Przejdź do głównej treści

Jak zwiększyć plon marchewki i pietruszki?

Piękny ogród, schludne rabatki, duży plon – to marzenia każdego ogrodnika. Praca nad rozwojem warzyw to zadanie rozciągnięte w czasie. Od siewu do zbiorów musimy bacznie obserwować, jak nasze rośliny się rozwijają. Dziś podpowiemy, jak zwiększyć plon marchewki i pietruszki, które są bardzo popularnym gatunkiem warzyw na polskich stołach.

Jak zwiększyć plon marchewki i pietruszki?

Przeczytaj także: Zastosowanie cynamonu w ogrodnictwie

Zarówno marchew, jak i pietruszka to warzywa z rodzaju korzeniowych. Ich zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, począwszy od zup, sosów i sałatek, a na sokach i ciastach skończywszy. Własny zbiór zapewnia nam możliwość uzyskania gwarancji, iż to, co jemy, jest wolne od chemii dlatego, jeśli posiadamy mały ogródek, warto zastanowić się nad rozpoczęciem takiej uprawy.

Siew

Pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest fakt, iż marchew i pietruszka to rośliny, które kiełkują już przy temperaturze 2-3⁰C, dlatego siejemy je bardzo wcześnie. Pierwszy plon marchwi można zebrać już w lutym, wtedy kiedy ziemia rozmarznie. Jest taka możliwość również jesienią, jeszcze przed nadejściem mrozu. Jeśli pragniemy zasiać nasiona w zimie, możemy do ich przykrycia użyć słomy lub agrowłókniny, która zabezpieczy nasze nasiona przed mrozem.

Kolejnym ważnym aspektem jest zachowanie odstępów między rzędami. Powinny one wynosić minimum 20 centymetrów. To zapobiegnie plątaniu się roślin. Zbyt ciasno rosnące warzywa będą mniejsze i bardziej rozwidlone.

Aby uniknąć problemów ze szkodnikami, grządkę wokół marchwi i pietruszki można obsiać cebulą lub aksamitkami – te rośliny sprawią, że ziemia będzie oczyszczona z nicieni. Odstraszą one również nornice, które są szkodnikami zagrażającymi plonom.

Pielęgnowanie grządki:

Po zasianiu warzyw bardzo ważne jest uzbrojenie się w cierpliwość i regularna praca nad plonem. Należy okresowo odchwaszczać grządkę oraz spulchniać międzyrzędzie. Do marchwi i pietruszki można stosować również nawóz użyźniający glebę z wapniem. Wszystkie te zabiegi połączone z podlewaniem umożliwią wyrośnięcie dorodnych i soczystych korzeni. Najważniejszą czynnością, jaką należy wykonać po pojawieniu się pierwszych młodych roślin, jest przerywanie ich. To zapewni miejsce do ich prawidłowego wzrostu.

Szczególnie w przypadku pietruszki musimy sprawdzić, czy ma ona odpowiednie warunki do wzrostu, gdyż bardzo łatwo ulega rozwidlaniu się. Wystarczy kamień, grudka gleby lub inna przeszkoda, aby rozdzieliła korzenie, dlatego warto sprawdzać podłoże zarówno na etapie siania, jak i pielęgnacji, aby uniknąć takiej sytuacji.

Zobacz też: Jak uprawiać zioła prowansalskie na parapecie?

Jak zwiększyć plon marchewki i pietruszki?

Zbiór

Omawiane warzywa możemy uprawiać od lutego do listopada. Jeżeli chcemy je przechować przez zimę, wykopujemy je jak najpóźniej. Marchew i pietruszka mogą wytrzymać temperaturę nawet do -9⁰C, dlatego możemy wydobyć je z ziemi już po nadejściu pierwszych mrozów. Dobrym sposobem na przechowywanie obu warzyw jest tzw. kopcowanie, czyli umieszczenie ich w wykopanym dołku oraz przysypanie piaskiem. Dzięki temu zapobiegniemy więdnięciu i gniciu roślin.