Jak hodować czosnek jadalny
Kto raz spróbuje czosnku z własnego ogródka, już nigdy nie zechce sięgnąć po zakupiony w sklepie. Prawdziwi koneserzy smaku wiedzą, że czosnek uprawiany posiada unikalny aromat i wyrazisty smak, który trudno porównać z jego wersją sklepową. Oto jak zacząć prywatną hodowlę tej rośliny.
Czosnek to powszechnie stosowane warzywo. Jest wykorzystywane przede wszystkim jako przyprawa i roślina lecznicza. Podkreśla smak potraw oraz wzmacnia odporność. Warto postarać się o zapewnienie sobie stałego dostępu do niego, tym bardziej że uprawa i pielęgnacja czosnku wcale nie jest trudna. Oto kilka kroków, jakie należy poczynić, by nasz plon był dorodny.
1. Na miesiąc przed sadzeniem roślin należy przygotować glebę poprzez jej spulchnienie. Jeżeli ziemia stwardnieje ponownie, można zaorać ją zaraz przed posadzeniem. Przełom marca i kwietnia to dobra pora na przeprowadzenie tych czynności. Jeśli zależy nam, aby mieć czosnek także jesienią, pamiętajmy, aby zasadzić go minimum 6 tygodni przed przymrozkami. W tym okresie najlepszym czasem będzie wrzesień oraz początek października.
2. Ważnym aspektem jest wybór odpowiedniego miejsca. Czosnek najlepiej rośnie na stanowisku dobrze nasłonecznionym. Aby prawidłowo wzrastać, potrzebuje obecności żyznej i bogatej w próchnicę gleby. Jeśli nie jest ona bogata w wartości mineralne, można zdecydować się na jej nawiezienie nawozem lub specjalnym obornikiem – po upływie roku będzie można z sukcesem hodować czosnek. W czasie sadzenia wykopujemy dołki głębokie na trzy do pięciu centymetrów.
3. Dobrze przyjmującym się płodozmianem dla czosnku są rośliny motylkowate – groch, bób, fasola. Inaczej będzie, jeśli zasadzimy go w miejscu, gdzie w poprzednich sezonach rosły warzywa takie jak cebula lub szczypiorek. Warto o tym pamiętać, planując rozlokowanie grządek.
4. Opieka nad czosnkiem wymaga szczególnej uwagi w okresie zawiązywania i wzrostu cebul, co w okresie wiosennym dzieje się między majem a czerwcem. Przez cały sezon czosnek należy regularnie podlewać. Tę czynność najlepiej przeprowadzać rano, aby zdążył obeschnąć przed pojawieniem się pełnego słońca. Nie możemy dopuścić do rozrostu chwastów, skuteczne będzie również przykrycie międzyrzędzi czarną folią, korą lub torfem, przez co niechciane rośliny nie będą miały szansy urosnąć.
5. Czosnek jest dojrzały i gotowy do zebrania dopiero wtedy, gdy szczypior zaczyna się załamywać lub gdy powstają kwiatostany. Warzywo należy pozostawić jeszcze kilka dni na rabatce, następnie zabrać do domu i przechowywać w suchym miejscu, aby się całkowicie zasuszył. Jeżeli hodujemy go w okresie jesiennym lub pogoda jest niekorzystna, można go od razu zabrać do domu. Następną uprawę czosnku można z powodzeniem zacząć od zasadzenia główek. Aby tego dokonać, należy przechowywać je w niskiej temperaturze, ok. 3-8 stopni Celsjusza, ale nie dłużej niż dwa miesiące.