Jaką odmianę borówki amerykańskiej wybrać?
Borówka amerykańska to ostatnio bardzo modny owoc, który coraz częściej sadzimy w naszych ogrodach. Ze względu na wiele odmian, poszczególne krzewy różnią się zarówno wzrostem, jak i terminem dojrzewania oraz wielkością owoców. Oto jakie z odmian proponujemy posadzić na działce.
Borówka amerykańska to inaczej Vaccinium corymbosum. Swoje początki wiąże z USA, gdzie dostępna w sprzedaży jest już od nieco ponad 30 lat.
Borówki różnią się od siebie wieloma cechami, mogą mieć różny pokrój, okres dojrzewania oraz kształt, a także kolor liści. Nie wszystkie odmiany są również tak samo odporne na mróz oraz choroby. Niektóre borówki, chociażby ze względu na wyżej wymienione cechy, nie nadają się też do uprawy amatorskiej.
Krzew borówki może osiągać nawet 2-3 m wysokości. Charakterystyczne owoce mogą przybierać średnicę nawet kilku centymetrów i przypominają do złudzenia owoce leśnej jagody. Co najważniejsze, te ciemnoniebieskie owoce mają w sobie dużą zawartość cukru oraz witamin, a także soli mineralnych.
Co ciekawe, duża liczba odmian borówki jest samopylna. Chociażby dlatego, podczas ich sadzenia, warto w jednym miejscu umieścić kilka odmian. Wówczas dochodzi do zapylenia krzyżowego, a to umożliwia wydłużenie okresu zbiorów nawet do 2 miesięcy.
Ciekawe odmiany borówki amerykańskiej
Podstawowy podział odmian borówki amerykańskiej zakłada następujące rodzaje tych owoców – wczesne, średnio-wczesne oraz późne. Wysokie odmiany kwitną mniej więcej od drugiej połowy maja do czerwca, dojrzewając od początku lipca do końca września. Zbioru owoców dokonuje się kilka razy – mniej więcej w czasie 2-4 tygodni.
Oto najczęściej wybierane odmiany borówki:
Bluetta – ma zwarty pokrój i dojrzewa bardzo wcześnie, bo już w połowie lipca. Jagody mają niebieski kolor, są niezwykle smaczne i bardzo aromatyczne. Bluetta jest też stosunkowo odporna na przemarzanie.
Earliblue – ma nieco wzniesiony i luźny pokrój. Owoce są duże i zebrane w luźne grona. Dojrzewa wcześnie, szczególnie jeśli posadzimy ją na nasłonecznionych stanowiskach.
Duke − kwitnie dość późno, ale za to regularnie i bardzo obficie. Owoce są dosyć duże i nieco spłaszczone, koloru jasnoniebieskiego. Odmiana jest odporna na wiele chorób i na mróz.
Bluejay – charakteryzuje się rozłożystym pokrojem oraz tym, że osiąga nawet 2 m wysokości. Dojrzewa mniej więcej pod koniec lipca, a jej jagody są dość duże, kuliste o słodkim smaku. Odmiana wyraźnie wrażliwa na suszę.
Brigitta – jej największym atutem są owoce, które uchodzą za bardzo smaczne i duże. Jednocześnie można je przechowywać po zerwaniu nawet kilka dni. W uprawie wymaga ciepłego stanowiska osłoniętego od wiatru, ponieważ jest podatna na przemarzanie.
Darrow – dojrzewa dość późno – w końcu sierpnia i na początku września. Ma rozłożysty pokrój i sztywne pędy. Jest to odmiana wybitnie deserowa, rodzi bardzo duże i smaczne owoce.
Bluecrop – chyba najpopularniejsza odmiana borówki amerykańskiej. Jej walorem są duże i niezwykle smaczne owoce, które dojrzewają nawet do początku sierpnia. Odmiana borówki bardzo plenna, odporna na mróz, choroby i suszę.
Bluegold − odmiana o średnio silnym wzroście bardzo plenna, owocuje w połowie sierpnia. Owoce mają charakterystyczny, nieco kwaskowy posmak, są również duże i kuliste.
Spartan − odmiana charakteryzująca się silnym i dość szybkim wzrostem. Owoce są duże, bardzo smaczne dojrzewają od początku sierpnia.