Rośliny na zielony nawóz
Zielony nawóz to tradycyjny sposób na dostarczenie glebie składników mineralnych, które ją wzbogacą i sprawią, że nasze uprawy będą lepiej odżywione. Metoda ta zaczyna znowu być popularna ze względu na to, że jest ekologiczna i niesie za sobą wiele wymiernych korzyści, zarówno dla nas, jak i dla środowiska.
Kilka słów wstępu
Zielony nawóz to nazwa ogólna określająca rośliny, które hoduje się w celu dostarczenia glebie odpowiednich związków chemicznych, które ją wzbogacą. Zazwyczaj zaczynamy ich uprawę po zbiorze głównym, z końcem sierpnia, tak aby zdążyły się dobrze rozwinąć i ukorzenić przed nadejściem chłodów. W zależności od tego, czy rośliny przeznaczone na zielony nawóz są jare, czy zimotrwałe przekopujemy je lub kosimy i mieszamy z podłożem późną jesienią, lub wczesną wiosną – i w ten sposób właśnie dostarczamy glebie zielonego nawozu.
Jakie rośliny możemy uprawiać z przeznaczeniem na zielony nawóz?
Przede wszystkim są to gatunki charakteryzujące się: rozbudowanym systemem korzeniowym, który sprawia, że roślina jest zdolna do wydobycia składników mineralnych, wypłukanych do głębokich warstw podłoża; odpornością na szkodniki i choroby, szybkim wzrostem i późnym zakwitaniem. Cennymi roślinami stosowanymi na zielony nawóz są także te, które posiadają zdolność do wiązania azotu atmosferycznego i magazynowania go w swoich tkankach. Po ich obumarciu i rozkładzie azot przedostaje się do podłoża. Takie zdolności wykazują gatunki z rodziny motylkowych (koniczyny, wyka, łubin, groch, fasola i soja).
Jednymi z najlepszych gatunków roślin nadających się do uprawy zielonego nawozu są: łubin żółty, wyka i peluszka. Wszystkie trzy rosną bardzo szybko, posiadają silny system korzeniowy i zasilają glebę w azot. Kolejne rośliny, które dzięki swoim wyjątkowo głęboko sięgającym korzeniom pomogą nam wydobyć ważne składniki pokarmowe z gleby i przenieść je bliżej powierzchni to: żyto, owies i gorczyca biała. Nawozy zielone, które szczególnie chronią stan ziemi przed rozwijaniem się w niej larw, nicieni i patogenów, czyli posiadają działanie fitosanitarne, wyhodujemy przy pomocy: gorczycy białej, gryki, rzepiku, nostrzyka i rzodkwi oleistej. Roślina nadzwyczajnie hamująca rozwój chwastów i wytwarzająca dużo zielonej masy to facelia, która również posiada właściwości szybkiego rozrostu i silnego systemu korzeniowego.