Jak uprawiać kiwano
Kiwano jest gatunkiem ogórka, choć jego nazwa pochodzi od kiwi i banana, gdyż w smaku przypomina właśnie te owoce. Nazywa się je również rogatym ogórkiem, ogórkiem kolczastym, afrykańskim, a nawet rogatym afrykańskim melonem. Pochodzi z tropików, więc należy do roślin szczególnie ciepłolubnych. Co należy wiedzieć o kiwano, by z powodzeniem uprawiać je w naszym klimacie?
Cechy charakterystyczne kiwano
Kiwano jest uznawane za warzywo i stanowi składnik wielu dań. Spożywa się je na surowo, razem z pestkami, jako element deserów oraz sałatek owocowych, a także w połączeniu z rybami czy owocami morza. Ciekawą cechą kiwano, będącą jednocześnie bardzo dużą jego zaletą, jest możliwość przechowywania go w warunkach domowych nawet przez 6 miesięcy, przy czym przez cały ten czas zachowuje ono swoje właściwości i nadaje się do spożycia.
Kiwano to jednoroczna roślina pnąca, której owoce osiągają do 15 cm długości. Gdy dojrzewają, ich skórka zmienia się z zielonej na jaskrawopomarańczową, dodatkowo pokryta jest kolcami.
Uprawa kiwano
Temperatura – pochodzące z tropikalnych krajów kiwano jest rośliną o dużych wymaganiach termicznych, jej wzrost zostaje zatrzymany, gdy temperatura spadnie poniżej 15 stopni Celsjusza, a w temperaturze poniżej 5 stopni roślina obumiera. Dlatego też w Polsce najlepiej jest uprawiać kiwano w szklarniach lub foliowych tunelach. Możemy zdecydować się także na uprawę w glebie, jednak konieczne będzie w tym przypadku wybranie stanowiska ciepłego i w pełni słonecznego. Aby kiwano wykiełkowało, należy zapewnić nasionom temperaturę 21-26 stopni w dzień i 17-21 w nocy.
Wysiew – nasiona kiwano pozyskamy z dojrzałych owoców, które znajdziemy w sklepach. Pod koniec kwietnia i na początku maja umieszczamy je w doniczkach wypełnionych podłożem o pH 5,5-7 (substratem torfowym). W czerwcu natomiast sadzonki przesadza się do gruntu – w rzędach oddalonych od siebie o 1 m i w odległości 0,5 m pomiędzy poszczególnymi okazami.
Podlewanie – zaraz po wsadzeniu roślin do gruntu rozpoczynamy regularne ich podlewanie. Aby młode sadzonki przyjęły się, robimy to codzienne przez kilka pierwszych dni. Gdy rośliny podrosną, również pamiętamy o regularnym dostarczaniu wody, szczególnie w okresie kwitnienia oraz podczas zawiązywania owoców. Choć kiwano znosi okresowe przesuszenie, to jednak niedobór wilgoci w tym czasie grozi opadaniem liści i zrzucaniem zawiązków owoców.
Kwitnienie i zbiór owoców – około dwa miesiące po posadzeniu rośliny do gruntu zaczyna ona wypuszczać kwiaty, natomiast po dwóch tygodniach od kwitnienia zaczynają pojawiać się pierwsze owoce – z jednej rośliny otrzymamy nawet do kilkunastu sztuk. Należy pamiętać, by zebrać je przed pierwszymi przymrozkami, ponieważ przemarznięte kiwano szybciej gniją i nie nadają się już do jedzenia.
Pielęgnacja – w okresie wegetacyjnym kiwano należy także zasilać nawozami wieloskładnikowymi. Ważne jest także odchwaszczanie terenu wokół roślin, a także spulchnianie jej zewnętrznej warstwy. Pamiętajmy też, by zapewnić kiwano odpowiednie podpory, po których będą wiły się podobnie jak ogórki. Pędy tej rośliny silnie się rozrastają i wypuszczają mnóstwo liści.