Stosowanie nawozu zielonego – czy warto?
Zastosowanie zielonego nawozu stanowi ekologiczny sposób na wzbogacenie gleby w substancje mineralne i próchnicę – bez korzystania ze środków chemicznych. W ten sposób możemy użyźnić ziemię w każdym ogrodzie, niezależnie od jego wielkości. Sprawdźmy, jakie są zalety używania nawozu zielonego i jak go siać, aby był skuteczny!
Czym jest zielony nawóz?
Nawóz zielony to nic innego jak szybko kiełkujące rośliny siane pomiędzy standardowymi uprawami lub tuż po nich. Ich resztki rozkładają się w glebie w ciągu dwóch sezonów, stopniowo przekształcając odpadki organiczne w próchnicę. Na korzyść tej metody przemawia przede wszystkim to, że jest tania i łatwo dostępna. Jakie rośliny nadają się do stosowania w roli zielonego nawozu? Przeczytamy o nich w tym artykule.
Porada eksperta Jeśli ziemia w naszym ogrodzie jest w dość dobrym stanie, wystarczy stosować nawóz zielony raz na dwa lub trzy lata. Pomiędzy nim możemy zasadzić na grządkach rośliny o krótkim okresie wegetacji, które pomogą w zregenerowaniu ziemi po uprawie plonu głównego. |
Zalety stosowania nawozu zielonego
Oprócz samego wzbogacenia gleby w substancje odżywcze, używanie zielonych nawozów niesie ze sobą również inne korzyści:
- gęsty system korzeniowy roślin poplonowych głęboko spulchnia glebę;
- brak ryzyka przenawożenia jak w przypadku środków chemicznych;
- nawozy zielone hamują rozwój chwastów oraz szkodników, takich jak nicienie czy drutowce;
- chronią ziemię przed erozją na skutek działania słońca, wiatru oraz deszczu;
- ograniczają wypłukiwanie składników odżywczych w głąb gleby;
- poprawiają stan fitosanitarny gleby, a tym samym zapobiegają występowaniu chorób przy późniejszej uprawie roślin;
- dostarczają składników odżywczych w formie łatwej do przyswojenia przez rośliny;
- tworzą próchnicze związki, które poprawiają zdolność gleby do magazynowania wody.
Nawozy zielone – co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Rośliny na zielony nawóz możemy sadzić nie tylko na terenie uprawnym – doskonale sprawdzą się także w roli tzw. zasiewu dolnego w przypadku krzewów i drzewek owocowych. Wystarczy tylko zasiać je pod ich pniami. Najlepiej sprawdzą się tutaj rośliny z rośliny bobowatych, które nie tylko wzbogacą glebę w wartościowe składniki odżywcze, lecz jednocześnie dostarczą drzewom dodatkowego azotu.
Zielony nawóz warto wysiać tuż po zbiorze plonu głównego, jednak przed nadejściem pierwszych jesiennych chłodów. Najlepiej rozrzucić nasiona w połowie sierpnia lub na początku września pomiędzy resztki pozostawione po zbiorze głównego plonu. Wtedy ich korzenie i pędy będą mieć wystarczająco dużo czasu, by się rozwinąć przed przymrozkami. Gdy rośliny osiągną już swoją maksymalną wysokość, należy je przekopać w taki sposób, by ich większość została przykryta warstwą gleby – w przypadku gleb ciężkich powinno to być 10-15-milimetrowa powłoka, przy glebach lekkich natomiast nieco grubsza. Można również skosić rośliny poplonowe, rozdrobnić i wymieszać z ziemią. Zobaczmy też, jak efektywnie nawozić rośliny ogrodowe – przeczytamy o tym tutaj!