Minikompostownik na balkonie – czy warto?
Kompostownik kojarzy nam się zazwyczaj z konstrukcją ustawioną w rogu ogrodu, do której wrzuca się chwasty i inne odpadki organiczne po to, by stworzyć nawóz. Niewiele osób wie jednak o tym, że kompost można też produkować… na balkonie. Oto kilka faktów dotyczących domowego kompostownika, które warto znać!
Kompostownik na balkonie – czy to dobry pomysł?
Kompostownik najczęściej kojarzy nam się z rojem muszek i innych owadów oraz nieprzyjemnym zapachem. Z tego powodu umieszczenie go na balkonie budynku wielorodzinnego wydaje się co najmniej nierozsądne. Okazuje się jednak, że wystarczy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, by zlikwidować te niedogodności i móc bez przeszkód kompostować na balkonie, a nawet w mieszkaniu – w ten sposób będziemy mogli zmniejszyć ilość odpadków produkowanych na co dzień.
Czy wiesz, że… Zero waste to styl życia polegający na maksymalnym zmniejszeniu produkcji odpadów w gospodarstwie domowym. Dotyczy to zarówno kupowania artykułów spożywczych w opakowaniach nadających się do recyklingu, jak również ograniczania marnowania żywności i przetwarzanie jej resztek. |
Zobacz także: Ekologiczne rozwiązania do ogrodu – wszystko, co trzeba wiedzieć
Jakie odpadki wrzucimy do kompostownika domowego?
Które odpadki z gospodarstwa domowego nadają się do przerobienia na kompost?
- obierki i fragmenty surowych warzyw oraz owoców,
- fusy kawy i torebki herbaty,
- skorupki od jajek,
- liście i łodygi roślin doniczkowych,
- resztki suchej karmy dla zwierząt,
- odpadki z klatek dla zwierząt – siano, trociny itp,
- niezadrukowany papier – w niewielkiej ilości.
Więcej na ten temat przeczytamy w tym artykule. Czego natomiast nie możemy do niego wrzucać? Przede wszystkim ugotowanych warzyw i owoców, które mogłyby zgnić. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku mięsa i nabiału. Słone lub tłuste odpadki z obiadu spowodują natomiast, że proces rozkładu zostanie spowolniony. Powinniśmy także unikać skórek owoców cytrusowych oraz bananów. Dlaczego? Zamiast rozkładać się tak jak reszta odpadków organicznych, pleśnieją i wytwarzają związki przypominające antybiotyki, które mogą zakłócić naturalną fermentację.
Dowiedz się: Jak uprawiać ziemniaki w workach?
Zakładanie kompostownika – 5 praktycznych porad
1. Przed wrzuceniem odpadków do kompostownika pokrójmy je na drobne kawałki – dzięki temu łatwiej ulegną fermentacji.
2. Kompost nie powinien być zbyt mokry, gdyż może zapleśnieć. Jeśli zauważymy, że jest zbyt wilgotny, dosypmy do niego suchego siana lub liści. Równie niekorzystne jest też przesuszenie jego wierzchniej warstwy. Aby tego uniknąć możemy położyć na jego wierzchu zwilżoną gazetę.
3. Nowych odpadków nie powinno się wrzucać na wierzch – w ten sposób jedynie przyciągniemy muszki owocówki. Zamiast tego przysypmy je odrobiną kompostu.
4. Efektywna fermentacja jest warunkowana przez stały dopływ powietrza. Co pewien czas należy więc przemieszać kompost, aby go napowietrzyć.
5. Jeśli umieściliśmy kompostownik na balkonie, powinniśmy zadbać o zabezpieczenie go przed niską temperaturą zimą. W tym celu należy go ocieplić styropianem. Temperatura wewnątrz niego nie powinna nigdy spadać poniżej 10°C, gdyż wtedy ustają procesy fermentacyjne.