Zalety hodowania rzeżuchy
Rzeżucha to roślina, o której istnieniu najczęściej przypominamy sobie przed nadejściem Wielkanocy. Jest znakomitą dekoracją stołu, świetnie współgra ze świątecznymi potrawami. Lista jej zalet i właściwości jest jednak zdecydowanie dłuższa, dlatego warto hodować ją przez cały rok.
Wielkanocna ozdoba
Nasiona rzeżuchy przed Wielkanocą można nabyć praktycznie w każdym sklepie, nie tylko ogrodniczym. Torebki z nasionami są dodatkiem do artykułów spożywczych i kolorowych czasopism – nie ma w tym nic dziwnego, rzeżucha jest przecież jednym z symboli świąt Wielkiej Nocy. Dekorujemy nią odświętnie przybrane stoły i dodajemy do potraw. W Internecie możemy znaleźć niezliczoną ilość pomysłów na wykorzystanie tej rośliny – warto z nich skorzystać, aby w tym okresie nasz stół prezentował się wyjątkowo. Prostota hodowli sprawia, że posadzić możemy ją bezpośrednio do skorupek jajek czy dekoracyjnych kielichów – rzeżucha w takim wydaniu prezentuje się niezwykle ciekawie.
Przeczytaj także: Tworzymy prosty warzywnik – poradnik początkującego ogrodnika
Cenne źródło witamin i minerałów
O zaletach rzeżuchy warto pamiętać przez cały rok. To niezwykle cenne źródło witamin i minerałów, które poprawią nasze samopoczucie i wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Ma właściwości oczyszczające, zatem zalecana jest w codziennej diecie. To cenne źródło witamin – dostarcza niezwykle dużo witaminy C, ale również A, B, K i E. Rzeżucha to bogactwo soli mineralnych oraz dwóch bardzo ważnych dla naszego zdrowia pierwiastków: wapnia i żelaza. Dzięki niej nasz organizm otrzymuje także sporą dawkę magnezu, fosforu, potasu. Zawiera dużo jodu, zatem szczególnie zalecana jest w diecie osób, które cierpią na niedoczynność tarczycy.
Także chorzy na cukrzycę powinni pamiętać o jej właściwościach – rzeżucha obniża poziom cukru we krwi oraz wspomaga pracę trzustki. Rzeżucha to bardzo cenne źródło antyoksydantów, dzięki czemu chroni nas przed nowotworami. Regularne spożywanie wpłynie pozytywnie także na stan naszej cery, włosów oraz paznokci. Ma niewiele kalorii, jednak maksymalnie powinniśmy zjeść 3 łyżki rzeżuchy dziennie, ma ona bowiem właściwości moczopędne, więc zbyt duża dawka może spowodować stan zapalny pęcherza.
Sprawdź również: Pierwsze wiosenne kwiaty – które warto hodować?
Uprawa rzeżuchy w domu
Właściwości rzeżuchy są niezwykle cenne, a jej uprawa bardzo prosta. Warto zatem zaopatrzyć się w nasiona i rozpocząć jej hodowlę. Niezbędne będą nam jeszcze lignina oraz naczynie do uprawy – może to być talerz lub spodek. Hodując rzeżuchę do celów dekoracyjnych, możemy sięgnąć po inne naczynia, w których roślina będzie prezentowała się efektownie. Nasiona należy wysiewać na wilgotną ligninę i pilnować, aby była ona zawsze odpowiednio nasączona. Rzeżuchę najlepiej hodować w ciepłym i słonecznym stanowisku. Pierwsze kiełki rośliny mogą pojawić się już po 3 dniach od posadzenia, a po ok. 10 rzeżucha jest gotowa do wykorzystania.