Czym i jak czyścić grill?
Grillowanie to idealny sposób na spędzenie wolnego czasu w gronie rodziny czy znajomych oraz prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Na wyjątkową przyjemność, a zarazem łatwość korzystania z grilla wpływ ma stan naszego urządzenia. Jego wyczyszczenie to czasami nie lada kłopot, szczególnie wtedy, gdy nie robimy tego regularnie i nie wiemy, jak się za to zabrać. Oto sprawdzone sposoby na wyczyszczenie grilla.
Dlaczego należy regularnie czyścić grill?
Po pierwsze dlatego, by nie walczyć z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. Jeśli czyścimy nasze urządzenia jedynie od czasu do czasu, to wszelkie zbierające się na nim nieczystości nawarstwiają się i znacząco komplikują nam życie. Pozbycie się ich wymaga żmudnej pracy, a kiedy czyścimy nasz grill ogrodowy po każdym użyciu, zdecydowanie łatwiej usunąć nam tłuszcz, popiół czy resztki jedzenia. Po drugie liczą się względy zdrowotne. Stary i przypalony tłuszcz, który ma styczność z przygotowywanym pożywieniem może wywoływać u wielu osób niestrawność i bóle brzucha, nie wspominając o zmianach tarczycowych. Po trzecie należy wziąć pod uwagę walory estetyczne i smakowe. Jedzenie przyrządzone na brudnym urządzaniu ani nie wygląda zbyt zachęcająco, ani nie smakuje tak, jak byśmy sobie tego życzyli. O regularne czyszczenie warto więc dbać niezależnie od tego, czy posiadamy grill gazowy, grill murowany czy grill elektryczny.
Szczotka do czyszczenia rusztu Master Grill&Party |
Generalnie sprzątanie grilla – niezbędne prace:
- usunięcie resztek jedzenia,
- usunięcie starego tłuszczu,
- usunięcie popiołu,
- wyczyszczenie grilla od wewnętrznej i zewnętrznej strony,
- dokładne wytarcie urządzenia w celu zapobiegnięciu rdzewienia.
Szczotka do grilla Blooma stal nierdzewna |
Szczotki do czyszczenia grilla
Receptą na skuteczne pozbycie się zabrudzeń są specjalne szczotki do czyszczenia grilla, które posiadają twarde włosie ze stali nierdzewnej. Dzięki temu idealnie nadają się do czyszczenia rusztu, zarówno stalowego, jak i żeliwnego, czyli najbardziej newralgicznego punktu każdego grilla. Tego rodzaju narzędzia pozwalają łatwo usunąć z prętów rusztu zabrudzenia, resztki jedzenia i pozostałości przypalonego tłuszczu. Dzięki odpowiedniemu wyprofilowaniu ich części roboczych umożliwiają także dokładne docieranie do trudno dostępnych miejsc. Świetnie sprawdzają się również do czyszczenia specjalistycznych wieszaków do udek, skrzydełek i żeberek, uchwytów do kukurydzy czy szpikulców do szaszłyków. Na rynku dostępne są szczotki do czyszczenia grilla o różnych konstrukcjach i kształtach części roboczej – w przypadku większych zabrudzeń doskonale spisują się te okrągłe oraz prostokątne.
Przy bardziej precyzyjnym czyszczeniu niezwykle pomocne są niewielkie szczotki z wygodnie wyprofilowanym uchwytem. Przydatne są też specjalne zestawy złożone ze szczotki oraz skrobaka i gąbki, które również są nieocenione podczas czyszczenia grilla. Dzięki nim szybko doprowadzimy ruszt do porządku, uzyskując jego estetyczny wygląd, a także – co bardzo ważne – odpowiedni smak przygotowywanych na nim potraw.
Porada eksperta: Stosując specjalne szczotki do czyszczenia grilla, powinniśmy pamiętać o jednej podstawowej rzeczy, która wpływa na skuteczność naszych działań. Ruszt należy czyścić zawsze bezpośrednio po skończeniu grillowania, kiedy element ten jest jeszcze odpowiednio rozgrzany. W innym przypadku zadanie to będzie znacznie utrudnione. |
Środek HG Czysty grill, rożen i piekarnik |
Specjalistyczne środki chemiczne
Ich stosowanie jest niezwykle proste i skuteczne. Wystarczy nimi spryskać zabrudzone miejsca i pozostawić na czas wskazany przez producenta danego produktu – jest to niezbędne, aby piana zdołała wniknąć w powierzchnię i skutecznie rozpuścić brud. Tego typu środki do czyszczenia grilla efektywnie usuwają brud, zaschnięte resztki jedzenia, tłuszcz czy spaleniznę, a dodatkowo pozostawiają po sobie miły zapach, dzięki czemu kolejne korzystanie z grilla jest jeszcze bardziej przyjemne.
Pojemniki wyposażone w wygodny spryskiwacz pozwalają ponadto na łatwe dotarcie do wszelkich trudno dostępnych miejsc. Co więcej, to produkty wyjątkowo uniwersalne. Poza sezonem grillowym, kiedy nie potrzebujemy ich do czyszczenia rusztu, przydadzą się do usuwania zabrudzeń z piekarnika, patelni, naczyń emaliowanych, ceramicznych czy tych wykonanych ze stali szlachetnej.
Porada eksperta: Podczas użytkowania specjalistycznych środków chemicznych do czyszczenia grilla należy zwracać uwagę na zalecenia dostępne na etykiecie produktu. Ważne jest zachowanie odpowiedniej ostrożności. Preparaty o intensywnym działaniu mogą sprawić, że dopuścimy przypadkowo do zaplamienia podłogi lub innych przedmiotów. |
Preparat Ludwik do czyszczenia grilla 0,5 l |
Domowe sposoby na czyszczenie grilla
Jeśli nie mamy pod ręką specjalistycznych środków do czyszczenia grilla bądź też nie jesteśmy przekonani do ich użycia, możemy sięgnąć po kilka sprawdzonych domowych sposobów. Jednym z nich jest zastosowanie pasty, którą uzyskamy z połączenia wody utlenionej i sody oczyszczonej. To jednak niejedyna konfiguracja – sodę oczyszczoną można zmieszać również ze zwykłą ciepłą wodą i dodać do takiej mieszanki odrobinę soli. Dobre rezultaty daje również mieszanina wody, mydła i octu. Kiedy zabrudzenia nie są uciążliwe, równie dobrze możemy sobie poradzić przy odrobinie zwykłego płynu do naczyń, który nałożymy na grubą i sztywną gąbkę. Z pewnością zdołamy w ten sposób wyczyścić ruszt do grilla. Gorzej może być z wnętrzem urządzenia grillowego, ale tutaj z pomocą może nam przyjść wąż ogrodowy – wsparty twardą szczotką i mleczkiem czyszczącym może zdziałać cuda.
Kiedy za nic nie możemy pozbyć się zabrudzeń z rusztu, możemy wykorzystać jeszcze jeden patent. Należy położyć ruszt na folii aluminiowej i obsypać solą, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy go dopiero w momencie, gdy sól wyraźnie zbrązowieje – wówczas wystarczy przetrzeć ruszt szmatką.
Szczotka Blooma do czyszczenia grilla |
Po wszelkich zabiegach czyszczących należy pamiętać o dokładnym wytarciu i wysuszeniu wszystkich elementów grilla, aby zapobiec powstawaniu na ich powierzchni nieestetycznej i działającej destrukcyjnie rdzy.
Zapobieganie uciążliwym zabrudzeniom
Wielu zabrudzeń powstających w trakcie grillowania można łatwo uniknąć. Jednym z najprostszych sposobów jest stosowanie aluminiowych tacek, które warto układać bezpośrednio na ruszcie, a dopiero na nich umieszczać przyrządzane potrawy. Doskonałą alternatywą dla tacek jest olej. Możemy nim posmarować pręty rusztu przed każdorazowym rozpaleniem grilla, dzięki czemu pożywienie nie będzie do nich przywierać. Oba powyższe sposoby możemy jednak ze sobą połączyć, smarując olejem zarówno ruszt, jak i samą tackę aluminiową. Jeśli nie mamy w zanadrzu tego rodzaju tacek, możemy je z kolei łatwo zastąpić podziurkowaną folią do pieczenia.
Porada eksperta: W czyszczeniu grilla liczy się czas. Należy pamiętać jednak o tym, że o ile za sprzątanie rusztu powinniśmy zabierać się, póki jest on gorący, o tyle z czyszczeniem obudowy naszego urządzenia grillowego należy wstrzymać się do jej całkowitego wychłodzenia. Podobnie sprawa ma się w przypadku węgla – po zakończeniu grilla czekamy aż wszystkie kawałki żaru się dokładnie wypalą. Pamiętajmy, że zużyty popiół nie musi zostać wyrzucony – może nam posłużyć, chociażby w ogrodzie. |
Data publikacji: 11.08.2016