Najważniejsze wiosenne opryski drzewek owocowych
Opryski drzew owocowych pozwalają na ich zdrowy i szybki wzrost. Bez oprysków plony mogą być znacznie słabsze, bo drzewom zagrażają poważne choroby, które mogą zaburzać albo całkowicie hamować ich owocowanie, a także prowadzić do obumarcia roślin. Jakie opryski warto wykonać wiosną?
Kiedy opryskiwać?
Opryskiwanie drzew należy wykonać wczesną wiosną, przed pojawieniem się pierwszych liści. Opryski wykonane później mogą okazać się bezskuteczne, bo nie zapobiegną już chorobom. Ponadto mogą doprowadzić do zatrucia i uśmiercenia pszczół oraz innych owadów niezbędnych do zapylania kwiatów. Pośrednio wywoła to również zmniejszenie owocowania drzew.
Opryski można zaczynać już w końcu lutego, gdy przewidywana temperatura powietrza będzie przekraczała 7 stopni Celsjusza. W tym zakresie ogrodnikom i sadownikom z pomocą przychodzi Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, która w swoim na bieżąco aktualizowanym „Internetowym systemie sygnalizacji agrofagów” pokazuje, gdzie i jakie opryski mogą i powinny być wykonane (według powiatów). Na opryski wybieramy bezdeszczowy i bezwietrzny dzień.
Najważniejsze opryski
Najważniejszym wiosennym opryskiem jest zastosowanie środka grzybobójczego. Drzewa należy spryskać preparatem grzybobójczym bardzo obficie, poczynając od nasady pnia, kierując się ku najwyższym pędom.
Do szczególnie groźnych chorób wywołanych grzybem zaliczyć możemy m. in. kędzierzawość liści brzoskwini czy brunatną zgniliznę drzew. Ta ostatnia choroba może atakować różnorodne drzewa owocowe, takie jak śliwy, wiśnie, brzoskwinie, morele czy jabłonie. Inne groźne choroby drzew owocowych to rak bakteryjny, torbiel śliwy czy monilioza leszczyny.
Przeciwko chorobom grzybiczym stosowane są odpowiednie preparaty chemiczne do spryskiwania, ale dostępne są także środki w pełni ekologiczne. Do takich należą preparaty oparte na naturalnych składnikach, zawierające np. bardzo skuteczne zarodniki grzyba Pythium oligandrum. Grzyb ten jest bezpieczny dla roślin, niepatogenny, ale za to pasożytuje na chorobotwórczych grzybach roślin. Opryski mogą więc pomagać zwalczać choroby drzew przy wykorzystaniu sił natury.
Spotkamy także na rynku biopreparaty z wyciągiem z biohumusu i żywymi mikroorganizmami. Sprzedawane bywają w formie koncentratu do rozpuszczenia w wodzie i spryskiwania, służącego zarówno do zwalczania chorób, jak i pobudzaniu rozwoju roślin.
Jeśli zauważymy choroby drzew owocowych w czasie sezonu letniego, niestety opryski nie będą wówczas możliwe do przeprowadzenia, dlatego istotne jest ich wykonanie zawczasu, najlepiej wiosną.
Opryski przeciw owadom
Drzewa owocowe powinny być chronione opryskami także przed szkodnikami typu mszyce, ochojniki, miseczniki, wciornastki, mączliki szklarniowe, skoczki i inne.
Przeciw owadom także można zastosować środki ekologiczne. Polecany jest tu np. oprysk ekstraktem z pokrzywy dla zwalczania mszyc i innych szkodników (1 kg pokrzyw zalewamy 10 l wody i pozostawiamy na 1 dobę). W celu wytępienia mączniaka z drzew owocowych stosowany jest oprysk wyciągiem z krwawnika. W naturalnych preparatach przeciw owadom stosowany jest także np. wyciąg z kwiatu chryzantemy, olej parafinowy czy olej rzepakowy.
Opryski przeciw szkodnikom najlepiej wykonywać, zaczynając już od wczesnej wiosny, szczególnie jeśli używa się gotowych preparatów z licznymi składnikami chemicznymi w składzie.
Przy szkodnikach tępionych metodami naturalnymi możemy zastosować opryski nawet w lecie, w bezpiecznej wieczornej porze, jeśli wystąpi taka konieczność.