Jak dbać o wiśnię w ogrodzie?
Wiśnia to nie tylko drzewko dające zdrowe i pyszne owoce, ale także efektowny element ogrodu, który – zwłaszcza w okresie wiosennego kwitnienia – prezentuje się bardzo dekoracyjnie. Co warto wiedzieć o hodowli i pielęgnacji wiśni?
Stanowisko i uprawa wiśni
Wiśnia nie jest rośliną zbyt wymagającą. Lubi glebę piaszczystą lub gliniasto-piaszczystą, najlepiej dość bogatą w wapń. Niezbyt dobrze znosi ziemie ciężkie i mokre. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, lekko osłoniętych od wiatrów. Nie lubi zagłębień terenu, w których mogą utrzymywać się dłuższe i większe przymrozki. Co prawda wiśnia wytrzymuje temperatury nawet do minus 25 stopni, ale szkodzą jej wiosenne przymrozki, które niszczą kwiaty i mocno zubożają plony.
Przeczytaj także: Jak zrobić domowe wino
Przycinanie wiśni
Jedynie w pierwszym roku życia wiśni skracamy jej wszystkie boczne pędy, najlepiej do 2-3 oczek, ale pamiętajmy, by nie przycinać pędu głównego. Potem już nie musimy jej regularnie przycinać, a wystarczy, że będziemy usuwać jedynie pędy martwe, krzyżujące się albo rosnące w kierunku środka korony drzewa. Wiosenne cięcia powodują u wiśni bardzo duży wyciek soków, które stanowią łakomą pożywkę dla bakterii czy grzybów. W kolejnych latach, jeśli chcemy przycinać wiśnię, róbmy to dopiero po owocowaniu, a nie na wiosnę, jak w przypadku innych drzew.
Każde drzewko wiśniowe dla dobrego rozwoju potrzebuje około 10 do 15 m² powierzchni obok siebie. Drzewa wiśniowe osiągają w naturze 5 do 10 m wysokości. Najkorzystniej będzie kupić do ogrodu odmiany nisko szczepione, które można formować jako niskie drzewa o wysokości 2 do 2,5 m.
Nawożenie wiśni
Przed posadzeniem wiśni warto nawieźć glebę obornikiem, kompostem albo nawozami mineralnymi. Po posadzeniu jedynie w pierwszym roku można zaaplikować nawóz w dwóch dawkach, jedną w marcu, a drugą w czerwcu. W kolejnych latach – w przypadku wystąpienia takiej potrzeby – nawozimy wiśnie tylko wiosną.
Owocowanie i odmiany wiśni
Drzewa wiśniowe dają owoce latem, w zależności od odmiany, w okresie od lipca nawet do września. Owoce wiśni zawierają dużo witaminy C, B oraz PP, dużo kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy) oraz minerałów. Są bardzo zdrowe, najlepiej zjadać je na surowo, ale świetnie sprawdzają się także w przetworach. Robimy z wiśni np. dżemy, konfitury, galaretki, soki czy nalewki.
Najpopularniejsze odmiany wiśni to:
- Szklanki – odmiany bardzo smaczne, choć obecnie nieco już zapomniane. Owoce mają jasny przezroczysty miąższ i czerwoną skórkę. Wczesną odmianą szklanki jest Ludwika, a Montmorency – odmianą późną.
- Sokówki – najpopularniejsze ostatnio odmiany, są to tzw. wiśnie czarne o ciemnych owocach oraz barwiącym miąższu. Wczesne odmiany sokówek to Northstar, Groniasta z Ujfehertoi, Nefris. Późne to Łutówka (bardzo plenna, przez co popularna) czy Lucyna.
Zobacz też: Pelargonia nie kwitnie – przyczyny i jak temu zapobiegać
Choroby wiśni
Wiśnie mogą być atakowane przez bakterie czy grzyby, które wywołują następujące choroby: rak bakteryjny, drobna plamistość liści czy też brunatna zgnilizna owoców drzew pestkowych. Warto zatem bacznie obserwować drzewko i przy pojawieniu się niepokojących oznak podejmować odpowiednie działania, stosując dedykowane środki.