Wierzba japońska – uprawa i pielęgnacja
Wierzba japońska to jeden z gatunków wierzby, która w naszym kraju występuje w naturze w bardzo dużej liczbie. W odróżnieniu od tych okazów, które spotykamy w parkach czy lasach, wierzba japońska jest niewielkim krzewem, który z powiedzeniem ozdobi nie tylko nasz ogród, ale i taras – możemy bowiem uprawiać ją także w donicach. Dowiedzmy się więcej o tej ciekawej roślinie.
Wierzba japońska to niewysoki krzew – dorasta maksymalnie do 3 m i charakteryzuje się czerwono-brązowymi pędami oraz dekoracyjnymi, wielobarwnymi, lancetowatymi liśćmi. Może rosnąć samotnie (jako soliter) lub stanowić jeden z elementów nasadzeń roślinnych w ogrodzie. Ze względu na niewielkie wymiary i atrakcyjny wygląd, idealnie nadaje się do uprawy na niewielkich obszarach, a także na balkonach czy tarasach. Dodatkowym jej atutem są niewielkie wymagania środowiskowe, które sprawiają, że wierzba japońska jest doskonałą propozycją dla poczatkujących ogrodników.
Wymagania wierzby japońskiej:
Nasłonecznienie – podstawowym warunkiem, którego spełnienie jest konieczne do prawidłowego i zdrowego rozwoju wierzby japońskiej, jest odpowiednia ilość światła słonecznego. Roślina ta toleruje tylko stanowiska nasłonecznione – w innym wypadku jej wzrost będzie spowolniony, końcówki liści mogą zasychać i będzie w bardziej podatna na choroby. Również intensywność wybarwienia liści będzie znacznie mniejsza niż w przypadku okazów rosnących w pełnym słońcu.
Nawożenie – wierzba japońska przyjmie się na każdym rodzaju gleby, jednak ma duże wymagania pokarmowe, dlatego nie możemy zapomnieć o regularnym zasilaniu jej nawozem. W tej roli sprawdzi się kompost bądź gotowe mieszanki.
Podlewanie – równie ważna w przypadku wierzby japońskiej jest dbałość o odpowiednią wilgotność podłoża, w którym rośnie, a także w miarę możliwości zwiększanie wilgotności powietrza. Niezbędne będzie więc regularne podlewanie krzewu. Aby ograniczyć parowanie wody z podłoża, a przy okazji utrudnić rozwój chwastów, możemy również wyściółkować ziemię dookoła pnia naszej wierzby. Roślinie posłuży także okresowe zraszanie jej liści.
Przygotowanie do zimy – wierzba japońska rosnąca w glebie nie wymaga też w większości przypadków zabezpieczania przed zimą, jest bowiem odporna na niskie temperatury. Inaczej powinniśmy postępować, hodując wierzbę w donicy. W tym wypadku zapewnienie jej właściwych warunków będzie nieco trudniejsze. Musimy szczególnie zwracać uwagę na niedobór wody oraz składników pokarmowych, a także bezwzględnie zabezpieczyć donicę przed zimą, solidnie ją osłaniając.
Przycinanie – wierzbę japońską możemy także formować, stosując odpowiednie cięcie, które przeprowadzamy tuż po zakończeniu kwitnienia. Skracanie pędów jest jednocześnie zabiegiem, który wpływa na estetyczny i zwarty pokrój korony, jej zagęszczenie, a także wypuszczanie przez krzew młodych pędów. Wierzba japońska nie tyle toleruje przycinanie, ile bardzo je lubi – możemy przycinać ją wielokrotnie w ciągu roku, nawet co miesiąc aż do sierpnia, w zależności od tego, jaką formę chcemy jej nadać.
Rozmnażanie – roślinę tę rozmnaża się poprzez szczepienie na pniu, jednak możemy także pobrać sadzonkę z dorosłego okazu – pędy wierzby japońskiej łatwo się ukorzeniają.