Kozy czyli piece kominkowe

Zimowy wieczór, puszysty koc, kubek ciepłej herbaty i skrzące się kominku drewno... Nie każdemu udaje się zrealizować takie marzenie ze względu na braku możliwości instalacji kominka. Istnieje jednak alternatywa! Piece kominkowe, potocznie nazywane kozami, wyglądają bardzo efektownie i są znacznie tańsze od tradycyjnych kominków. Ale skutecznie mogą ogrzać jedynie pokój, w którym są zamontowane - zwykle salon lub sypialnię. Zobacz, czym się wyróżniają.

Kozy czyli piece kominkowe

Rodzaje piecy kominkowych

W zależności, z jakiego materiału został wykonany korpus pieca, na rynku znajdziemy urządzenia:

- żeliwne – często mają stylizowana formę, ze zdobieniami. Niektóre modele wyposażone są też w fajerkę, na której można zagrzać na przykład wodę na herbatę. Palenisko kozy żeliwnej wykłada się niekiedy szamotem, co pozwala zakumulować wytworzone ciepło.

stalowe – mają raczej prostą stylistykę, są też lżejsze niż modele żeliwne. Aby pod wpływem wysokiej temperatury piec się nie uległ deformacji palenisko zabezpiecza się szamotem lub wermikulitem. Ten drugi materiał umożliwia też dopalenie się spalin, dzięki czemu szyba dłużej pozostaje czysta. 

Dobór mocy

Najczęściej przyjmuje się wskaźnik, że w dobrze ocieplonym domu do ogrzania 10 m2 pokoju o standardowej wysokości 2,5-2,7 m potrzeba 1 kW. Na rynku dostępne są kozy o mocy już od 2,5 kW do 15 kW.

Paliwo

W kozach najczęściej się pali drewnem o wilgotności około 20%, czyli sezonowanym minimum 1,5-2 lata. Najlepsze jest kaloryczne drewno liściaste - brzozy, akacji, buku, dębu, klonu, wiązu. Inne rozwiązanie to brykiet drzewny lub pellet (czyli niewielkie twarde pałeczki wytwarzane z odpadów drzewnych).

Przeczytaj także: Rodzaje drewna kominkowego

Kozy czyli piece kominkowe

Powietrze do spalania

Wiele oferowanych obecnie piecy kominkowych ma (z tyłu lub na dole korpusu) specjalny króciec, do którego podłącza się kanał doprowadzający powietrze do spalania z zewnątrz domu. Natomiast kozy bez króćca pobierają powietrze z pomieszczenia. Świeże powietrze z zewnątrz może dopływać na przykład przez nawiewnik ścienny zamontowany w pobliżu urządzenia.

Zobacz też: Jak wykonać podłogę wokół kominka?

Cenne wskazówki 

Kozę (podobnie jak każde urządzenie grzewcze) należy zgodnie z przepisami podłączyć do osobnego przewodu dymowego o odpowiedniej średnicy. Posadzkę pod piecem, w odległości około 60 cm od paleniska, trzeba wykonać z materiałów niepalnych – płytek ceramicznych lub kamiennych, blachy stalowej lub miedzianej, szkła hartowanego.