Czeremcha amerykańska – uprawa i zastosowanie
Czeremcha amerykańska spokrewniona jest co prawda z odmianą pospolitą, jednak nieco się od niej różni. Naturalnym środowiskiem jest dla niej Ameryka Północna. U nas kojarzy się z drzewem parkowym oraz ozdobą naszego przydomowego ogródka.
Jak wygląda?
Ta odmiana czeremchy dorasta do około 25 cm. Ma specyficzny, prosty pień łuszczący się w kształty czworokątów. Cienkie gałązki oraz luźna korona otulona jest owalnymi liśćmi o długości do 12 cm. Liście mają strukturę nieco skórzastą z wierzchu i są od spodu rdzawe. Kiedy nadchodzi okres jesieni, liście zmieniają barwę na intensywnie żółtą.
Czeremcha amerykańska nie na darmo nazywana jest późną odmianą. Wszystko za sprawą tego, że kwitnie o miesiąc później niż jej pospolita odmiana. Kwiatostany czeremchy mają biały kolor i osiągają długość do kilkunastu centymetrów.
Ciekawostką jest, że małe owoce tej rośliny są jadalne i można wykorzystać je do przygotowywania domowych przetworów. Dojrzewają na przełomie września lub października.
Jakie warunki lubi czeremcha?
Roślina ta nie jest specjalnie wymagająca. Lubi wilgotne gleby, ale będzie także rosła na terenach piaszczystych. Drzewko jest mrozoodporne i dobrze radzi sobie w warunkach braku słońca. Nie przeszkadzają jej również warunki miejskie, co sprawia, że w Polsce uprawiana jest bardzo często.
Jakie właściwości ma roślina?
Owoce czeremchy nadają się do domowych przetworów, są bowiem bardzo smaczne i zdrowe. Zawierają dużo cukru, pektyn i kwasów owocowych, takich jak kwas cytrynowy i jabłkowy. Są ponadto bogate w witaminę C i aminokwasy: lizynę, walinę, tryptofan, alaninę, kwas glutaminowy i asparaginę.
Nalewki wykonane z owoców czeremchy mają właściwości obniżania ciśnienia krwi. Związki zawarte w owocach działają ponadto przeciwdepresyjnie i przeciwnowotworowo.
Właściwości lecznicze ma też kora. Wodny wyciąg z niej zawiera substancje pomagające w leczeniu biegunki, wrzodów żołądka czy problemów jelitowych.