Przejdź do głównej treści

Fioletowe warzywa i owoce – dlaczego warto je uprawiać

Wśród warzyw i owoców możemy wyróżnić kilka grup kolorystycznych. Jedną z nich tworzą okazy w kolorze fioletowym. Dlaczego warto zadbać o ich obecność na naszych grządkach i w sadach?

Fioletowe warzywa i owoce

Fioletowe warzywa i owoce – wykaz

Wiele z owoców i warzyw, które możemy z powodzeniem uprawiać w naszych ogrodach czy na działkach, cechuje się oryginalnym fioletowym kolorem. Ich lista jest na tyle długa, że z pewnością nie wymienimy tutaj wszystkich okazów. Do najpopularniejszych należą jednak:

- owoce: śliwki, czarne porzeczki, czarny bez, borówki amerykańskie, jeżyny, żurawina, aronia, ciemne winogrona. Należą tutaj także jagody, których jednak nie uprawiamy w ogrodach,

- warzywa – czerwona cebula, bakłażan, czerwona kapusta, czerwona fasola, buraki, czarna marchew, a także bazylia czerwonolistna.

Fioletowe warzywa i owoce

Właściwości fioletowych warzyw i owoców

Za barwę wymienionych powyżej roślin odpowiadają zawarte w nich antocyjany. Ich obecność nadaje warzywom i owocom kolor od różowego, przez czerwony aż po niebieski i fioletowy. Barwniki te obecne są również w wiśniach, malinach, rzodkiewkach, rabarbarze czy niektórych płatkach kwiatów. Zawarte są głównie w skórce owoców i warzyw, a ich ilość zwiększa się wraz ze wzrostem roślin. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, co czyni je niezastąpionymi składnikami diety. Antocyjany wyłapują wolne rodniki, wyróżniają się działaniem przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i wzmacniają naczynia krwionośne. Co więcej, wykorzystuje się je w leczeniu schorzeń oczu, nadciśnienia, układu moczowego oraz wspieraniu pracy układu pokarmowego. Fioletowe warzywa i owoce bogate są także w inne wartościowe składniki, takie jak liczne witaminy i minerały.

Ponieważ antocyjany są wrażliwe na działanie wysokich temperatur, czas ich obróbki termicznej należy skracać do minimum. Również obecność tlenu wpływa na spadek ich zawartości w naszych zbiorach, co wymaga ograniczenia jego dostępu podczas ich przechowywania. Warto też dodać, że nadmiar fioletowych owoców i warzyw możemy śmiało mrozić – ich barwniki dobrze konserwują się w niskiej temperaturze.

Fioletowe uprawy na działce

Warzywa i owoce w ciemnych kolorach, poza wieloma korzyściami, jakie niosą dla naszego zdrowia, mogą stanowić również interesującą odmianę dla tradycyjnych upraw. Nie tylko urozmaicą nasze posiłki bogate w zielone i czerwone składniki, ale również będą się pięknie prezentowały pośród pozostałych roślin – dotyczy to zarówno efektownych główek czerwonej kapusty czy fasoli, jak i krzewów uginających się pod ciężarem dużych borówek czy porzeczek.