Przejdź do głównej treści

Przecinarka do glazury − którą wybrać?

Planujesz odświeżenie kuchni lub łazienki w swoim mieszkaniu? Kluczem do sukcesu podczas każdego remontu będą ułożone z niezwykłą dbałością o kafelki. Aby efekt mógł Cię zadowolić, potrzebna będzie przecinarka do glazury. Wybierając odpowiedni sprzęt, zapewnisz sobie największą efektywność podczas prac remontowych. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym dowiesz się, jaka piła do płytek będzie najlepsza.

Cięcie glazury

Spis treści:

Przecinarka ręczna

Przecinarka ręczna, zwana gilotyną, to najpopularniejsze urządzenie do cięcia glazury. Wyposażona jest w specjalne koło tnące, którym wykonuje się płytkie, proste nacięcia, by następnie przełamać płytkę wzdłuż wyznaczonej w ten sposób linii − poprzez odpowiednie dociśnięcie.

Warto wiedzieć!

- Od wymiarów konkretnej ręcznej przecinarki zależy to, jak duże płytki możemy nią przycinać. Zazwyczaj tego typu narzędzia do cięcia glazury najlepiej sprawdzają się w przypadku płytek małych i średnich.

- Minimalna szerokość kawałków, na jakie możemy ciąć płytki przecinarką ręczną, to ok. 5 cm. Mniejsze fragmenty mogą ulec zniszczeniu podczas przełamywania.

- Wybór ręcznej przecinarki opłaca się, jeśli chcemy zachować maksymalny porządek. Cięcie nią nie wiąże się bowiem ani z koniecznością użycia wody, ani z generowaniem dużych ilości pyłu.

- Przycinanie glazury jest wygodniejsze, jeśli przecinarka posiada gumową powierzchnię uniemożliwiającą niekontrolowane przesuwanie się płytki.

Przecinarka elektryczna

Elektryczną przecinarką można ciąć nawet bardzo duże płytki. Precyzyjna obróbka możliwa jest dzięki wytrzymałej diamentowej tarczy tnącej. Ze względu na usytuowanie tego elementu względem ciętej płytki wyróżnia się 2 typy przecinarek elektrycznych − z ruchomą oraz ze stałą tarczą. W pierwszym przypadku możliwe jest swobodne operowanie ostrzem w celu przycięcia specjalnie unieruchomionego fragmentu glazury. W drugim natomiast to tarcza jest elementem stabilnym, a płytkę przesuwa się w zależności od potrzeb. 

Przydatne informacje

- Tarcze w elektrycznych przecinarkach szybko się nagrzewają, dlatego cięcie płytek odbywa się „na mokro” − ostrze chłodzone jest przez wodę zebraną w przeznaczonym do tego zbiorniku.

- Zastosowanie wody to również sposób na ograniczenie pyłu powstającego podczas cięcia.

- Większość przecinarek elektrycznych umożliwia cięcie także pod kątem 45°, czyli takim, jaki jest niezbędny do stworzenia równych krawędzi na styku płytek układanych na wypukłym narożniku ściany.

- Elementami decydującymi o funkcjonalności przecinarki elektrycznej, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia, są m.in.: stabilna konstrukcja, rodzaj blatu (np. ze stali nierdzewnej), możliwość łatwego, choćby częściowego demontażu, dodatkowe opcje cięcia (np. ograniczniki, regulacja głębokości nacięć), zabezpieczenia (przede wszystkim termiczny wyłącznik bezpieczeństwa).

Płytki

Najważniejsze parametry elektrycznej przecinarki:

- moc silnika − to m.in. od niej zależy, jak twardy materiał można ciąć na danym urządzeniu;

- prędkość obrotowa − wyrażana w obrotach na minutę;

- maksymalne długość i głębokość cięcia;

- średnica tarczy.

Co oprócz przecinarki?

Zazwyczaj samo przycięcie płytek nie wystarcza. Do ich dokładnej obróbki potrzeba także  innych narzędzi, które mogą skorygować efekty cięcia, a niekiedy nawet zastąpić przecinarkę.

Nóż szklarski − wykonuje się nim wstępne nacięcie, które umożliwia przełamanie niezbyt grubej płytki na linii zarysowania.

Szczypce do glazury − służą do przełamywania płytki i korygowania nierówności na linii jej przecięcia lub złamania.

Pilnik do glazury − wyrównuje brzeg przyciętej płytki.

Szlifierka kątowa − precyzyjnie wygładza krawędzie płytki i wyrównuje pozostałości po niedokładnym przecięciu. Może być również stosowana przez doświadczonych majsterkowiczów jako narzędzie do bezpośredniego przycinania glazury (niestety cięcie szlifierką generuje dużo pyłu).

Data publikacji: 17.06.2014

Data aktualizacji: 17.07.2024