Kozieradka - uprawa i zastosowanie
Kozieradka to roślina wywodząca się z rodziny bobowatych. Znana może być także jako greckie siano, fenegryka lub boża trawka. Uprawiana jest na całym świecie, ale szczególnie znana jest w Azji oraz Europie Wschodniej.
Kozieradka - skąd taka nazwa rośliny? Bo jest ona ulubionym przysmakiem kóz.
Antidotum dosłownie na wszystko
Kozieradka ma bardzo szerokie zastosowanie. Pierwotnie już w starożytności używano jej do produkcji oleju kosmetycznego. Działała także bardzo dobrze na różnego rodzaju bóle, w tym także menstruacyjne. W Chinach upowszechniła się jako antidotum na ból brzucha i niestrawność. W późniejszych wiekach była używana przez zakon Benedyktynów, którzy z niej przyrządzali mikstury na przekrwione oczy oraz problemy skórne głowy.
Obecnie kozieradkę stosuje się w kuchni. Tutaj sprawdzają się zarówno suszone liście, jak i nasiona. Zwykle łączy się ją z przyprawami, czego owocem jest curry, garam masala oraz panch phoron. To z kozieradki najczęściej tworzy się maseczki kosmetyczne, które działają kojąco na skórę.
Jeśli zmieszamy ją z miodem, uzyskamy także specjalny środek wspomagający nasz organizm przed infekcjami.
Kozieradka z medycznego punktu widzenia obniża poziom glukozy we krwi, pobudza miogenezę, czyli rozwój tkanki mięśniowej oraz pobudza syntezę białek. Zapobiega marskości wątroby, przyśpiesza procesy detoksykacji (odtruwania) i eliminuje toksyny z ustroju. Przeciwdziała zastoju żółci i rozwojowi kamicy żółciowej.
Kozieradka powinna zainteresować osoby, które cierpią na długotrwałe osłabienie fizyczne oraz psychiczne, są wychudzone oraz mają zanik mięśni i choroby reumatyczne. Przetwory z kozieradki zalecane są przy impotencji oraz w okresie przekwitania (menopauzy).
Przeczytaj także: Nawozy o spowolnionym działaniu – zalety, wady i zastosowanie
Skąd takie właściwości rośliny?
W kozieradce, a dokładniej mówiąc w jej nasionach, zawiera się ponad 40% śluzu polisacharydowego oraz znaczące ilości tłuszczów, białek, olejków eterycznych, flawonoidów, choliny, lecytyny oraz witamin PP, F i D. To właśnie śluz działa w dużej mierze przeciwzapalnie.
Sprawdź też: Krzewy kwitnące cały rok
Podstawowe odmiany kozieradki
Kozieradka pospolita – koniczyna grecka
To roślina jednoroczna dorasta zwykle do 60 cm wysokości, kwitnie od czerwca do lipca i jest uprawiana w wielu krajach.
Kozieradka błękitna
To roślina jednoroczna dorastająca do około 100 cm długości, posiada trójlistkowe liście i jasnoniebieskie kwiaty, w warunkach naturalnych rośnie w krajach śródziemnomorskich, w Polsce jest głównie uprawiana.