Rośliny na poplon
Jeżeli uprawiamy warzywniak w każdym sezonie, warto zadbać o to, by gleba pod nasze uprawy była bogata w składniki odżywcze. Puste grządki możemy także wykorzystać do tego, by obsadzić je roślinami, które zdążą jeszcze wydać plon przed zimą lub zakwitną w przyszłym sezonie. Poznajmy rośliny, które nadają się na poplon.
Co to jest poplon
Poplonem nazywa się roślinę, która wysadzana jest pomiędzy plonami głównymi. Wyróżnia się 3 rodzaje tego typu roślin:
- ścierniskowe, które wysiewa się w drugiej połowie lata, by jesienią wykorzystać na paszę lub przeorać na zielony nawóz,
- ozime – wysiewane są jesienią, a przekopywane na wiosnę jako zielony nawóz lub służące jako pasza,
- wsiewki międzyplonowe, które sieje się wiosną wraz z plonem głównym i które pozostają w ziemi aż do jesieni.
Poplon ma znaczenie, jeśli chodzi o jakość gleby – rośliny, które siejemy z myślą o zielonym nawozie, wzbogacają ją w substancje odżywcze dla przyszłych upraw. Niektóre gatunki wykorzystuje się także na paszę dla zwierząt, tzw. zieloną masę. Rośliny poplonowe ochraniają także ziemię przed intensywnymi opadami, ograniczają wzrost chwastów, spulchniają podłoże dzięki rozbudowanym korzeniom, a także zmniejszają zasolenie gleby, będące efektem stosowania dużej ilości nawozów sztucznych.
Dowiedz się: Dlaczego warto posadzić lipę?
Poplon w warzywniaku
Jeżeli uprawiamy ogród warzywny każdego roku, warto wykorzystać czas po zbiorach na użyźnienie gleby. W tym celu posiejmy rośliny, które nadają się na nawóz zielony. Pierwsze z nich możemy zasiać już latem i przekopać, gdy tylko nieco podrosną. Do takich roślin należy np. groch polny, gorczyca, rzodkiew zwyczajna, facelia czy słonecznik.
Równie dobrze możemy wysiać nasiona na poplon jesienią. Tutaj sprawdzą się gatunki odporne na mróz, które przekopiemy dopiero z początkiem wiosny. W ten sposób nasze grządki będą przygotowane na kolejne uprawy. Do mrozoodpornych roślin do wykorzystania na poplon nadaje się wyka ozima, rzepak ozimy, żyto ozime, życica wielokwiatowa czy koniczyna biała.
W warzywnictwie poplonem nazywa się również rośliny sadzone po zbiorze głównym, zwykle pod koniec lipca, które mają krótki okres wegetacyjny. Do takich należą np. koper, rzodkiewka, fasola szparagowa czy szpinak.
Przeczytaj także: Kiedy możemy przenosić rośliny z domu na balkon?
Warunki dla poplonu
Należy pamiętać, że wbrew pozorom rośliny na poplon nie wzejdą na każdej glebie. Każdy gatunek, który chcemy wykorzystać w roli poplonu, musimy dobrać odpowiednio do zamieszkiwanego przez nas rejonu kraju oraz do rodzaju gleby. Uniwersalne pod tym względem są facelia i gorczyca biała, które udają się na każdym podłożu. Bobik czy rzepak wymaga gleb żyznych, łubin wzrośnie na podłożu piaszczysto-gliniastym, a gryka na lekkim. Należy także stosować przemienność upraw (tzw. płodozmian), która polega na tym, że nie sadzimy po sobie roślin z tych samych rodzin (np. po kalarepie nie uprawiamy rzodkiewki). Jeżeli chcemy osiągnąć z poplonu zamierzone korzyści, należy uwzględnić wymagania poszczególnych roślin.