Pomysły na grill betonowy
Grill stacjonarny stanowić będzie kulinarne i rekreacyjne centrum w naszym ogrodzie. Jak wybrać jego rodzaj w zależności od aranżacji terenu zielonego i gdzie go umiejscowić, aby był dekoracyjnie wyróżniającym się elementem naszej posesji?
Grill betonowy – po pierwsze trwałość
Ponieważ grillowanie należy do najczęściej praktykowanych sposobów spędzania wolnego czasu z najbliższymi, oferta tego typu sprzętu kulinarnego jest bardzo rozbudowana i dostosowana do różnych potrzeb i oczekiwań. Jej granice wyznaczają grille jednorazowe służące do wygodnego przewożenia w czasie wycieczek za miasto (na przykład na rowerze) i duże, stacjonarne grille betonowe o charakterystycznym, zwężającym się ku górze kształcie bryły.
Pomiędzy nimi znajdujemy najróżniejsze konstrukcje zasilane węglem, drewnem, brykietem, gazem płynnym w butlach, a także energią elektryczną. Wszystkie z nich mają zalety wynikające z wagi, uniwersalności czy sposobu zasilania w paliwo, jednak nie mogą konkurować z grillami stacjonarnymi pod względem trwałości. Dlaczego?
Tego typu konstrukcje z racji swoich gabarytów umiejscawiane są raz i na dekady wyznaczają miejsce w ogrodzie przeznaczone do kulinarnych uniesień. Wokół nich lub w ich najbliższym pobliżu może powstać centrum dowodzenia – to tu postawimy stoły, krzesła, ławy. Ponieważ takie konstrukcje betonowe stanowią wyróżniające się elementy małej architektury, warto je dobrać w taki sposób, aby podkreślały aranżację ogrodu, stając się ich dekoracyjnymi wyróżnikami. Solidność wykonania grilli betonowych zawarta jest w ich nazwie – użyty do ich zbudowania materiał cechuje się dużą odpornością na skrajne warunki pogodowe – niestraszny mu deszcz, śnieg, mróz ani wysokie temperatury rozgrzanego paleniska.
Ruszt żeliwny Blooma 20 × 44 cm |
Kiedy wybrać dla siebie grill stacjonarny?
Tego typu konstrukcja szczególnie korzystnie prezentuje się na rozległych działkach i przestrzennych posesjach. Po pierwsze dlatego, że na mniejszej powierzchni zbytnio dominowałby nad pozostałymi elementami ogrodu i jego częściami, po drugie — to zwykle na terenie dużej posesji organizowane są większe przyjęcia, a chociaż grill betonowy z powodzeniem obsłuży również jedną — dwie osoby, to go wykorzystamy w pełni, jeśli posłuży nam do wyżywienia dużej rodziny i wszystkich znajomych. Jego rozmiary umożliwiają zastosowanie więcej niż jednego tylko rusztu, dzięki czemu w krótkim czasie obsłużymy wszystkich chętnych do spróbowania pysznego jedzenia. Konstrukcja wielu minibudowli tego typu umożliwia również wykonanie takich specjałów kulinarnych, które są niemożliwe do uzyskania na przykład na przenośnych grillach węglowych – mowa tutaj o możliwości wędzenia.
O czym pamiętać przed wyborem grilla-wędzarni?
Charakterystyczna budowla łącząca w sobie funkcję grilla – miejsca spotkań z rodziną i przyjaciółmi – i wędzarni, gdzie powstawać będą długotrwale i pieczołowicie sporządzane wędliny, generuje dużą ilość dymu i z tego względu warto dobrze wybrać miejsce jego usytuowania. Nie może ono znajdować się w pobliżu wejścia do salonu lub wprost na tarasie, rozprzestrzenianiu się dymu nie przysłużą się też rosnące w najbliższym pobliżu drzewa, warto też uniknąć ulokowania tej budowli w sąsiedztwie przylegającej do naszej posesji – dym może być uciążliwy dla mieszkańców zza ogrodzenia.
Porada eksperta: Wyjątkiem od powyższych zasad jest grill betonowy stacjonarny umiejscowiony ściśle przy elewacji budynku mieszkalnego, jednak aby zagwarantować sobie komfort korzystania z jego dobrodziejstw, warto umieścić rurę odprowadzającą dym z paleniska czy wędzarni bezpośrednio do przewodu kominowego budynku. To rozwiązanie pozwoli na zupełne rozproszenie dymu ponad głowami naszymi i naszych gości, a także sąsiadów. |
Grill betonowy Rondo 58 x 40 cm |
Grill betonowy Minorca 68 x 40 cm |
Pamiętajmy, że konstrukcja tego rodzaju sporo waży. Z tego względu warto wybrać taki model, który składa się z montowanych w miejscu przeznaczenia komponentów lub zamówić grilla betonowego, który dotrze na naszą posesję dzięki usłudze transportu pod wskazany adres, oferowanej przez market budowlany. Ponieważ na co dzień przewożone są w nich materiały wielkogabarytowe służące do budowy domu, elementy ogrodzeń czy izolacji ścian zewnętrznych, poszczególne pojazdy wyposażone są w windę, a niektóre z nich z tyłu mają umieszczony dźwig. Skorzystanie z takiej opcji jest tym bardziej warte zachodu, że niektóre z modeli betonowych grilli ważą ponad 500 kg. A jeśli dodatkowo zamówimy cegły do wykonania z obu stron urządzenia blatów umożliwiających przygotowywanie potraw pod gołym niebem, ciężar całości może zbliżyć się do tony – ręczny i samodzielny jego załadunek do swojego lub wynajętego pojazdu nie będzie co prawda niemożliwy, ale trudny i czasochłonny.
Grill betonowy a aranżacja ogrodu
Grill betonowy będzie najbardziej naturalnym dopełnieniem ogrodu w stylu wiejskim i rustykalnym. Do aranżacji nowoczesnych i minimalistycznych działek wizualnie lepiej pasują urządzenia elektryczne lub gazowe – mają kształty nawiązujące do designerskich mebli i brył budynków, a użyte do ich wykonania materiały na czele z połyskliwym metalem korespondować będą z meblami i materiałami wykończenia elewacji. Ale przecież nie tylko posiadacze ogrodów stylizowanych na wiejskie mogą cieszyć się obecnością stacjonarnego urządzenia – dobierając jego wygląd do aranżacji, zwróćmy uwagę, aby:
Grill ogrodowy Pantelleria |
- kolorystyka nawiązywała do elewacji budynku mieszkalnego lub była z nią identyczna – dzięki temu obły kształt grilla nie będzie dodatkowo rzucał się w oczy. W idealnej sytuacji są ci, którzy zdecydują się na budowę grilla i pomalowanie jego powierzchni wybranymi przez siebie kolorami – można wtedy dobrać taki odcień preparatu malarskiego, który został użyty wcześniej do wykończenia ścian zewnętrznych,
- możemy też samodzielnie podjąć się modyfikacji barwy stojącego grilla. Ważne, aby odpowiednio dobrać nie tylko kolor, ale również typ farby – przystosowanej do nakładania na powierzchnie porowate i betonowe,
- do bardziej nowoczesnych aranżacji ogrodu warto dobrać taki model, którego jednym z materiałów wykonania jest stal nierdzewna lub taki, którego dominującym kolorem powierzchni jest biel,
- każdy styl aranżacyjny podkreślimy poprzez wybór akcesoriów do grilla nawiązujących kształtami do zastosowanego stylu – będą to między innymi szczypce do odwracania grillowanych potraw, dmuchawa czy szczotka,
- wtopimy wygląd grilla do stylu posesji również przez obudowanie go z obu stron blatami z dodatkowymi półkami – do ich wykonania użyjmy materiałów korespondujących z użytą aranżacją. Pamiętajmy, że tego typu modyfikację kształtu powinniśmy przeprowadzić zwłaszcza w sytuacji, kiedy planujemy często organizowane barbecue w dużym gronie osób – aby je sprawnie obsłużyć, talerze, sztućce i szklanki na napoje należy wynieść z domu wcześniej od pojawienia się gości, by w ich towarzystwie zająć się przede wszystkim przygotowaniem potraw,
- jeśli wygląd grilla betonowego nie współgra z bryłą budynku i jest od niego oddalony, warto tuż obok niego postawić altankę, której gabaryty zdominują kształt stacjonarnego centrum kulinarnego.
Grill betonowy Oslo 70 x 38 cm |
Budowa i wykończenie grilla betonowego
Budowla ogrodowa tego typu ma na tyle duże wymiary i sporą wagę, że jedynie mniejsze modele przewożone są w jednej części – większe składają się z komponentów, które samodzielnie ze sobą mocujemy. Warto już przed posadowieniem grilla wykonać lub nabyć płytę fundamentową – takie rozwiązanie będzie gwarantowało długoletnią stabilność budowli. Ponieważ wnętrze grilla często będzie się rozgrzewało do wysokich temperatur, do wypełnienia spoin i miejsc styku należy wybrać takie materiały, które po pierwsze są odporne termicznie i po drugie – przystosowane do warunków zewnętrznych, czym różnią się od stosowanych w budowie kominka wewnątrz pomieszczeń. Uważnie wybierzmy również zaprawę, którą pokryjemy powierzchnię grilla, a następnie preparat gruntujący i w końcu farbę. Inaczej będziemy postępować w przypadku betonu uprzednio barwionego – tutaj postępować będziemy zgodnie z zaleceniami poszczególnych producentów ogrodowego centrum kulinarnego.
Data publikacji: 12.08.2016