skutecznie zabezpiecza nasze rośliny przed szkodnikami i chorobami, a także nie wyjaławia gleby. |
Czym wydzielić warzywnik w ogrodzie?
Warzywnik możemy oddzielić od reszty ogrodu specjalną siatką ogrodzeniową lub płotem sztachetowym. Wysokość 100-120cm skutecznie zabezpieczy go przed dziećmi i zwierzętami. Obok płotu czy siatki możemy też zbudować tunele ogrodowe, gotowe obrzeża, skrzynie bez dna czy palisady. Każde z tych rozwiązań pozwoli kontrolować rozrastanie się ogródka warzywnego. Walory estetyczne podniesie z pewnością skorzystanie z kostek, kamieni czy cegieł lub przez posadzenie wokół warzywnika żywopłotu.
Jakie warzywa wybrać do ogrodu?
Jeśli jesteśmy początkującymi ogrodnikami, warto rozpocząć przygodę z warzywnikiem od mniej wymagających roślin. Świetnie sprawdzą się cukinia, dynia, fasola szparagowa, koperek, marchew, pomidory, ogórki, rukola, rzodkiewka czy sałata. Pamiętajmy przy tym, że rzodkiewka lubi wodę, należy więc systematycznie ją podlewać, sałatę i ogórki warto przykryć agrowłókniną – szybciej rosną w cieple, zaś pomidory doskonale czują się w towarzystwie pietruszki i bazylii. Więcej o allelopatii, czyli dobrym sąsiedztwie roślin przeczytamy w poradniku. Obok wspomnianych warzyw warto pokusić się również o uprawę roślin wieloletnich. W naszych ogrodach doskonale sprawdzą się: cebula, chrzan, lubczyk, mięta, rabarbar i tymianek.