Jak pielęgnować drzewa owocowe?
Drzewa owocowe są nie tylko ozdobą ogrodu czy działki, ale także stanowią sprawdzone źródło pysznych, naturalnych witamin. Kwitnące drzewka to konkurencja dla najpiękniejszych nawet roślin ozdobnych. Jednakże musimy wiedzieć, jak powinniśmy o nie dbać i jak je pielęgnować – przycinać, okopywać, nawozić czy chronić przed szkodnikami.
Drzewka owocowe sadzimy albo w miesiącach jesiennych, albo wczesną wiosną (marzec, kwiecień). Jeżeli kupimy sadzonki z nagimi korzeniami, musimy je sadzić od razu. Natomiast z sadzonkami kupionymi z bryłą korzeniową lub w pojemnikach możemy poczekać kilka dni. Drzewka sadzone jesienią są szczególnie delikatne i wrażliwe, więc wymagają specjalnej ochrony na czas zimy. Dla nowych drzew pierwsza śniegowa aura jest szczególnie ważna. Kopczyk usypany wokół pnia (na wysokość około 10-20 cm) z kory, torfu czy trocin powinien zapobiec zamarzaniu pobliskiej ziemi. Warto także osłonić pień i gałązki młodego drzewka słomą, włókniną czy tekturą falistą (przywiązując je sznurkiem).
Niezbędnym zabiegiem będzie także przycinanie drzewek owocowych, ponieważ zapewnia to ich prawidłowy rozwój i owocowanie. Zapobiega też dziczeniu i rozrastaniu się gałęzi w niepożądanych kierunkach. Dzięki przycinaniu do wnętrza korony dociera więcej słońca, więc owoce szybciej rosną i dojrzewają. Zmniejsza się także wilgotność, natomiast zwiększa przewiewność drzewka, a to minimalizuje ryzyko chorób grzybowych.
Sprawdź też: 7 pomysłów na donice ogrodowe krok po kroku
Najlepszym okresem na przycinanie jest przedwiośnie (luty, marzec), ale można je wykonywać przez cały rok. Zaleca się dokonywanie co najmniej dwóch kolejnych przycinek, tj. zaraz po kwitnieniu oraz latem w sierpniu. Istotna jest tu systematyczność, ułatwi ona zdrowy rozwój, wzmocnienie i odpowiednie formowanie drzewa. Zawsze w pierwszej kolejności usuwamy chore oraz połamane gałęzie oraz wycinamy tzw. wilki, czyli silne jednoroczne pędy wyrastające pionowo ze starszych konarów. Następnie usuwamy gałęzie krzyżujące się ze sobą i rosnące zbyt gęsto. Eliminujemy również odrosty pojawiające się w pobliżu pnia, a wyrastające z korzenia.
Cięcia drobnych gałęzi oraz pędów dokonujemy sekatorem, tnąc na skos, kilka centymetrów powyżej trzeciego tzw. oczka (czyli pąka) licząc od nasady gałęzi. Gałęzie grubsze musimy już usuwać piłką ręczną lub mechaniczną. Nacinamy wpierw konar od dołu (żeby nie oderwać płatów kory), a właściwego cięcia dokonujemy od góry.
Jeśli chodzi o podlewanie czy nawożenie, to nie wymagają go drzewa starsze i zdrowe. Jedynie młode rośliny, o niezbyt głęboko sięgających korzeniach, potrzebować mogą dodatkowego zasilenia. Podlewanie – jedynie w okresach dużych suszy. Najlepszym nawozem dla młodych drzew będzie kompost (5-7 kg/m²) albo specjalne nawozy do drzew owocowych, zawierające sporo potasu i fosforu, które odpowiadają za owocowanie. Nawozy te rozsypujemy wokół drzewa na powierzchni wyznaczonej (w przybliżeniu) przez rzut jego korony.
Zobacz także: Inspekt w ogrodzie – wszystko, co musimy wiedzieć
Jeśli drzewa owocowe odpowiednio pielęgnujemy, powinny one być znacznie bardziej odporne na wszelkie szkodniki. Nasze profilaktyczne działania to np. jesienią – wygrabianie opadłych liści, w których zimują patogeny, wycinanie i niszczenie (np. przez zakopywanie) porażonych części roślin, zwabianie (dokarmianie, pojenie) ptaków, zjadających szkodniki drzew. Najlepiej byłoby, gdyby syntetyczne środki ochrony stosować jedynie w ostateczności.
Znanym i stosowanym w ekologicznych ogrodach, naturalnym środkiem ochrony przed szkodnikami, jest wyciąg z pokrzywy. Oprysk roztworem z pokrzywy (1 kg tych roślin zalewamy 10 l wody i odstawiamy na 1 dobę) skutecznie niszczy mszyce i inne niepożądane stworki. W sklepach dostaniemy także gotowe (bardziej lub mniej naturalne) preparaty ochronne i owadobójcze.