Jak pozbyć się skórnika słonińca?
Skórnik słoniniec to szkodnik, który często pojawia się w domach i magazynach, niszcząc zapasy, a czasami także niektóre elementy garderoby. Co warto wiedzieć o tym owadzie i jak można z nim walczyć?
Kilka słów o skórniku słonińcu
To gatunek chrząszcza należący do rodziny skórnikowatych, który osiąga długość do 1 cm, a jego pancerz jest pokryty niewielkimi łuskami lub włoskami. Posiada brązowo-czarne ubarwienie – charakterystyczne, jaśniejsze na przedniej części pancerza z ciemniejszymi plamkami (zwykle jest ich 6). Owad ten często występuje przy skupiskach ludzi – zarówno w domu, jak i w ogrodzie, a także przy zakładach mięsnych czy wędzarniach.
Najczęściej przyciągają go resztki jedzenia – w tym te pochodzenia zwierzęcego, ale też sery, suszone rośliny lub nasiona. Pojawia się także w mące czy kakao albo w niektórych słodyczach. Zarówno dorosły owad, jak i jego larwy, chętnie żywią się padliną i resztkami zwierzęcymi. W domu często pojawiają się w szafach, powodując zniszczenie przechowywanych w nich naturalnych futer lub ubrań wełnianych.
Owady te, poprzez kontakt z padliną, mogą przenosić różne drobnoustroje, ponadto ich drobne włoski mogą także działać na niektórych uczulająco.
Jak z nimi walczyć?
Jeśli nie zaobserwowaliśmy dorosłych osobników, o ich obecności mogą świadczyć odchody (często są to długie, charakterystyczne nitki). Można także spotkać ich larwy, które mają brązową barwę, są dość gęsto pokryte niewielkimi włoskami i posiadają 2 chitynowe haczyki na odwłoku.
Pojedyncze osobniki możemy usuwać domowymi sposobami, jednak w przypadku ich nasilonego występowania najlepiej skorzystać z profesjonalnej dezynsekcji. Rozpoczynając walkę z owadami, warto poszukać miejsca, w jakich żerują, i usunąć znalezione w nich osobniki. Należy także usunąć wszelkie produkty, w jakich mogły się one pojawić. Pamiętajmy o tym, aby wszelkie produkty sypkie przechować w szczelnych pojemnikach, a rozsypane resztki natychmiast wyrzucać (często opróżniajmy też kosz na śmieci, a część drobnych odpadów organicznych usuwajmy w toalecie). Dbajmy również o dobre zabezpieczenie mięsa i wszelkich resztek pochodzenia zwierzęcego – przechowujmy je w lodówce – a deski do krojenia czy naczynia myjmy zaraz po skończonym posiłku.
Pamiętajmy też o regularnym usuwaniu kurzu oraz martwych komarów czy muszek zalegających na parapetach, czy podłogach – mogą one zwabić szkodnika. W przypadku magazynów, w których przechowywana jest żywność, należy dbać o dokładne sprzątanie, nie dopuszczając do zalegania w nich resztek. Na oczyszczone powierzchnie można także profilaktycznie stosować wapno gaszone.
Warto również skrupulatnie przejrzeć szafy i w razie zauważenia larw czy dorosłych osobników, usunąć je. Ubrania z wełny czy futer najlepiej odizolować od reszty i po oczyszczeniu umieścić np. w szczelnie zamkniętym worku próżniowym. Można je także spryskać specjalnymi środkami owadobójczymi (mogą być tzw. fumigacyjne – te aplikowane przez profesjonalistów, jak i te do użytku domowego) pamiętając jednak, by przestrzegać zalecań producenta i wskazanych środków ostrożności.