Jak przechowywać jabłka
Jabłka to jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych, które mamy okazję zbierać w naszych sadach. Aby jednak móc cieszyć się z okazałego plonu, konieczne jest zapewnienie jabłkom odpowiedniego miejsca do ich przechowywania. Jakie warunki będą najlepsze?
Jabłka lubią miejsca z odpowiednią wilgotnością, temperaturą oraz wentylacją. Wbrew powszechnemu przekonaniu, są to bowiem owoce stosunkowo delikatne, którymi koniecznie trzeba zapewnić odpowiednie warunki. Przy ich zachowaniu będą zdrowe i smaczne aż do kolejnego sezonu.
Jak przechowywać jabłka przez zimę, by móc cieszyć się zdrowymi i pięknymi owocami?
Oto najważniejsze informacje o wszystkich wymaganiach przechowywania naszych najpopularniejszych owoców.
Z jabłkiem należy obchodzić się delikatnie już w momencie zbiorów. Prawidłowo zerwane nie powinno być obite ani zdarte. Im lepsza jakość owocu, tym większe prawdopodobieństwo, że dłużej będzie soczysty i smaczny.
Konieczne jest usuwanie ze zbiorów jabłek nadgniłych, nawet kiedy wydaje nam się, że uszkodzenie jest niewielkie. To właśnie z nadgniłych jabłek szybko rozprzestrzeniają się choroby przechowalnicze.
Jakie warunki do przechowywania?
Idealnym miejscem jest chłodnia. Taką z prawdziwego zdarzenia możemy jednak spotkać bardzo rzadko – zwykle w wyspecjalizowanych firmach spożywczych. W domowych gospodarstwach rzadko kiedy mamy okazję użyć sprzęt tego rodzaju. Jabłka w domu wystarczy przechowywać w pomieszczeniach chłodnych i przede wszystkim dobrze wentylowanych, najlepiej takich, gdzie panuje stosunkowo wysoki poziom wilgotności. Tego typu pomieszczeniem najczęściej jest w naszym domu piwnica.
Dlaczego wysoka wilgotność?
Podczas przechowywania jabłek zależy nam głównie na tym, żeby te nie przejrzały oraz nie skurczyły się, a tylko odpowiednia wilgotność może je przed tym uchronić. Z reguły powinna ona oscylować nawet na poziomie 90%. Jak uzyskać aż tak wysoki wskaźnik? Wystarczy polewać naszą podłogę co jakiś czas wodą.
Temperatura a przechowywanie
Idealna temperatura panująca w pomieszczeniu, w którym przechowujemy jabłka, powinna wynosić około 0-4° C. Przy niższej temperaturze jabłka zmarzną, przy wyższej dojrzeją, a ich czas bezpiecznego przechowywania znacznie się skróci.
Dobra wentylacja – co to oznacza?
Po pierwsze, nasza piwnica, w której planujemy przechowywać zbiory, powinna być wyposażona w sprawny system wentylacyjny – dzięki temu sprawnie usuwany będzie etylen, który wydzielany jest przez dojrzewające jabłka.
A jeśli przechowujemy jabłka w skrzyniach?
Pamiętajmy, że nie powinny przekraczać one pojemności 15 kg. Sprawdzą się w tej roli różnego rodzaju skrzynie po cytrusach oraz innych owocach. Niezbędne będzie jednak wyłożenie ich powierzchni gazetami.
Dla całkowitego bezpieczeństwa warto co jakiś czas przeglądać stan naszych jabłek. Niepokojąca powinna być dla nas obecność szarej pleśni, brunatnej zgnilizny itd.