Rośliny o jadalnych liściach
Rośliny to nie tylko ozdoba naszego ogrodu – mogą się one przydać również w kuchni. Wszystkim znane są zioła, które idealnie nadają się jako dodatek do potraw, jednak także te mniej znane rośliny – jadalne – mogą być świetnym składnikiem dania.
Czosnek niedźwiedzi
Roślina ta nie należy do dużych, może osiągać od 15 do maksymalnie 50 cm wysokości. Łodyga jest wzniesiona, a liście długoogonkowe o lancetowatym kształcie. Od maja do czerwca urokliwe kwitnie na biało, a po roztarciu wydziela charakterystyczny zapach. Owocem czosnku jest torebka z nasionami. W Polsce jest pod ochroną. Lubi rosnąć w raczej cienistych miejscach z gliniasto-piaszczystą glebą.
Liście tej rośliny są źródłem witaminy C, pobudzają również apetyt. Są stosowane jako dodatek do sałat, sosów, past czy zup. Najlepiej zebrać je wiosną (marzec-maj) i zjeść w postaci świeżej. Po obróbce termicznej lub podczas suszenia liście tracą swój aromat.
Lipa drobnolistna
Lipa to duże drzewo liściaste, które może dorastać do 25-30 m wysokości. Korona jest przeważnie kulista, a kora w kolorze szarym. Drzewo ma zielone, błyszczące liście w kształcie sercowatym. Pachnące kwiaty pojawiają się w czerwcu i są w barwie żółtawobiałej. Owocami lipy są kuliste i twarde orzeszki. Każdy z nas na pewno spotkał ten gatunek np. w parku.
Liście lipy są jadalne, a co najistotniejsze – bardzo smaczne. Wystarczy zebrać młode liście, spłukać pod bieżącą wodą, a następnie poszarpać na mniejsze fragmenty –w takiej postaci są już gotowe do spożycia. Wykorzystujemy je głównie do różnego rodzaju sałat. W ziołolecznictwie korzysta się również z kwiatów lipy, z których robi się napary wykorzystywane np. w walce z przeziębieniem.
Stokrotka pospolita
Możemy ją zauważyć praktycznie na terenie całego naszego kraju. Nie jest duża, osiąga 5 do 20 cm wysokości. Łodyga stokrotki jest wzniesiona, natomiast liście są zebrane w różyczkę w kształcie łopatkowatym lub odwrotnie jajowatym. Ozdobą rośliny są kwiaty, najczęściej spotykane w kolorze białym z żółtym środkiem. Kwitnie długo, nawet od wiosny do jesieni. Owocem stokrotki jest bardzo mała niełupka. Liście tej rośliny są jadalne, a także zdrowe. Zawierają sporą ilość witaminy C. Do jedzenia poleca się głównie młode liście, które możemy zebrać wczesną wiosną – są wtedy znacznie smaczniejsze. Liście wykorzystujemy do przygotowania sałatek, zup czy sosów.
Pokrzywa zwyczajna
Niezwykle często spotykaną rośliną jest pokrzywa zwyczajna. Zapewne niejeden z nas poznał jej właściwości parzące. Mimo to jej szeroko lub wąsko jajowate liście z ząbkowatym brzegiem są jadalne. Cała roślina osiąga wysokość 50-100 cm, choć w korzystnych warunkach może być i większa. Kwitnie niepozornie od czerwca do października. Owocem jest orzeszek.
Liście możemy zjeść, ale tylko jeżeli wcześniej sparzymy je wrzątkiem lub krótko podsmażymy na patelni. Mogą być świetnym dodatkiem do zup, jajecznicy oraz past. Pokrzywę wykorzystuje się również w formie naparu czy herbatki ziołowej.
Cykoria podróżnik
Bylina ta dorasta od 30 do nawet 120 cm. Jej łodyga jest cienka, choć rozgałęziona, i szorstko owłosiona. Liście są lancetowate, całobrzegie. Cykoria kwitnie na biało, różowo lub niebieskawo od czerwca nawet do września. Co ciekawe koszyczki kwiatostanowe regularnie otwierają się w ciągu dnia, a zamykają w nocy. Owocem są niełupki rozsiewane przez wiatr.
Młode liście z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni, np. do sałatek. Na dodatek są źródłem witaminy C i B oraz mikroelementów. U cykorii cenny jest także korzeń używany po odpowiedniej obróbce jako składnik kawy zbożowej.