Nietypowe zastosowanie cukru
Cukier, poza znanym zastosowaniem, może być wykorzystany także w mniej popularny sposób. Oto kilka sytuacji, w których cukier sprawdzi się nadzwyczaj dobrze.
1. Cukier stanowi środek pozwalający uchronić dom przed insektami. Jeśli zauważymy w mieszkaniu pluskwy, prusaki czy inne owady, wystarczy, że zmieszamy 2 łyżki cukru z proszkiem do pieczenia (lub też sodą czy amoniakiem). Mieszankę taką rozsypujemy przy wszelkich szczelinach i miejscach, w których pojawiają się insekty. Cukier jest świetnym wabikiem dla wielu owadów oraz szkodników. Mieszając z tym smakołykiem trutki, dużo łatwiej pozbędziemy się intruzów.
2. Za pomocą cukru możemy wykonać oryginalne dekoracje ścian, rzeźb czy też niektórych elementów architektonicznych. Dzięki dodatkowi cukru można osiągnąć ciekawą fakturę tynku albo farby.
3. Za pomocą cukru usuniemy też uporczywe plamy ze świeżej trawy, pojawiające się na ubraniu czy dywanie. Wystarczy, że zmieszamy cukier z ciepłą wodą, stworzymy z tego gęstą papkę i pozostawimy ją na około 1 godzinę na zabrudzonej tkaninie. Potem już z łatwością doczyścimy zabrudzone miejsca.
4. Dzięki dodatkowi cukru cięte kwiaty na dłużej zachowają świeży wygląd. Cukier stanowi dobrą pożywkę dla kwiatów, zwiększającą ich żywotność. Trzeba jednak dozować go umiejętnie. Na przykład kwiaty posiadające ulistnione pędy, jak np. róże, chryzantemy, lilie czy alstromerie, wymagają niezbyt wysokiej zawartości cukru w wodzie (maksymalnie do 2%). Większa zawartość cukru może bowiem przyspieszać żółknięcie liści. Dla goździków, mieczyków czy neriny – dopuszczalne będzie stężenie 4-5% cukru. Dla pachnącego groszku możemy wsypać 5-10 g cukru na 1 litr wody. Cyklamen, kall czy inne rośliny cebulowe nie powinny być umieszczane w roztworze z cukrem, gdyż wówczas dużo szybciej rozkwitają i przebarwiają się.
Floryści niekiedy zalecają, aby, poza cukrem, dodawać do wody, w jakiej stoją kwiaty cięte, nieco octu winnego lub alkoholu. Te ostatnie dodatki powodują niszczenie bakterii i mikroorganizmów rozwijających się w wodzie z kwiatami.
5. Cukier ułatwi zachowanie świeżości kupionego pieczywa czy też domowych wypieków. Do pojemnika (chlebaka czy np. plastikowego pudełka) wkładamy kilka kostek cukru. Dzięki temu przechowywane tam produkty znacznie dłużej pozostaną świeże. Podobnie przedłużymy świeżość np. żółtego sera.
6. Dzięki rozłożeniu kostek cukru w wybranych miejscach w domu zaradzimy również rozwojowi pleśni. Cukier pochłania nadmiar wilgoci, zapobiega rozwojowi niechcianych mikroorganizmów. W miejscach nieodzownie narażonych na wilgoć warto zastosować więc cukier.
7. Jeśli chcemy, żeby nasz pieczony kurczak miał chrupiącą, rumianą skórkę, a mięso było soczyste – wystarczy, że przed pieczeniem natrzemy jego powierzchnię wodą z cukrem. Wstawiamy go na około 1 godzinę do lodówki, po czym pieczemy.