Jak pozyskać sok z brzozy?
Sok z brzozy możemy spotkać także pod nazwą oskola. Napój pozyskany z pnia drzewa brzmi może dosyć niecodziennie, ale sok ten jest naprawdę zdrowy i może się poszczycić wieloma zdrowymi składnikami korzystnie wpływającymi na nasz organizm.
Przeczytaj także: Rozmieszczenie drzew na działce
Właściwości okoli
Sok z brzozy stosowany jest podczas przeziębienia. Zmniejsza dolegliwości w czasie choroby, uśmierza ból gardła, zbija gorączkę. Dlatego wykorzystywany jest także w profilaktyce. Wzmacnia on cały układ odpornościowy. Polecany jest przede wszystkim osobom, które często chorują.
Usprawnia pracę nerek i układu moczowego, pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Oczyszcza także wątrobę. Reguluje przemianę materii, łagodzi objawy chorób żołądka.
Sok z brzozy zawiera również przeciwutleniacze, które wspomagają pracę serca.
Sok zawiera wiele cennych pierwiastków: potas, fosfor, wapń czy magnez. Jest źródłem witamin z grupy B oraz C. Posiada także sole minerale i aminokwasy. Co ciekawe, mówi się, iż regularne picie oskoły zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Szczególnie poleca się go osobom palącym papierosy od wielu lat.
Zobacz też: Urządzamy domowy ogródek – wykorzystanie bambusa
Jak pozyskać sok z brzozy?
Najprościej jest zakupić gotowy sok np. w aptece czy sklepie ze zdrową żywnością. Jednak najlepszy będzie taki świeży, który sami pozyskamy. Warto dodać, iż jest on smaczny, w smaku lekko słodkawy, więc mogą go spróbować nawet te osoby, które wyjątkowo nie lubią lekarstw czy innych ziołowych specyfików. Smak soku można jeszcze polepszyć przez dodanie do niego np. soku z malin.
Sok wyciskamy z pnia brzozy. Na początek wybieramy drzewo. Musi być ono kilkuletnie, a najlepiej mające ok. 10 lat. Dobrze, gdy rośnie ono w naszym ogrodzie lub w pobliżu, wiemy wówczas, w jakich warunkach się rozwijało. Naturalnie, brzozy rosnące w bliskich sąsiedztwie dróg szybkiego ruchu czy fabryk omijamy z daleka. Na początku ostrym narzędziem robimy nacięcie, tak by sprawdzić, czy pojawia się sok. Jeżeli wycieka, wykonujemy otwór o niedużej średnicy ok. 1 cm i głębokości ok. 5-6 cm. Pomóc możemy sobie wiertarką ręczną. Do wnętrza wsuwamy rurkę, a na jej drugim końcu umieszczamy pojemnik na spływający sok – może to być zwykła plastikowa butelka. Całość przymocowujemy np. taśmą, by pod wpływem ciężaru nie spadła. Następnie czekamy, aż pojemnik napełni się sokiem. Po całym procesie wyciągamy rurkę z otworu, zatykamy korkiem oraz smarujemy specjalną maścią ogrodniczą, by przyspieszyć gojenie ran na korze.
Najlepiej by wypić sok na świeżo, lecz przy większych ilościach nie jest to możliwe. Przechowywać go zatem możemy w pojemniku w lodówce kilka dni. Co ciekawe, po odpowiedniej obróbce przygotować możemy także syrop brzozowy.