Przejdź do głównej treści

Jak uzdatnić wodę?

Aby używać wody do celów spożywczych i do zastosowań w domowych sprzętach AGD, stosujemy różnego rodzaju urządzenia – od dzbanków filtrujących po domowe stacje uzdatniające. Co dokładnie jest przedmiotem naszej troski w kontekście jakości wody i jakie są sposoby usuwania z niej zanieczyszczeń mechanicznych, biologicznych i chemicznych?

Jak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodę

Pijąc wodę, zwracamy głównie uwagę na jej zapach i smak. Jeśli nawet spełniają one nasze wymagania w tych kwestiach, ale jakość wody jest daleka od doskonałości, w dłuższej perspektywie odczuje to nasza skóra i włosy, a także używane przez nas artykuły gospodarstwa domowego, które ostatecznie mogą ulec awarii, oraz tkaniny – te w szybszym tempie zużywają się. W mniejszym stopniu dotyczy to osób korzystających z sieci wodociągowych, ponieważ doprowadzana do gospodarstw domowych woda spełniać musi określone normy. W większym stopniu problem ten dotyka tych wszystkich, którzy używają wody z ujęć własnych. Woda używana do celów gospodarczych jest zwykle wcześniej przygotowana w mniejszym stopniu niż stosowana do celów spożywczych. Osobnym zagadnieniem jest takie uprzednie polepszenie jakości wody, aby ta mogła być stosowana w przemyśle spożywczym, farmacji i medycynie. Woda w postaci czystego związku chemicznego H2O nie występuje – zawsze jest konglomeratem czynników dla naszego zdrowia dodatnich (minerały) i ujemnych (bakterie i wirusy). Ważne, by oczyścić ją w taki sposób, by w możliwie dużym stopniu pozostawić te, które są dla nas korzystne.

Jakie czynniki wpływają na zanieczyszczenie wody?

zanieczyszczenia mechaniczne – część z nich możemy wyczuć organoleptycznie, jeśli woda przyprawiona jest drobinami piasku. Obecność cząsteczek o mniejszej średnicy, takich jak osad czy pyły, jest trudna do zdiagnozowania, jednak łatwa do usunięcia za pomocą filtracji,

zanieczyszczenia biologiczne – niestety woda jest środowiskiem przetrwalnikowym drobnoustrojów, których spożycie przyczynia się do utraty zdrowia. Są nimi:

1. bakterie z rodzaju między innymi Salmonella, Legionella,

2. wirusy (enterowirusy, polio),

3. pierwotniaki,

4. robaki pasożytnicze.

Ponieważ większość z powyższych ginie już w temperaturze 60 stopni Celsjusza, aby się przed nimi uchronić, wystarczy przegotowywać wodę do celów spożywczych. Także zastosowanie filtrów działających na zasadzie odwróconej osmozy eliminuje te organizmy z wody pitnej.

zanieczyszczenia chemiczne – zaliczamy do nich:

1. zawartość żelaza i/lub manganu – nieestetyczny osad pozostający w naczyniach służących do gotowania wody, jej metaliczny smak i wyczuwalny nieprzyjemny zapach, a także niedokładnie wypłukane po praniu tkaniny są pierwszymi oznakami zbyt dużej zawartości w wodzie żelaza i manganu.

2. zawartość związków wapnia i magnezu – substancje te – rozpuszczone w wodzie w różnym stopniu – wpływają na jej twardość i miękkość. Ta pierwsza cecha jest szczególnie niekorzystna dla kondycji naszych domowych urządzeń AGD, które do swojego działania wykorzystują dużą ilość wody – głównie zmywarek i pralek. W ich mechanizmach odkłada się osad, który w dużym natężeniu prowadzi do pogorszenia jakości działania, a w rezultacie – awarii. Widzimy go również we wnętrzach naczyń służących do gotowania wody, a także w postaci trudnego do usunięcia, uporczywego, nietransparentnego szarego nalotu na ściankach kabiny prysznicowej i armatury kuchennej oraz łazienkowej.

Jak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodę

Zanieczyszczenia chemiczne są stosunkowo łatwe do usunięcia za pomocą odżelaziaczy i odmanganiaczy.

W celu doboru odpowiedniego urządzenia do poprawienia jakości wody służącej do celów spożywczych i użytkowych konieczne jest zbadanie jej składu. W ograniczonym zakresie, który jednak da nam ogólną wiedzę o jej kondycji, pomoże nam w tym komplet testów, które zdiagnozują wodę pod kątem:

- obecności chloru,
- twardości,
- alkaliczności,
- obecności żelaza.

Czy wiesz, że…

W celu dokładnego określenia składu wody należy zlecić wykonanie badania w jednym z laboratoriów, jakimi dysponują w poszczególnych miastach stacje sanitarno-epidemiologiczne czy miejskie sieci wodociągowe. Tego typu dane możemy również uzyskać, kontaktując się z producentami urządzeń do uzdatniania wody.

Warto poznać skład wody tuż przed podjęciem decyzji o zastosowaniu konkretnych rozwiązań mających na celu poprawienie jej jakości. Niestety, w przypadku szczególnie niekorzystnych wskazań dotyczących własnego ujęcia wody, powinniśmy zaopatrzyć się w technologicznie zaawansowane urządzenia, których koszt będzie większy niż w przypadku poprawienia smaku i zapachu wody dostarczonej przez miejskie sieci wodociągowe.

Jak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodę

Jak usuwać zanieczyszczenia z wody pitnej i do celów użytkowych?

Oczywiście skutecznym sposobem na używanie zdrowej, mineralogicznie wzbogaconej wody pitnej jest zakup jej w butelkach. Jednak takie działanie jest nie tylko niekorzystne finansowo, ale również niszczące dla środowiska – wodę mineralną najczęściej sprzedaje się w opakowaniach z tworzywa sztucznego o różnej pojemności – ich proces rozkładu zajmuje ilość czasu mierzoną w setkach lat.

W celu poprawienia jakości wody stosujemy więc inne, domowe sposoby jej uzdatnienia. Większość z nich opiera się na wykorzystaniu filtrów. Najprostsze modele umieszczone są w dzbankach gromadzących wodę w zbiorniku, która ściekając na jego dno, po drodze przesącza się przez zestaw filtracyjny gromadzący przechwycone zanieczyszczenia. Bardziej rozwinięte sposoby uzdatniania wody prezentują systemy podzlewozmywakowe. Woda, przedostając się do wylewki, jest oczyszczana w czterech etapach:

- podwójnie usuwane są z niej zanieczyszczenia mechaniczne,

- zanieczyszczenia organiczne oraz zawartość chloru usuwana jest przez blok węglowy,

- za usunięcie bakterii i wirusów odpowiada membrana kapilarna, w której za pomocą filtracji wgłębnej zatrzymywane są cząstki o wielkości nawet 0,02 mikrona.

Dużą zaletą tego rozwiązania jest możliwość modyfikacji finalnego zestawu filtrów w zależności od tego, których substancji z wody chcemy się pozbyć. Oprócz wyżej wymienionych zastosować można filtry specjalistyczne – dobierzemy je, analizując skład wody, z którą mamy do czynienia w naszym gospodarstwie domowym.

Innym sposobem na polepszenie jakości wody, który jest często stosowany w budynkach jednorodzinnych, jest zastosowanie stacji uzdatniającej. Jej serce mieści się tuż za głównym zaworem wodnym. Urządzenie tego typu ma za zadanie usunąć z wody głównie zawartość manganu i żelaza, a także zmiękczyć ją do stopnia przedłużającego żywotność sprzętów AGD wykorzystujących do swojego działania wodę. Tym celom służą:

- odżelaziacze i odmanganiacze,

- zmiękczacze.

Ponieważ prawidłowo uzdatniana woda powinna być uprzednio pozbawiona zanieczyszczeń mechanicznych, tuż przed stacją umieszcza się dodatkowy filtr sedymentacyjny. Tuż za nim instaluje się z kolei odżelaziacz, a po nim pozostałe elementy filtrujące.

Jak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodęJak uzdatnić wodę

Czym jest system odwróconej osmozy?

Powyższe urządzenia, chociaż gwarantują poprawienie jakości wody, nie usuwają zawartych w niej szkodliwych substancji w takim stopniu, jaki jest udziałem filtrów do wody z zastosowaniem odwróconej osmozy. Najważniejszym elementem tego systemu jest półprzepuszczalna membrana składająca się z nawiniętych na sztywnym trzpieniu warstw filtrujących, przez które przedostaje się woda, stopniowo pozbawiana wszelkich dodatków biologicznych, mechanicznych i chemicznych.

Czy wiesz, że…

Uzyskaną przez podwójną osmozę oczyszczoną wodę możemy stosować do gotowania potraw, a wcześniej do mycia ich składników, jednak przed jej bezpośrednim wypiciem należy ją namineralizować – swoistym minusem tego rozwiązania jest więc jego skuteczność, która pozbawia wodę nie tylko szkodliwych dodatków, ale również tych, które są przydatne, jeśli zostaną spożyte.

Uzyskana za pomocą wieloetapowej filtracji woda może być w końcowej fazie uszlachetniana przez poddanie jej działaniu wkładu, na który składa się węgiel otrzymywany z łupin orzecha kokosowego, co nadaje jej walorów smakowych i aromatycznych, które wyczuwalne są nie tylko w czasie bezpośredniego spożycia, ale też w przygotowanych na jej bazie potrawach.

 

Data aktualizacji: 29/05/2024