Przejdź do głównej treści

Jakie naczynia szklane do wyrobu domowego wina?

Domowe winiarstwo nie może obejść się bez naczyń szklanych. Znajdziemy wśród nich bardzo duże pojemnościowo zbiorniki na wino oraz naczynia miniaturowe, w których zmieści się zaledwie kilka kropel wody. Pomiędzy tymi biegunami znajdujemy dużo najróżniejszych pojemników i butli. Do czego służą i kiedy ich używać?

naczynia szklane do wyrobu domowego wina

Najbardziej charakterystycznym szklanym naczyniem używanym przy domowym wyrobie wina jest obła butla szklana o pojemności od 5 do 60 litrów. To w niej drożdże fermentują owocowy (najczęściej) moszcz z dodatkiem cukru i specjalnej pożywki. Zwykle butle tego typu sprzedawane są w specjalnych osłonach – ostatnio plastikowych – które chronią cenne wnętrze i umożliwiają przenoszenie balonu, gdy jest to konieczne. Plastik jako materiał ochronny spisuje się tak samo skutecznie, jak używane do niedawna wiklinowe kosze wypełnione sianem, ale w przeciwieństwie do wikliny, pozwala łatwiej utrzymać w czystości okolice gąsiora, obok którego nie znajdziemy pokruszonych źdźbeł siana.

Jeśli rozpoczynamy swoją przygodę z winiarstwem, nie warto zaopatrywać się od razu w butle o największej możliwej pojemności – ich używanie, mycie, konserwacja i przygotowania do kolejnego nastawu wina będą trudne. O wiele lepiej jest poznać wszystkie aspekty domowego winiarstwa, korzystając z butli o pojemności około 20 litrów. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, będziemy mogli zaopatrzyć się od razu w 3 butle 5-litrowe. Dlaczego?

Wino tworzą drożdże, które pracują do czasu aż w płynie będzie cukier, później, z racji na dużą zawartość alkoholu, obumierają i z większymi kawałkami owoców opadają na dno, tworząc osad. Wino trzeba znad niego ostrożnie zlać, najlepiej do mniejszych butli – stąd mowa o trzech pięciolitrowych. Następnie pozostałości po drożdżach wypłukuje się, a balon czyści. Pamiętajmy o tym, że gąsiorów nie przelewamy wrzącą wodą, bo sprawi to, że pękną. Czynności te powtarza się do momentu wyklarowania się wina (nabrania przezroczystości), przy czym są łatwiejsze do przeprowadzenia w przypadku naczyń o mniejszej objętości. Balon największy może w tym czasie być wypełniony kolejną porcją owocowego moszczu, cukru i drożdży.

naczynia szklane do wyrobu domowego wina

Kiedy wino będzie już klarowne, po unieszkodliwieniu pozostałych drożdży, można przelewać je do butelek i, używając korkownicy, odcinać ich zawartość od dostępu powietrza. Puste butelki możemy  kupić w sklepie bądź skorzystać z używanych – zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku konieczne jest bardzo dokładne ich wymycie.

Najmniejszym szklanym naczyniem niezbędnym do uzyskania wina w balonie jest rurka fermentacyjna. Wypełniona odrobiną wody nie pozwala powietrzu dostać się do powierzchni młodego wina, a dwutlenek węgla, jako efekt uboczny powstającego dzięki drożdżom alkoholu, przepycha się przez rurkę wypełnioną wodą i wydostaje przez wylot. Gdyby zatkać szczelnie pracujące młode wino, ciśnienie rozerwałoby balon. Niepozornie wyglądająca szklana rurka w tym wypadku chroni nas przed prawdziwą katastrofą.