Przejdź do głównej treści

Jakie panele do kuchni? Podpowiadamy!

Podłoga w kuchni jest narażona na wiele czynników, które mogą znacząco i szybko uszkodzić jej strukturę. Jednym z nich jest woda, która jest nieodłącznym elementem przygotowywania potraw, a także wysoka temperatura towarzysząca obróbce termicznej. To dlatego na pokrycie podłogi kuchennej najczęściej wybieramy płytki. Jednakże spośród wszystkich materiałów warto także zwrócić uwagę na panele. Jakie panele do kuchni sprawdzą się najlepiej? Wyjaśniamy!

Panele podłogowe

Spis treści:

Panele do kuchni. Jakie są ich zalety?

Podłoga w kuchni może przybierać różną formę. Jednym z najczęstszych i jednocześnie, wydawać by się mogło, najpraktyczniejszych rozwiązań, jest połączenie płytek podłogowych oraz paneli. Płytki układamy tuż przy zlewie, w okolicy szafek – czyli dokładniej mówiąc w tej strefie, gdzie niebezpieczeństwo zniszczenia powierzchni podłogi jest największe. Panele bardziej w funkcji dekoracyjnej, układamy w pozostałej części pomieszczenia. Jednocześnie pamiętając, by jeden i drugi materiał oddzielić od siebie estetyczną listwą łączeniową.

Jakie są największe zalety paneli kuchennych? To rozwiązanie daje wiele korzyści – zarówno praktycznych, jak i estetycznych. Zacznijmy od tych pierwszych. Panele składają się z kilku warstw, dlatego są niezwykle trwałe i odporne na urazy mechaniczne, uderzenia czy rysy. Pod tym względem niekiedy nie ustępują nawet naturalnemu drewnu, jednak zdecydowanie koszt ich montażu jest niższy. 

Jak wiadomo, w kuchni nietrudno o plamy – na podłodze lądują resztki jedzenia, ściekający sos czy pryskający z patelni tłuszcz. Jednak czyszczenie paneli jest szybkim i łatwym zadaniem. Do pozbycia się plam wystarczy mop nasączony w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu lub tradycyjnego płynu do mycia naczyń. Powierzchnię możesz także bez obaw odkurzać, pamiętając jednak, aby nie zarysować paneli. A skoro mowa o wodzie, to czy płyny nie zniszczą podłogi panelowej? Otóż panele winylowe są odporne na wilgoć, dlatego przetrwają wylany napój, jednak lepiej nie układać ich w miejscach szczególnie narażonych na kontakt z wodą.

Jakie są inne zalety paneli w kuchni? Są przyjemne w dotyku, ciepłe, a do tego skutecznie tłumią dźwięki. Dużo przyjemniej się po nich chodzi, szczególnie że w kuchni spędzamy na co dzień mnóstwo czasu. Pod ich powierzchnią możesz także zamontować ogrzewanie podłogowe, co jest niezwykle praktyczną opcją. Co więcej, układanie paneli jest szybkie, łatwe i nie generuje bałaganu. Jeśli masz chwilę wolnego czasu, to zadanie możesz także wykonać samodzielnie, o czym więcej przeczytasz w artykule: Układanie paneli podłogowych krok po kroku.

Panele wyglądają także bardzo efektownie, dając oryginalne wykończenie. Są stylowym oraz ponadczasowym wyborem – motyw drewna dodaje wnętrzu przytulnej atmosfery, niepowtarzalnego klimatu, a na dodatek nigdy nie wyjdzie z mody. Podłoga panelowa nie musi być brązowa ani beżowa – ciekawą opcją będzie też biel czy intensywna czerń. Panele pasują do każdego stylu wnętrzarskiego – klasycznego, nowoczesnego, industrialnego, boho, skandynawskiego, retro, a nawet glamour. Bez problemu dobierzesz do nich również inne materiały, a zwłaszcza marmur, cegłę, beton aranżacyjny, metal, szkło, len czy jutę.

Jakie panele do kuchni wybrać?

Zastanawiasz się, jakie panele do kuchni i salonu wybrać, aby służyły jak najdłużej. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, którymi warto kierować się podczas zakupów. 

Przede wszystkim dobrej jakości panele do kuchni powinny charakteryzować się: wysoką klasą ścieralności, a także odpornością na wilgoć. 

Powinniśmy kierować się zatem następującymi czynnikami technicznymi:

– klasa ścieralności (minimum AC3),

– twardość drewna w panelach: uznawane za najtwardsze są orzech, dąb, merbau badi, padouka, tali,

– przeznaczenie paneli nadane przez producenta,

– antypoślizgowość paneli,

– odporność na wilgoć.

Powyższe dane znajdziemy na opakowaniu, możemy także dopytać o szczegóły sprzedawcę.

Także wzór paneli na pewno pozostaje ważnym czynnikiem doboru. Zdecyduj się na kolorystykę, która współgra z meblami, blatami oraz dodatkami. Ciekawą opcją będą kontrasty, np. czarne meble i białe panele. Co więcej, panele można ułożyć na wiele sposobów, np. tworząc wzór jodełki, więc możesz eksperymentować z ich wyglądem. 

Jakie panele do kuchni?

Jakie panele winylowe do kuchni wybrać? Panele do zadań specjalnych!

Niektórzy z producentów, zauważając potrzebę tworzenia paneli do kuchennych pomieszczeń, decydują się na całą linię produkcji paneli typowo do kuchni.

Są to panele wysokiej klasy, które można zastosować w pomieszczeniach intensywnie użytkowanych, są dużo bezpieczniejszą alternatywą niż tradycyjny produkt.

Panele te mają także klasę używalności na poziomie 23 i rdzeń wykonany z płyty HDF. Dzięki temu możemy mieć pewność, że panel nie odkształci się pod wpływem wilgoci. Powierzchnia paneli podłogowych w kuchni powinna być właściwie zabezpieczona. Dobrym sposobem jest nałożenie impregnatu, a krawędzie chronione warstwą specjalnego preparatu, który chroni podłogę przed wnikaniem w nią wilgoci, ale też urazami mechanicznymi czy rysami.

Jakie panele do kuchni? Te najwyższej jakości!

Już znasz odpowiedź na pytanie, jakie panele podłogowe do kuchni sprawdzą się najlepiej. Zalet ich ułożenia jest mnóstwo – wygoda, uniwersalność, łatwy i szybki montaż, przytulny klimat, ale przede wszystkim ponadczasowy styl, który doskonale współgra z każdą aranżacją.

Jeśli szukasz trwałych, solidnych paneli podłogowych, zajrzyj do Castoramy. W naszym sklepie znajdziesz panele od renomowanych producentów, jak i akcesoria niezbędne do ich ułożenia, pielęgnacji czy impregnacji. Odwiedź nas w jednym z wielu salonów stacjonarnych lub zajrzyj do sklepu online, gdzie czekają na Ciebie modne panele, listwy wykończeniowe oraz setki innych produktów!

Data publikacji: 28.01.2016

Data aktualizacji: 16.09.2024