Sortowanie odpadków w kuchni – jak to zorganizować?
Trend na ekologiczny tryb życia staje się coraz popularniejszy. Jednym z jego przejawów jest takie zorganizowanie domu, by był jak najbardziej przyjazny środowisku. Polega to np. na rozplanowaniu kuchni w taki sposób, aby można w niej było segregować śmieci powstające w gospodarstwie domowym. Zobaczmy, jak to zrobić!
5 złotych zasad segregacji odpadków w kuchni
1. Zanim przystąpimy do organizacji strefy do segregowania odpadków, powinniśmy ustalić, jakich śmieci produkujemy najwięcej. W tym celu możemy przez kilka dni obserwować kosz na śmieci i zapisywać, co jest głównym źródłem odpadów w naszym domu.
2. Uwzględniając wcześniejsze spostrzeżenia, dobierzmy kosze tak, aby największy z nich był przeznaczony na śmieci, których jest najwięcej – najczęściej będą to resztki jedzenia lub plastik.
3. Zadbajmy o to, aby pojemnik na odpadki organiczne (czyli przede wszystkim resztki jedzenia) znajdował się jak najbliżej strefy zmywania. Dzięki temu nie będziemy marnować czasu na chodzenie z talerzami do kosza i dopiero do zlewozmywaka czy zmywarki.
4. Nie tłumaczmy się małą przestrzenią – nawet w najmniejszej kuchni znajdzie się miejsce do segregowania śmieci, jeśli właściwie ją rozplanujemy.
5. Jeśli już posiadamy kosze na odpadki, pamiętajmy o właściwej segregacji. Bardzo często popełnianym błędem jest np. wrzucanie słoika wraz z wieczkiem do kosza na szkło – w tym przypadku wieczko powinno trafić do osobnego kosza. O zasadach obowiązujących podczas segregacji śmieci przeczytamy też w innym artykule.
Szafka pod zlewem – jak ją funkcjonalnie wykorzystać?
Szafka pod zlewem to najczęściej wybierane miejsce na umieszczenie kosza na śmieci – z pewnością duży wpływ na to ma bliskość zlewozmywaka i zmywarki. Wymiary standardowych mebli podumywalkowych wynoszą 60 x 60 cm. Jak funkcjonalnie wykorzystać tę przestrzeń? Możemy np. umieścić w niej 4 trójkątne pojemniki o szerokości 60 cm – po ich połączeniu zyskamy kwadratowy śmietnik zajmujący całą szafkę pod umywalkę, który będzie podzielony na 4 części – np. na odpadki organiczne, makulaturę, plastik i szkło.
Ciekawym pomysłem jest również wykorzystanie drzwiczek szafki. W tej sytuacji możemy umieścić w szafce 2 większe pojemniki (np. na resztki jedzenia i szkło), a na drzwiczkach zawiesić 2 mniejsze, w których będziemy składować odpadki w mniejszej ilości – mogą to być np. plastik, makulatura czy zużyte baterie.
O tym, jak można zorganizować przestrzeń pod zlewem, możemy także przeczytać tutaj.
Porada eksperta Pamiętajmy o tym, że niektóre śmieci trzeba właściwie przygotować do segregacji. Dotyczy to np. pojemników po mleku czy jogurtach, które trzeba najpierw opłukać i dopiero wrzucić do kosza na plastik. |
Niecodzienne sposoby na segregację śmieci w domu
Co zrobić w sytuacji, gdy nasza szafka pod zlewem jest zbyt wąska i nie zmieścimy w niej kilku pojemników na śmieci? Okazuje się, że ciekawym pomysłem jest… wyeksponowanie śmietników. Takie odpadki, jak makulatura, szkło czy plastik zazwyczaj nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów, dlatego też nie trzeba ich wcale izolować czy chować przed wzrokiem domowników. Zamiast tego możemy je powiesić na ścianie kuchni czy nawet postawić w przedpokoju – dzięki temu będziemy zawsze pamiętać o ich wyniesieniu przy wychodzeniu z domu.
Niecodzienną alternatywą dla wyrzucania resztek jedzenia jest przerobienie ich na kompost, który następnie posłuży nam do odżywienia naszych roślin. Okazuje się, że wcale nie potrzebujemy do tego dużego ogrodu. Równie dobrze możemy kompostować w niewielkim pojemniku na balkonie i wcale nie zakłóci to naszego komfortu ani nieprzyjemnym zapachem, ani plagą muszek owocówek. Jak zorganizować domowy minikompostownik? O tym, jak go założyć krok po kroku, przeczytamy w tym artykule.